Ελευθερούπολη-Καβάλα: Ο συγγραφέας Πέτρος Παναγιώτου διηγείται την αναπτυξιακή και αυτοδιοικητική ιστορία του τόπου [φωτογραφίες]

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Θεόδωρος Λυμπεράκης, Θεόδωρος Βεργίδης, Χρήστος Μποσμπότης και Ναταλία-Άννα Βασιλέκα σήκωσαν την αυλαία για το βιβλίο του πρώην Δημάρχου Ελευθερούπολης «Μια πορεία, δυο σταθμούς. Ελευθερούπολη-Καβάλα»

Το βιβλίο του με τίτλο «Μια πορεία, δυο σταθμοί. Ελευθερούπολη-Καβάλα» [ΚΑΠΑ Εκδοτική, επιμέλεια: Ιωάννης Τσίγκας] συνέστησε στο κοινό ο Πέτρος Παναγιώτου την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023 και μάλιστα εκεί που διετέλεσε ως Δήμαρχος, στην Ελευθερούπολη του Δήμου Παγγαίου.

Ο συγγραφέας, έχοντας διαγράψει μια μακρόχρονη πορεία τόσο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και στο αναπτυξιακό «γίγνεσθαι» ως πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, παραθέτει στο βιβλίο άγνωστες πτυχές όχι μόνον της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά και της κοινωνικής, της καθημερινότητας εκείνης της εποχής, με όλους τους συνομιλητές του να συνηγορούν στο γεγονός ότι ο κ. Παναγιώτου ήταν περισσότερο τεχνοκράτης παρά πολιτικός, λειτουργώντας με όρους ιδιώτη στο χαοτικό Δημόσιο.

Για το βιβλίο το οποίο παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» μίλησαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο δικηγόρος-ιστορικός ερευνητής, Θεόδωρος Λυμπεράκης, ο μαθηματικός-πρ. σχολικός σύμβουλος, Θεόδωρος Βεργίδης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, Χρήστος Μποσμπότης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και ιστορικός ερευνητής, Άρης Μεντίζης, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Ναταλία-Άννα Βασιλέκα.

«Το βιβλίο είναι πολύ καλογραμμένο με σαφή δομή και πλούσιο αρχείο. Ο Πέτρος Παναγιώτου είναι ένας άνθρωπος με όραμα. Αξιοποίησε τα Ευρωπαϊκά κονδύλια, κάτι που δεν ήταν τότε αυτονόητο και άφησε πίσω του πολλά έργα», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας ότι «είναι ευτυχές το γεγονός ότι ο Πέτρος Παναγιώτου έγραψε αυτό το βιβλίο, ένας άνθρωπος με αξιοπρέπεια και στόχευση, όπου πρόσφερε με μεθοδικότητα και όραμα, έχοντας επίγνωση ότι οι καθαροί αδικούνται, όμως το έργο υπάρχει και αποδεικνύει την πορεία του».

Από την πλευρά του ο κ. Λυμπεράκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον κ. Παναγιώτου, αν και πολιτικοί αντίπαλοι τότε, καθώς ανήκαν σε διαφορετικές δημοτικές παρατάξεις. Ο δικηγόρος και ιστορικός, αφού αναφέρθηκε στη δομή και στις θεματικές του βιβλίου, σχολίασε ότι το βιβλίο δεν είναι προσωποκεντρικό-αυτοβιογραφικό, αλλά αποτυπώνει την πολιτική και κοινωνική σκέψη του συγγραφέα, «ένα μετριοπαθές πόνημα, το οποίο δεν διαχέεται από κομματικό πάθος, αλλά από αναπτυξιακό, κάτι που συμμερίζομαι και εγώ».

«Ο συγγραφέας δεν αρκείται στην απλή αφήγηση. Έχει ξεκάθαρη γνώμη για τις εσωκομματικές αντιπαλότητες και για τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ενώ δε φοβάται την αλήθεια και με αξιοπρέπεια κάνει την αυτοκριτική του», τόνιζε με τη σειρά του Θεόδωρος Βεργίδης, μαθηματικός και συνεργάτης του κ. Παναγιώτου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μιας και ανήκαν στην ίδια παράταξη, ενώ κατά την τοποθέτησή του αφηγήθηκε προσωπικά στιγμιότυπα-παρακαταθήκη για την ιστορική έρευνα.

Ο κ. Μποσμπότης μίλησε για το «επιμύθιο» του βιβλίου, για το πώς οι τεχνοκράτες Δήμαρχοι δεν εκτιμούνταν τότε όσο τώρα, καθώς προείχε η προβολή, με το οξύμωρο, βέβαια, του πράγματος ότι τώρα η προβολή των έργων είναι ασυγκρίτως πιο εύκολη και διαδεδομένη, ενώ και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου μίλησε με τα θερμότερα λόγια για την προσωπική συνεργασία με τον κ. Παναγιώτου.

Από την πλευρά του ο συγγραφέας, εμφανώς συγκινημένος, τόνισε ότι «όφειλα να καταγράψω αυτά τα οποία κουβαλούσα στην ψυχή μου», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην έκδοση του βιβλίου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ΚΑΠΑ Εκδοτική στον Ιωάννη Τσίγκα, τους ανθρώπους που το παρουσίασαν και το κοινό που τον τίμησε με την παρουσία του.

Ξεχωριστά αναφέρθηκε στη σύζυγό του Μυρσίνη, ένα σταθερό στήριγμά του, όπως είπε, όχι μόνον στη ζωή, επαγγελματική και πολιτική και στην καθημερινότητά του, αλλά και στη συγγραφή του βιβλίου, με το αποτύπωμά της να είναι αχνό φαινομενικά, αλλά έντονο επί της ουσίας.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν άνθρωποι της πολιτικής, όπως ο βουλευτής Καβάλας με τη Νέα Δημοκρατία, Μακάριος Λαζαρίδης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Αρχέλαος Γρανάς, εκπρόσωποι του Στρατού, παλιοί συνεργάτες και φίλοι του κ. Παναγιώτου.

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου