«Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη»: Μια Καβαλιώτισσα στα Βραβεία του Αναγνώστη για την Ποίηση

Η Ζαφειρία Μολ (κατά κόσμον Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη) με την πρώτη της ποιητική συλλογή στη Μικρή Λίστα του έγκριτου περιοδικού στην Κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση»

Οι Κριτικές Επιτροπές των Βραβείων του Αναγνώστη έδωσαν στη δημοσιότητα τις Μικρές Λίστες των υποψηφίων για βράβευση βιβλίων για τα όσα εκδόθηκαν τη χρονιά 2023. Η απονομή των Βραβείων θα γίνει την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024, στις 20:00, στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 στην Αθήνα)

Αργότερα θα ανακοινωθεί το Μεγάλο Βραβειο Αναγνώστη που απονέμεται κάθε χρόνο σε πρόσωπο των γραμμάτων και των τεχνών, το βραβείο Νίκου Θέμελη όπως και η λίστα με τα υποψήφια βιβλία για το Βραβείο Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού.

Περιποιεί τιμή για την Καβάλα το γεγονός ότι στις Μικρές Λίστες του έγκριτου λογοτεχνικού περιοδικού φιγουράρει η Ζαφειρία Μολ [κατά κόσμον Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη] με την πρώτη της ποιητική συλλογή Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 από την Κάπα Εκδοτική.

Συγκεκριμένα, η Μολ και η πρώτη της ποιητική συλλογή διαγωνίζονται στην Κατηγορία «Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση», μαζί με ακόμη οκτώ [8] ποιητές και ποιήτριες που εξέδωσαν το πρώτο τους βιβλίο μέσα στο έτος 2023.

Αναλυτικά οι υποψηφιότητες του Αναγνώστη στη συγκεκριμένη Κατηγορία:

Πρωτοεμφανιζόμενοι στην Ποίηση

  1. Καλλιόπη Αλεξιάδου, Τέχνη προς αποφυγή, Ιωλκός
  2. Αργύρης Δούρβας, νεκροταφείο ζώων / άλλα ερωτικά, Νεφέλη
  3. Ανθή Θεοχάρη, Το πούρτσον που κουτσαίνει, Ρώμη
  4. Εύη Λιακέα, Απόδειπνο, Θράκα
  5. Κατερίνα Μαρδακιούπη, Το άρρωστο ζώο, Ενύπνιο
  6. Βαλάντης Μάστορας, Η μοναξιά περίστροφα, Ενύπνιο
  7. Ζαφειρία Μολ, Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την άνοιξη, Κάπα εκδοτική
  8. Σταυρούλα Παπαδάκη, Και ο κόσμος τι θα πει;, Κάπα εκδοτική
  9. Σπύρος Χαιρέτης, Ο γοργόνος, Θράκα

Η Κριτική Επιτροπή

Αγγελής Δημήτρης, ποιητής, διευθυντής περ.Φρέαρ, Γιώργος Περαντωνάκης, κριτικός λογοτεχνίας, Γιάννης Μπασκόζος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, Βαρβάρα Ρούσσου, ΕΔΙΠ, ΑΣΚΤ, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αριστοτέλης Σαΐνης, κριτικός λογοτεχνίας, Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια, κριτικός λογοτεχνίας, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.

Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη

Φύση αντιδραστική,
Σώμα μπαλαρίνας,
Σπουδές φλογέρας,
Καρδιά αποκλίνουσα

Μάλλον μπορείς να γεννηθείς απευθείας στα 33 και να θέλεις να γίνεις σερβιτόρα. Και αν πραγματικά μπορείς να το κάνεις αυτό, σημαίνει πως μπορείς μια νύχτα να τραγουδήσεις τσιριχτά Μαργαρίτη, να γίνεις μάνα χωρίς παιδί και να μετρήσεις τον μισθό σου σε χαρτζιλίκια.

Από τη μία στη βρεγμένη επαρχία και από την άλλη σε μια πρωτεύουσα που λάμπει όχι από τον ήλιο αλλά από το ελάχιστο χαμόγελο των σκοτεινών της ανθρώπων, η Ζαφειρία Μολ στο ποιητικό της ντεμπούτο έρχεται να φωνάξει τι θέλει, τι μπορεί, τι ποθεί, τι την πονάει, τι θέλει να πονέσει.

