Εκπρόσωποι των Αιμοδοτικών Συλλόγων στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη

Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα για τον συντονισμό των δράσεων όλων των Αιμοδοτικών Συλλόγων της ΠΕ Καβάλας.

Συνάντηση με εκπροσώπους 10 αιμοδοτικών συλλόγων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, του Συλλόγου ΠΝΟΗ και των Γιατρών του Κόσμου είχε στο γραφείο του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Προκοπίου, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη για θέματα Δημόσιας Υγιεινής, Επαγγελμάτων Υγείας και πρόληψης και προαγωγής Υγείας και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας Χρήστου Γάκη, του διοικητή του Νοσοκομείο Καβάλας Τάσου Καρασαββόγλου, του νομίατρου Χρήστου Παπαδόπουλου και του προϊσταμένου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Καβάλας Απόστολου Βαγενά.

Στόχος της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των δράσεων των αιμοδοτικών συλλόγων, η ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας και ο απολογισμός δράσεων για το 2016. Παράλληλα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός φορέα – συλλόγου, ο οποίος θα απαρτίζεται από εκπροσώπους των αιμοδοτικών συλλόγων, θα συντονίζει τις αιμοδοτικές δράσεις και παράλληλα θα τους εκπροσωπεί, η σύνταξη ενός ενημερωτικού φυλλαδίου για την ενημέρωση των πολιτών και των μαθητών – μιας και θα μοιραστεί και στα σχολεία – για τον εθελοντισμό και την αιμοδοσία, η διάθεση κάποιων διδακτικών ωρών στα γυμνάσια και στα λύκεια με κεντρικό θεματικό άξονα την αιμοδοσία, ενώ αποφασίστηκε και ο συντονισμός των συλλόγων ενόψει της Εβδομάδας Υγείας που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2017, μέσα από προτάσεις που θα καταθέσουν οι ίδιοι. Παράλληλα, οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της Γιορτής της Αιμοδοσίας η οποία θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου στον πεζόδρομο της Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

«Η γιορτή αυτή σκοπό έχει να προβάλει την αναγκαιότητα και την αξία της αιμοδοσίας και οι ημέρες των Χριστουγέννων προσφέρονται για να δείξουν ότι πρόκειται για ένα δώρο στον συνάνθρωπο, αλλά και στον εαυτό μας, που δεν κοστίζει περισσότερο από δέκα λεπτά από τον χρόνο μας. Είναι κάτι που πρέπει να προβληθεί και στις νεότερες ηλικίες και γι’ αυτό θα συμμετέχει και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος, ενώ εξήρε το έργο των αιμοδοτικών συλλόγων.

Με την σειρά του ο κ. Γάκης, με αφορμή την εν λόγω γιορτή, τόνισε ότι «από τις επαφές μου με φορείς και νοσοκομεία, μού έχουν αναφέρει τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αίμα και τις ανάγκες που υπάρχουν για την κάλυψη της τράπεζας αίματος. Σε χειρουργικά περιστατικά, υπάρχουν συμπολίτες μας που τρέχουν την τελευταία στιγμή για να αναζητήσουν συμβατούς δότες. Οι εθελοντικοί σύλλογοι της Καβάλας επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, συνεπικουρώντας στο Νοσοκομείο Καβάλας. Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για τα οφέλη της αιμοδοσίας και πόσο αναγκαίο είναι για ‘μας, αφού όλοι μπορούμε να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να έχουμε ανάγκη από αίμα».

Όσον αφορά τον φορέα που θα συντονίζει τις δράσεις των αιμοδοτικών συλλόγων, υπενθύμισε ότι «υπήρχε ένας τέτοιος φορέας τα προηγούμενα χρόνια, όμως λόγω των μνημονίων τού είχε επιβληθεί φορολόγηση, παρόλο που δεν επρόκειτο για κερδοσκοπικό οργανισμό, με συνέπεια να κλείσει. Με τα εργαλεία που διαθέτουμε, επιθυμούμε τη δημιουργία αυτού του φορέα, που θα αναλάβει το έργο του προηγούμενου, προωθώντας κι άλλα ζητήματα, όπως της δωρεάς μυελού των οστών και να το επεκτείνουμε και στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας με αντίστοιχες συσκέψεις, ώστε να υπάρχει επάρκεια σε αίμα σε όλες τις περιοχές».