Καβάλα: Ένα μανιάτικο μοιρολόι για τους ήρωες του 1821 γίνεται συλλεκτικό μεταξωτό μαντίλι [βίντεο-φωτογραφίες]

Η MANTILITY και το Imaret αποτίουν «μεταξωτό» φόρο τιμής στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση με έργο του Λεωνίδα Μιχαλάκου - Διαβάστε πώς μπορείτε να το αποκτήσετε

Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, η γκαλερί της MANTILITY δημιούργησε, σε συνεργασία με το Imaret, ένα συλλεκτικό μεταξωτό μαντίλι μεγάλων διαστάσεων [70X200εκ] το οποίο κυκλφορεί σε 50 μόνον «κομμάτια».

Το έργο «Εικονοστάσι» έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος Λεωνίδας Μιχαλάκος, αντλώντας το θέμα του από ένα μανιάτικο μοιρολόι που πραγματεύεται τη μάχη που έδωσε ο Παπαφλέσσας στο Μανιάκι και στην οποία σκοτώθηκαν τέσσερις Μανιάτες οπλαρχηγοί.

Το μαντίλι θα διατίθεται αποκλειστικά από το ξενοδοχείο Imaret και διαδικτυακά από την γκαλερί της MANTILITY.

H Ιστορικός Τέχνης Θεοδώρα Παπαχρήστου έγραψε για το «Εικονοστάσι» του Λεωνίδα Μιχαλάκου:

«Ο Λεωνίδας Μιχαλάκος μάς εισάγει σε μια ιεροπρεπή ατμόσφαιρα βυζαντινού μεγαλείου που επιβάλλει τη σιωπή. Στέκει εμβληματικό, σαν ένα ανοιχτό περγαμηνό ειλητάριο πάνω στο οποίο μνημειώνονται οι ήρωες που θυσιάστηκαν στο Μανιάκι.

»Ο Παπαφλέσσας, ο καπετάν Κεφάλας, ο Πιέρρος Βοΐδης Μαυρομιχάλης, ο Θανασούλης Καπετανάκης, ο Δημήτρης Πουλικάκος, μάρτυρες της πίστης και της πατρίδας, αξιώνονται από το χέρι του ζωγράφου τη μέγιστη τιμή της καθαγίασης.

»Στα μετάλλια ενός ολόχρυσου σταυρού κοσμημένου με πολύτιμους λίθους, σμάλτα και μαργαριτάρια, οι αγωνιστές του ’21 παίρνουν τη θέση των Αγίων. Μια δυνατή συμβολική εικόνα που μοιάζει να παίρνει εκ νέου σχήμα, μορφή και νόημα από τη λαϊκή στιχοποιία μιας Μανιάτισσας μοιρολογίστρας.

»Ένας επιβλητικός σταυρός που υψώνεται κάτω από την ευλογούσα χείρα του Θεού και πάνω από τον δοξαστικό θρήνο ενός ολόκληρου λαού. Η φλόγα του καντηλιού, ταπεινό ανάχωμα στη λησμοσύνη· μια σπίθα ικανή να φωτίσει το αύριο· ένα κλαράκι δάφνης, ελάχιστο αντίδωρο σε εκείνους που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία».

Ποιος είναι ο Λεωνίδας Μιχαλάκος

Γεννήθηκε το 1959 στον Κότρωνα της Μάνης όπου και μεγάλωσε. Τελείωσε τη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου με δάσκαλο το γλύπτη Γιάννη Μανιατάκο. Παρακολούθησε το τριετές σεμινάριο ελληνικής παλαιογραφίας στο Μ.Ι.Ε.Τ. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται στο ΥΠ.ΠΟ., στο εργαστήριο συντήρησης των μνημείων της Ακρόπολης. Είναι μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου–Ε.Ε.Τ.Ε.

Έργα του Λεωνίδα Μιχαλάκου που έχουν γίνει μεταξωτά μαντίλια για τη MANTILITY μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