Χρησιμοποιεί τον εαυτό της σαν πειραματόζωο για να καταλάβει τους άλλους. Κάνει όλες τις δουλειές του κόσμου από δυο φορές για να πληρώσει τα χρωστούμενα δύο πλανητών: της υπαρκτής και της ιδεατής γης.

Με λέξεις σταθερές μα χορευτικές, ήσυχες μα προβοκατόρικες, ανοίγει τη δική της πόρτα προς την πίστα μιας ύπαρξης γυναικείας που διεκδικεί το καθολικό.

Δε θα μάθουμε ποτέ
πόσοι εκμεταλλεύθηκαν τη λέξη κορίτσι
και πόσοι το κορίτσι

Το πρώτο βιβλίο της Σειράς ΦΛΕΞΗ

Το βιβλίο Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη της Καβαλιώτισσας Ζαφειρίας Μολ είναι η πρώτη συλλογή που κυκλοφόρησε στο πλαίσιο της Σειράς ΦΛΕΞΗ της Κάπα Εκδοτικής που διευθύνει ο ποιητής γιώργος δομιανός, μιας Σειράς που έχει θέσει ως στόχο την ανάδειξη νέων ποιητριών και ποιητών, εκδίδοντας μόνον ποιητικά ντεμπούτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο βιβλίο της σειράς, το Και ο κόσμος της θα πει; της Σταυρούλας Παπαδάκη, είναι επίσης υποψήφιο για Βραβείο Αναγνώστη στην ίδια Κατηγορία, ενώ το τρίτο της ΦΛΕΞΗΣ Προσάναμμα του Χρήστου Κινάνι, κυκλοφόρησε πριν από έναν περίπου μήνα.

«Η Φλέξη είναι μια ποιητική σειρά που φιλοδοξεί να επαναφέρει την ποίηση στη δημιουργική της κοίτη. Δίνει εκ νέου προτεραιότητα στην ανάγκη ο ποιητικός λόγος να συνταιριάξει με τη γλώσσα του καιρού του, να την εκφράσει, να την επηρεάσει αλλά και να τροφοδοτηθεί από αυτήν.

Στο πλαίσιο αυτό –και μακριά από μια συλλογιστική δούναι και λαβείν– απευθύνει προσκλητήριο στους νέους ποιητές, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να λειτουργήσει ως ιμάντας μεταβίβασης της ποιητικής δημιουργίας προς την κοινωνία.

Υπό τη διεύθυνση του ποιητή γιώργου δομιανού και με τη δημιουργική σφραγίδα του βραβευμένου στα Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας ΕΒΓΕ Ιωάννη Τσίγκα, η Φλέξη σκοπεύει να δηλώσει εμφατικά την ακλόνητη πρόθεσή της το δημιουργικό βάρος να πέσει καθ’ ολοκληρίαν στη σαφήνεια του έργου και την εγγενή ορμή του.

Έρχεται λοιπόν, η ανάφλεξη μιας μηχανής που κοιμάται χρόνια σε κλειστά συρτάρια, στο τάιμλαιν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στην αδυναμία των δημιουργών να ακολουθήσουν τις εμπορικές απαιτήσεις μιας κατακερματισμένης αγοράς.

Γιατί φλέξη είναι η ύλη των λέξεων».

Αποκτήστε το πρώτο βιβλίο της Ζαφειρίας Μολ πατώντας εδώ

H Ζαφειρία Μολ και το Φτυάρι της στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου της Ζαφειρίας Μολ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο εμβληματικό βιβλιοπωλείο δύο της Ξάνθης, από την ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη και την ποιήτρια Βασιλική Στρώλη.

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, το Κανένα φτυάρι δεν έθαψε την Άνοιξη της Καβαλιώτισσας ποιήτριας θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου. Για τη συγγραφέα και το βιβλίο της θα μιλήσει ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 16:00, στο Περίπτερο 15, στον Εξώστη 2.