600.000 ευρώ για ασφαλτοστρώσεις στον δήμο Καβάλας

Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών Φίλιππου Φιλιππίδη στον απόηχο της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας

5εκατομμύρια ευρώ περίπου είναι ο προϋπολογισμός του Τεχνικού Προγράμματος του δήμου Καβάλας για το 2017 που συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Καβάλας Φίλιππος Φιλιππίδης επισημαίνει ότι όσον αφορά τις ασφαλτοστρώσεις για τις δύο Δημοτικές Κοινότητες Καβάλας και Φιλίππων, εγκρίθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ.

«Το κακό ξεκίνησε από την πρώτη εργολαβία του 2015, την οποία δυστυχώς, δεν καταφέραμε να αξιοποιήσουμε, εξαιτίας των προβλημάτων που προέκυψαν με τον ανάδοχο. Από εκεί και πέρα, σχετικά με τις εργολαβίες του 2016 ξεκινήσαμε με τις πρώτες τσιμεντοστρώσεις στα χωριά, επειδή ο καιρός αρχίζει να “αγριεύει” και στη συνέχεια θα μπούμε στην πόλη. Θέλω να πιστεύω ότι η διοίκησή μας κατάλαβε νωρίς το πρόβλημα και έβαλε ποσά για ασφαλτοστρώσεις. Κάποιες όμως κακές συγκυρίες δεν βοήθησαν στο να εξελιχθούν όλα ομαλά. Για παράδειγμα, φέτος οι δημοπρατήσεις διήρκεσαν μόλις δύο μήνες, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργολάβων και  της αλλαγής της νομοθεσίας για την οποία παλεύουμε ακόμη και τώρα, ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα για να δημοπρατήσουμε ό,τι προλαβαίνουμε μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Ναι μεν το πρόβλημα υπάρχει, αλλά δεν ευθύνεται γι’ αυτό η δημοτική αρχή. Δεν ευθύνεται η δημοτική αρχή γι’ αυτό το οποίο συνέβη», δηλώνει ο κ. Φιλιππίδης.

Όπως γνωστοποιεί ο Αντιδήμαρχος, θα γίνουν παρεμβάσεις στις λακκούβες που υπάρχουν στους δρόμους και ευθύνονται για τα διάφορα ατυχήματα. Εκτός αυτού όμως θα γίνουν και διαγραμμίσεις. «Το θέμα της ασφαλτόστρωσης, είτε κατά τμήμα είτε σε μεγάλα κομμάτια το έχουμε συμπεριλάβει στο νέο Τεχνικό Πρόγραμμα. Η ουσιώδης διαφορά του δικού μας Τεχνικού Προγράμματος είναι ότι χρησιμοποιεί τακτικά έσοδα, λόγω του ότι η ΣΑΤΑ –τα χρήματα δηλαδή που διατίθενται από το κράτος για τις διάφορες δαπάνες των δήμων– έχει μειωθεί στο μισό. Πρόκειται για μία δυσάρεστη εξέλιξη, αφού ο δήμος δεν μπορεί να εκτελέσει τα αναγκαία έργα του. Δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε λόγο για οράματα, όταν πρέπει να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα του κόσμου. Και αυτό βέβαια αφορά όλους τους δήμους. Παρά το ότι είμαι απαισιόδοξος για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση, θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα», συμπληρώνει.

Ο κ. Φιλιππίδης τονίζει πως παρά το ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα εγκρίθηκε, μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2017.  Όσον αφορά το αίτημα των κατοίκων του Σταυρού για μία παρέμβαση στον νέο οικισμό, στον χωματόδρομο, ο κ. Φιλιππίδης επισημαίνει ότι ήδη στον Σταυρό έγινε παρέμβαση σε κεντρικό δρόμο. Παρά ταύτα, για το συγκεκριμένο σημείο που βρίσκεται κοντά στο δάσος θα γίνει μία μελέτη μέσα στο 2017, οπότε και θα ακολουθήσει η παρέμβαση. Σχετικά, τέλος, με το έργο στις Καμάρες, θα πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη της χρονιάς, αφού το ΕΣΠΑ κλείνει οριστικά και αμετάκλητα.