«Ίσως αυτή η φωτογραφία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σημαίνει 1.484 στην Καβάλα…»

Ακόμη ένας απόγονος εβραϊκής οικογένειας της Καβάλας, ο Marco Morselli, μοιράζεται τις σκέψεις του στο KAVALA POST με αφορμή τον βανδαλισμό του Μνημείου Ολοκαυτώματος της πόλης

O Marco Morselli, πανεπιστημιακός καθηγητής Φιλοσοφίας και απόγονος της εβραϊκής οικογένειας Κασούτο, η οποία δραστηριοποιούνταν για τριάντα χρόνια στην αγορά καπνού της Καβάλας, γράφει στο KAVALA POST για την οικογένειά του και σχολιάζει τον βανδαλισμό του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα.

Η μητέρα του Marco Morselli Φερνάντα Κασούτο γεννήθηκε στην Καβάλα στις 3 Δεκεμβρίου του 1920. Η σχέση της οικογένειας Κασσούτο με την Καβάλα είναι γνωστή τουλάχιστον από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν μέλη της οικογένειας εργάζονταν ως καπνέμποροι στην πόλη. Στη διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, οι Κασούτο εγκαταστάθηκαν στο Αμβούργο, εισάγοντας καπνά από την Καβάλα και αλλού. Από το Αμβούργο έφυγαν για να γλιτώσουν από τους Ναζί μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Μετακόμισαν στο Παρίσι απ’ όπου επίσης έφυγαν ύστερα από τη γερμανική επίθεση στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατέληξαν κυνηγημένοι στην Ιταλία.

«Στη φωτογραφία η Φερνάντα Κασούτο (αριστερά όπως βλέπουμε), γεννημένη στην Καβάλα το 1920, και τα αδέρφια της Αρμάντο και Εμμανουέλ. Επέζησαν κυνηγημένοι στη Γερμανία, στη Γαλλία και την Ιταλία. Ίσως αυτή η φωτογραφία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σημαίνει 1.484 στην Καβάλα…».

Όπως ακριβώς η οικογένεια του παππού του ανήκε στους πιο προοδευτικούς Εβραίους της Καβάλας  πρωτοστατώντας στη δημιουργία του γαλλοεβραϊκού σχολείου της Αλλιάνς στην πόλη το 1905, έτσι και ο Marco Morselli είναι πανεπιστημιακός με σοβαρό έργο και πρόεδρος της Ένωσης Διαλόγου ανάμεσα στους Χριστιανούς και τους Εβραίους στη Ρώμη.