Για πάνω από μισό αιώνα μια οικογενειακή επιχείρηση «ταξιδεύει» το όνομα της Καβάλας σε όλο τον κόσμο

Με πρώτη ύλη τα καλύτερα αγροτικά προϊόντα και με παρακαταθήκη τις παραδοσιακές συνταγές της μακεδονικής γης, η Αφοί Τσαρουχά «μετράει» τρεις γενιές στην τυποποίηση και εμπορία εκλεκτών λαχανικών σε άλμη – Αυτή είναι η ιστορία τους

Ήταν στα 1963 όταν ο Γεώργιος Τσαρουχάς ξεκίνησε από ένα μικρό «μπακαλάκι» στην αγορά του Αγίου Νικολάου στην Καβάλα να διαθέτει στην τοπική αγορά τα πρώτα του τουρσιά. Ο ίδιος προμηθευόταν λαχανικά από παραγωγούς της περιοχής και, με τη βοήθεια της συζύγου του, σε έναν αυτοσχέδιο χώρο κάτω από την οικία Τσαρουχά, τα μεταποιούσε σε τουρσί εφαρμόζοντας παραδοσιακές συνταγές που ο ίδιος «πείραζε» και βελτίωνε…

Η ζήτηση ολοένα και μεγάλωνε και μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια η διαδικασία της μεταποίησης λαχανικών σε άλμη «μετακόμισε» σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, στο Περιγιάλι Καβάλας. Η απόκτηση βιομηχανικού εξοπλισμού ωστόσο, δεν άλλαξε τη φιλοσοφία της παραγωγικής γραμμής: Ο ιδρυτής της εταιρίας συνέχισε να διαλέγει ο ίδιος τα καλύτερα λαχανικά πάντα απευθείας από τους παραγωγούς της περιοχής μας και να δημιουργεί πρότυπα παραδοσιακά προϊόντα που άρχισαν να γίνονται σημείο γαστρονομικής αναφοράς στην αγορά της Καβάλας.

Ο Γεώργιος Τσαρουχάς τη δεκαετία του ’60 μπροστά από το κατάστημά του στην Καβάλα, στην αγορά του Αγίου Νικολάου

Στη «ναυαρχίδα» των προϊόντων Τσαρουχά, τα πράσινα μακεδονικά πιπεράκια, ήρθαν να προστεθούν οι ψητές κόκκινες πιπεριές, η λιαστή τομάτα, τα αγγουράκια, οι πίκλες, οι ελιές κ.ά., και η ανάπτυξη της εταιρίας ήταν πλέον μονόδρομος

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι δυο γιοι του «παππού Γιώργου», ο Απόστολος και ο Χρύσανθος, «μπήκαν» στη δουλειά. Το νέο «αίμα» Τσαρουχά «μεγάλωσε» ακόμη περισσότερο τη δουλειά και μέσα σε μια δεκαετία τα μακεδονικά τουρσιά της οικογένειας άρχισαν να «ταξιδεύουν» δειλά-δειλά και στο εξωτερικό.

Τότε ήταν που οι εγκαταστάσεις παραγωγής και αποθήκευσης των προϊόντων της εταιρίας στο Περιγιάλι διπλασιάστηκαν με την προσθήκη και ενός δεύτερου κτιρίου…

Τα αδέλφια Απόστολος και Χρύσανθος Τσαρουχάς

Η διαρκής ανοδική πορεία της εταιρίας –που πλέον ονομάζεται «Αφοί Τσαρουχά»– οδήγησε το 1998 στη δημιουργία ενός πρότυπου εργοστασίου σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην περιοχή της Χρυσούπολης, απέναντι από τη ΒΙΠΕ Καβάλας, εκεί όπου μέχρι και σήμερα γίνεται η διαλογή, η μεταποίηση και η τυποποίηση των ξακουστών λαχανικών σε άλμη που ξεκινούν από την Καβάλα για να βρεθούν στο καθημερινό τραπέζι εκατομμυρίων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο!

