«Καλή Χρονιά, Καβάλα» με ένα ακόμη σπάνιο δώρο του Στράτου Καλαφάτη από το… 1853! [φωτογραφία]

«Η Καβάλα, μία από τις πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο»: Ένα ακόμη σπάνιο ντοκουμέντο δίνει στη δημοσιότητα ο Καβαλιώτης διεθνής φωτογράφος

Τον περασμένο Ιούνιο, ανήμερα της 107ης Επετείου της Απελευθέρωσης της Καβάλας, ο διεθνούς φήμης Καβαλιώτης φωτογράφος Στράτος Καλαφάτης είχε δημοσιεύσει για πρώτη φορά [μέσω facebook] μια φωτογραφία-ντοκουμέντο που χρονολογείται από το… 1853!

167 ολόκληρα χρόνια πριν, ένας ζωγράφος και ένας φωτογράφος είχαν «περάσει» από την πόλη και την απαθανάτισαν σε οκτώ (8) φωτογραφίες, καθιστώντας την, σύμφωνα με τον Στράτο Καλαφάτη, ως «μία από τις πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο»!

Η φωτογραφία ήταν αυτή:

Το πρωί του Σαββάτου 2 Ιανουαρίου 2021, ο Στράτος Καλαφάτης αποφάσισε να δημοσιεύσει στο χρονολόγιό του μία ακόμη σπάνια φωτογραφία της γενέτειράς του από την ίδια «σειρά» των οκτώ «κλικ» του Carantza.

Η νέα φωτογραφία:

Η ανάρτηση του Στράτου Καλαφάτη αναφέρει τα εξής:

«Το 1853 ο φωτογράφος Ernst de Carantza παρέα με τον ζωγράφο Charles Labbe ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη για να φωτογραφίσουν την Αθωνική πολιτεία. Διερχόμενοι από την Καβάλα και γοητευμένοι από την ομορφιά της, δημιούργησαν 8 εικόνες σε μεγάλες γυάλινες πλάκες. Η Καβάλα έγινε μία από της πρώτες πόλεις που φωτογραφίζονται στον κόσμο.

Καλή χρονιά σε όλους και καλή αντάμωση»!