Με φόντο το πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» που υλοποιεί το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, ο πρόεδρος του Κέντρου Σωτήρης Σωτηριάδης και η αναπληρώτρια πρόεδρος Μαίρη Κωσταράκη, παραχώρησαν χθες το πρωί συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας τον σκοπό του προγράμματος, ήτοι την μετάβαση των ατόμων που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν, που φιλοξενούνταν ή φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας ή οικογενειών, αλλά και ατόμων που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι, σε επαρκή κατοικία με κάλυψη ενοικίου και λογαριασμών ΔΕΚΟ, στη δυνατότητα αγοράς αγαθών για την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών και στην εργασιακή τους ένταξη ή επανένταξη. Σημειώνεται, δε, ότι το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους, καθώς είναι ενταγμένο στο εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, το οποίο λήγει στις 31/12, ενώ το συνολικό εγκεκριμένο ποσό για όλους τους ωφελούμενους του Κέντρου φτάνει τις 137.920 ευρώ, δηλαδή περίπου 11.000 ευρώ ανά ωφελούμενο και για τους δυο πυλώνες. Επίσης, την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε και ψηφίστηκε τροπολογία, που παρατείνει το πρόγραμμα για ακόμα έναν χρόνο. «Έχουμε πετύχει ως Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας να έχουμε 16 ωφελούμενους που πληρούν τα κριτήρια του συγκεκριμένου προγράμματος. Τα 15 άτομα είναι φιλοξενούμενα των δομών των παραρτημάτων μας σε Καβάλα και Δράμα, 3 εκ των οποίων είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Ένα άτομο από τα 16 ανήκει σε άλλη κατηγορία της συγκεκριμένης τυπολογίας, καθώς διέμενε σε τροχόσπιτο. Από τα 16 άτομα θα έπρεπε τουλάχιστον το 40% να μπορέσει να ενταχθεί και στους δυο πυλώνες του προγράμματος και σε αυτόν της στέγασης και της εργασιακής επανένταξης. Αυτό ήταν σημαντικό για εμάς να το πετύχουμε και το πετύχαμε με το παραπάνω. Έχουμε πετύχει στο 100% τον στόχο της στέγασης και οι 12 έχουν βρει ήδη εργασία, οι 10 εντός του προγράμματος και οι 2 εκτός, από μόνοι τους», δήλωσε ο κ. Σωτηριάδης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη δουλειά που έγινε από το προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών των δυο παραρτημάτων, Καβάλας και Δράμας «για να προετοιμάσουν και να στηρίξουν τα συγκεκριμένα άτομα στην πρώτη ευκαιρία που τους δίνεται στο να μείνουν εκτός ιδρύματος σε ένα σπίτι» και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην αναπληρώτρια πρόεδρο του Κέντρου Μαίρη Κωσταράκη, λέγοντας ότι «είναι τιμή και χαρά μου να την έχω συνεργάτη, λόγω της μεγάλης της εμπειρίας».
Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο φιλοξενούνται 25 παιδιά σε έναν κοιτώνα, ενώ ο αριθμός αυτών των παιδιών θα έπρεπε να είναι σε δύο κοιτώνες
Στάσιμες οι εργασίες για την ανάπλαση των κτιρίων της Παιδόπολης
Αναφορικά με το θέμα της ανάπλασης των κτιρίων της Παιδόπολης, ο κ. Σωτηριάδης χαρακτήρισε το θέμα ως «μια μεγάλη πληγή για ‘μας», ενώ πρόσθεσε ότι από την στιγμή που μετακινήθηκαν από τους παλιούς ξενώνες σε έναν καινούργιο, ο οποίος παρελήφθη πριν από 2 βδομάδες, ώστε να συνεχίσει ο εργολάβος τις εργασίες στα άλλα κτίρια, δεν έχει γίνει καμία εργασία, παρά την πίεση που ασκεί ο δήμος Καβάλας. «Αυτή η κατάσταση τραβάει εδώ και πάρα πολλούς μήνες, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας ήρθε μια αίτηση ένστασης να αποχωρήσει ο εργολάβος από το έργο, όμως την έκρινε αρνητικά το Σώμα. Έχουμε πολλά προβλήματα. Μιλάμε για έργο ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, από τη μελέτη του οποίου έλειπε η παραλαβή των πόμολων στις πόρτες. Επίσης, δεν υπάρχει πρόβλεψη για προμήθεια νέων καλοριφέρ. Σαφώς και θα αναλύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα. Ελπίζουμε να συνεχίσει ο εργολάβος, αλλιώς δεν ξέρουμε που θα οδηγηθούμε. Δυστυχώς, δεν έχουμε χώρους. Είμαστε πολύ πιεσμένοι. Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο φιλοξενούνται 25 παιδιά σε έναν κοιτώνα, ενώ ο αριθμός αυτών των παιδιών θα έπρεπε να είναι σε δύο κοιτώνες. Πρέπει ο δήμος Καβάλας να πιέσει ακόμη περισσότερο τον εργολάβο, ώστε να τελειώσει το έργο. Είναι μια κατάσταση που μας κρατάει πίσω σε οποιαδήποτε δραστηριότητα θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε ο κ. Σωτηριάδης, ενώ σε περίπτωση που ο εργολάβος δηλώσει αδυναμία για την εκτέλεση του έργου, θα πρέπει αυτό να επαναδημοπρατηθεί.
Σε αναμονή για το πόρισμα της Εισαγγελίας για την πυρκαγιά
Όσον αφορά το πόρισμα της Εισαγγελίας Καβάλας για την πυρκαγιά που προκλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου σε κτίριο της Παιδόπολης και προκάλεσε σοβαρές ζημιές, οι οποίες θα εκτιμηθούν από την τριμελή επιτροπή του δήμου Καβάλας, τα αποτελέσματά του αναμένονται ακόμα από την διοίκηση του Κέντρου. «Το πόρισμα έχει πάει στον Εισαγγελέα. Σ’ εμάς δεν έχει κοινοποιηθεί και δεν γνωρίζω περισσότερες λεπτομέρειες. Καθημερινά προσπαθούμε να μάθουμε τι γίνεται, αλλά δεν έχουμε περισσότερη ενημέρωση και τι προκύπτει απ’ αυτό. Επίσης, περιμένουμε από την τριμελή επιτροπή του δήμου Καβάλας να έρθει και να εκτιμήσει το ύψος των ζημιών που έγιναν και από ‘κει και πέρα, να προχωρήσουμε. Γνωρίζετε ότι φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο δήμος Καβάλας και είναι απόλυτα υπεύθυνος για το πως θα προχωρήσει το συγκεκριμένο θέμα, μετά την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει σ’ ό, τι αφορά την παραλαβή των υπολοίπων κτιρίων», σημείωσε ο κ. Σωτηριάδης.