Το εργοστάσιο της Αφοί Τσαρουχά στο 20ο χλμ Παλαιάς Εθνικής Οδού Καβάλας-Ξάνθης, στη Χρυσούπολη

Η εταιρία έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια ένα ευρύ δίκτυο πωλήσεων στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό μέσω συνεργασιών με super markets και αντιπροσώπους. Επίσης δραστηριοποιείται στον τομέα του private label έχοντας σημαντικό πελατολόγιο στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά. Τα δύο brand names της εταιρίας Τσαρουχά, «μακεδονική γη» και «BUONO» υπογράφουν μια ευρεία γκάμα γευστικών και ποιοτικών προϊόντων [δείτε τα όλα πατώντας εδώ].

Γεύση και ποιότητα με διεθνή διάκριση

Τον Ιούνιο του 2020 οι κόκκινες ψητές πιπεριές σε άλμη «μακεδονική γη» βραβεύτηκαν με το διεθνούς κύρους βραβείο Superior Taste Award”, μια από τις διακρίσεις που κάθε χρόνο απονέμει το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης [International Taste Institute], ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς στον κόσμο που έχει ως στόχο τη δοκιμή και προώθηση τροφίμων και ποτών ανώτερης γεύσης, με έδρα τις Βρυξέλλες.

Μέσα από μια διαδικασία τυφλής γευσιγνωσίας, επιλεγμένοι chefs και sommeliers, αναγνωρισμένοι από τις καλύτερες λέσχες μαγείρων και γευσιγνωστών, δοκιμάζουν και βαθμολογούν χιλιάδες προϊόντα ακολουθώντας μια συστηματική προσέγγιση βασισμένη σε διεθνή πρότυπα. Για το 2020, το προϊόν «Πιπεριές Ψητές Κόκκινες σε άλμη “μακεδονική γη”» ξεχώρισε και βραβεύτηκε από τους κριτές με δύο αστέρια για την εξαιρετική γεύση και ποιότητα του, επιβραβεύοντας την καβαλιώτικη εταιρία για την προσφορά προϊόντων υψηλής ποιότητας και απαράμιλλης γεύσης στους καταναλωτές.

Δέσποινα, Ελπίδα, Ευγενία και Γιώργος. Η τρίτη γενιά Τσαρουχά στο «τιμόνι» της εταιρίας που ξεκίνησε ο παππούς τους το 1957…

Με… δύναμη από τη νέα γενιά

Όταν το 1963 ο «παππούς Γιώργος» ξεκίνησε να πουλά τα πρώτα του τουρσιά από το μικρό «μπακαλάκι» του Αγίου Νικολάου, ίσως δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι 57 χρόνια μετά το «τιμόνι» μιας μεγάλης εξαγωγικής επιχείρησης που φέρει το όνομά του θα κρατούσαν τα… εγγόνια του!

Σήμερα, τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης έχουν περάσει στην τρίτη γενιά Τσαρουχά: Η Δέσποινα, η Ευγενία, ο Γιώργος και η Ελπίδα, τα παιδιά του Απόστολου και του Χρύσανθου, έχουν μπει δυναμικά στη διοίκηση για να οδηγήσουν τα ευλογημένα προϊόντα της μακεδονικής γης στη νέα εποχή, πάντα με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό των γονιών και των παππούδων τους.

Και μπορεί η εταιρία να ακολουθεί τις νέες τεχνολογίες και να εναρμονίζεται με τους νέους κανόνες της αγοράς και του σύγχρονου Marketing, ωστόσο η φιλοσοφία, το όραμα και το «μυστικό» της επιτυχίας παραμένει το ίδιο: η απευθείας συνεργασία με τους παραγωγούς και η προσεκτική διαλογή των καλύτερων πρώτων υλών. Μια αξία που παρέμεινε αναλλοίωτη εδώ και… 57 χρόνια!