Καβάλα: Το πρώτο χωράφι που ποτίζεται χωρίς κόστος είναι γεγονός! Με νερό που «έρχεται» από τον… ήλιο! [βίντεο-φωτογραφίες]

Στον κάμπο της Χρυσούπολης, ο Σταύρος Παπαγιάννης εγκατέστησε μια ηλιακή αντλία νερού και ποτίζει όλο τον χρόνο δωρεάν έξι στρέμματα με ακτινίδια, χρησιμοποιώντας μόνο την αστείρευτη ηλιακή ενέργεια!

Αγρότης «από πάντα» δηλώνει ο Σταύρος Παπαγιάννης. 65 ετών σήμερα, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στα πατρογονικά χωράφια. Άλλωστε, ήταν ο πατέρας του, Φώτης Παπαγιάννης, μαζί με τον αείμνηστο Μιλτιάδη Πασσαλίδη, που «έφεραν» τα πρώτα ακτινίδια στον κάμπο της Χρυσούπολης, 45 ολόκληρα χρόνια πριν…

Σήμερα, τα ακτινίδια του Νέστου είναι ξακουστά και και η ποιότητά τους, περιζήτητη σε όλο τον κόσμο!

Έναν χρόνο πριν, ο Σταύρος Παπαγιάννης αποφάσισε να δοκιμάσει ένα καινοτόμο σύστημα άρδευσης καλλιεργειών με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. «Είχα διαβάσει ότι με ένα φωτοβολταϊκό και μια ηλιακή αντλία νερού θα μπορούσα να ποτίσω το χωράφι μου χωρίς κόστος και, στην αρχή τουλάχιστον, ήμουν επιφυλακτικός. Ωστόσο, είπα να το δοκιμάσω», μας λέει.

Το KAVALA POST βρέθηκε στον κάμπο της Χρυσούπολης, στο χωράφι του κ. Παπαγιάννη, και είδε από κοντά την πρώτη εφαρμογή του πρωτοποριακού συστήματος που ποτίζει με… δύναμη από τον ήλιο!

Πώς ξεκίνησε το… «θαύμα»!

Ο κ. Παπαγιάννης συνεργάστηκε με τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό Λεωνίδα Γεωργόπουλο, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της ENFOS Solar, της εταιρίας που εισάγει στην Ελλάδα τις κορυφαίες γερμανικές ηλιακές αντλίες νερού της LORENTZ, και εκπονήθηκε η μελέτη για την εφαρμογή του καινοτόμου αυτού συστήματος σε ένα χωράφι 6 στρεμμάτων με 400 δέντρα ακτινιδίων στον κάμπο της Χρυσούπολης, κοντά στο Χρυσοχώρι.

Τον Νοέμβριο του 2022 εγκαταστάθηκε μία αντλία LORENTZ μέγιστης ισχύος 1.500W και ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 2.640W, αποτελούμενο από οκτώ πάνελ [330W το καθένα] συνολικής επιφάνειας 13,5τμ.

Η αντλία συνδέθηκε με γεώτρηση που προϋπήρχε στο χωράφι. «Το βάθος της γεώτρησης ήταν 10 μέτρα, ενώ το νερό “έβγαινε” στα δύο περίπου μέτρα. Συνδέσαμε την αντλία με μπεκ [30 λίτρα/ώρα το καθένα], τοποθετώντας ένα μπεκ ανά δέντρο [το κάθε δέντρο απέχει 4 μέτρα από το άλλο] και το… θαύμα ξεκίνησε!», μας εξηγεί ο κ. Παπαγιάννης.

«Δεν το πίστευα…»!

«Μου έκανε εντύπωση, την πρώτη μέρα που βάλαμε το σύστημα σε λειτουργία, δεν είχε πολύ ήλιο. Ωστόσο, αυτό… πότιζε! Την επόμενη, είχε ακόμα πιο πυκνή συννεφιά και το σύστημα πάλι πότιζε! Δεν το πίστευα!», υπογραμμίζει ο κ. Παπαγιάννης, ο οποίος, έναν χρόνο μετά, είναι απόλυτα ευχαριστημένος από την απόφασή του να επενδύσει στον… ήλιο!

«Η φετινή χρονιά ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω της ανομβρίας και της παρατεταμένης ζέστης. Και όμως, δεν αντιμετώπισα κανένα θέμα με το πότισμα του χωραφιού μου. Και μάλιστα, δεν εξοικονόμησα μόνον χρήματα, αλλά και χρόνο! Φανταστείτε ότι εγκαταστήσω την ηλιακή αντλία, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έπρεπε να επισκέπτομαι καθημερινά το χωράφι μου για τουλάχιστον τέσσερις ώρες, ενώ τώρα απλά ερχόμουν για δέκα λεπτά, το έβαζα μπρος και… έφευγα!», συμπληρώνει.

Ο Σταύρος Παπαγιάννης, εκτός από ακτινίδια, καλλιεργεί επίσης μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, δαμάσκηνα και διατηρεί όλη τη διαχείριση των προϊόντων του. Έχει τα δικά του ψυγεία και πουλάει απευθείας σε εμπόρους αλλά και στις λαϊκές αγορές. Όπως μας εξηγεί, έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να εγκαταστήσει ηλιακές αντλίες νερού και σε άλλες καλλιέργειές του.

«Τα ακτινίδια έχουν υψηλότερες ανάγκες σε νερό σε σχέση με άλλα φρούτα. Και όμως, στο συγκεκριμένο χωράφι δεν χρειάστηκε ούτε μία φορά να “συμπληρώσω” το σύστημα ποτίζοντας, πχ, με το τρακτέρ μου. Με τον Λεωνίδα [σ.σ. Γεωργόπουλο] δουλεύουμε ήδη το επόμενο βήμα και μέσα στους επόμενους μήνες θα εγκαταστήσουμε ηλιακή αντλία νερού και σε άλλη, μεγαλύτερη αυτήν τη φορά, καλλιέργεια»!

Άψογη λειτουργία με πιστοποίηση και… μέθοδο!

Κατά καιρούς στον ελλαδικό χώρο αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να «συνδέσουν» φωτοβολταϊκά συστήματα με αντλίες νερού για την άρδευση των καλλιεργειών, ωστόσο τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η διαφορά της λύσης που προτείνει η ENFOS είναι ότι οι ηλιακές αντλίες νερού της LORENTZ είναι πιστοποιημένες, ειδικά κατασκευασμένες για τους σκοπούς αυτούς, με τη γερμανική εταιρία να θεωρείται ο ηγέτης του κλάδου παγκοσμίως εδώ και πάνω από 30 χρόνια!

«Οι ηλιακές αντλίες της LORENTZ τροφοδοτούνται είτε απευθείας και αποκλειστικά από τον ήλιο είτε και σε “συνεργασία” με το δίκτυο του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας για να προσφέρουν στους αγρότες, ανάλογα με την περίσταση, τη βέλτιστη και οικονομικότερη λύση άντλησης νερού για κάθε χρήση. Όλα τα συστήματα της LORENTZ λειτουργούν αδιάλειπτα χωρίς καύσιμο, χωρίς τροφοδοτικό, είναι οικονομικά στη χρήση, αθόρυβα, καθαρά και φιλικά προς το περιβάλλον!», επισημαίνει ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της ENFOS Λεωνίδας Γεωργόπουλος.

Λεωνίδας Γεωργόπουλος [ENFOS Solar] και Σταύρος Παπαγιάννης