Περισσότεροι από 300 σύνεδροι στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διδακτικής των Επιστημών μέσω Σύγχρονων Τεχνολογιών»

Η γενική θεματική του Συνεδρίου ήταν η «Ηθική του Δικαίου στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία». Παρουσιάστηκαν εργασίες για τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική πράξη

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Διδακτικής των Επιστημών μέσω Σύγχρονων Τεχνολογιών».

Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες» του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εργαστηρίου Διδακτικής, Υπολογιστικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Μικρομαγνητισμού του τμήματος Φυσικής του ΔΠΘ.

Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν η καθηγήτρια Σεβαστή Χατζηφωτίου, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επστημών, ο  καθηγητής Κωνσταντίνος Ταρχανίδης, Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΔΠΘ, ο  καθηγητής Δημήτριος Μαδυτινός, Κοσμήτορας της Σχολής Διοικητικής Επίστήμης και Λογιστικής του ΔΠΘ, ο  καθηγητής Αντώνιος Γαστεράτος, Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ,  ο καθηγητής Νικόλαος Βορδός, Πρόεδρος του τμήματος Φυσικής του ΔΠΘ, ο καθηγητής Γεώργιος Κύζας, Πρόεδρος του τμήματος Χημείας του ΔΠΘ, ο καθηγητής Ευστάθιος Δημητριάδης, Πρόεδρος του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΠΘ, ο καθηγητής Περικλής Πολυζωϊδης, Πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ, ο κ. Ευριπίδης Παπαδημητρίου, Επίκουρος Καθηγητής του ΔΠΘ, Αναπληρωτής Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες», και ο κ. Βασίλειος Σάλτας, Επιστημονικός Συνεργάτης του ΔΠΘ. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο καθηγητής Βασίλειος Τσιάντος, Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες».

Περισσότεροι από 300 σύνεδροι παρακολούθησαν τις εργασίες του συνεδρίου. Οι σύνεδροι ήταν Πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί φοιτητές.

Η γενική θεματική του Συνεδρίου ήταν η «Ηθική του Δικαίου στην Εκπαίδευση και στην Κοινωνία». Στο κοινό παρουσιάστηκαν εργασίες με επίκεντρο τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική πράξη, καθώς επίσης και μεθόδους αξιοποίησης των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών, ως μέσο ενίσχυσης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, παρουσιάστηκαν 1 προσκεκλημένη ομιλία, 2 στρογγυλές τράπεζες, ένα αφιέρωμα στην μνήμη της Γεωργίας Λεπιδάκη και δυο παράλληλες συνεδρίες με 70 εισηγήσεις.

Την Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε η προσκεκλημένη ομιλία της κας. Νικολίτσας Γεωργοπούλου-Λιαντίνη Ομότιμης Καθηγηήτριας του ΕΚΠΑ με θέμα της ομιλίας της «Οι κανόνες του Θετικού Δικαίου εντός και εκτός της Ηθικής και το Φυσικό Δίκαιο ως βάση διαρκούς αναθεώρησης του Θετικού Δικαίου». Η κα. Λιαντίνη τόνισε την σημασία του ψηφιακού μετασχηματισμού για ένα σύγχρονο κράτος και τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί στην χώρα μας σε αυτή την κατεύθυνση. Ανέπτυξε αναλυτικά τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και απάντησε σε ερωτήσεις των συνέδρων.

Το Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε το αφιέρωμα στην μνήμη της Γεωργίας Λεπιδάκη μεταπτυχιακής φοιτήτριας του ΔΠΜΣ με τίτλο «Ξαφνική απώλεια και πένθος: Ενσυναίσθηση και μοίρασμα», με ομιλήτριες την Καθηγήτρια Σεβαστή Χατζηφωτίου, και την Δρ. Ελευθερία Κοκκίνη. Συντονίστρια του αφιερώματος ήταν η κα Σεβαστή Χατζηφωτίου.

Ακολούθησε το απόγευμα του Σαββάτου η Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση: Παρόν και μέλλον», με τη βουλεύτρια Καβάλας της ΝΔ, Αγγελική Δεληκάρη, τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσιο-Χαράλαμπο Καλαματιανό, τον βουλευτή Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, τη βουλεύτρια βορείου τομέα Αθηνών του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά και συντονιστή τον Καθηγητή Βασίλειο Τσιάντο. Οι τοποθετήσεις των τεσσάρων βολευτριών/βουλευτών, καθώς και η συζήτηση που ακολούθησε, ήταν εποικοδομητική και πολύ υψηλού επιπέδου.

Την Κυριακή, 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Δημόσια Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση: Παρόν και μέλλον» με προσκεκλημένους εκλεκτούς πανεπιστημιακούς καθώς και Διευθυντές Εκπαίδευσης των νομών Δράμας και Καβάλας. Συμμετείχαν ο Καθηγητής του τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΔΠΘ Βασίλειος Μαρδύρης, ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ Ευριπίδης Παπαδημητρίου,  ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπυρίδων Κιουλάνης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κα. Αθανασία Γαϊτανίδου, και ο φυσικός κ. Αργύριος Μυστακίδης, πρώην Πρόεδρος φροντιστών νομού Καβάλας. Την στρογγυλή τράπεζα συντόνισε ο καθηγητής Βασίλης Τσιάντος, Διευθυντής του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίες». Όλοι οι ομιλητές τοποθετήθηκαν σχετικά με τα σύγχρονα και παλαιά προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα οποία μεταφέρονται και στην ανώτατη εκπαίδευση (προβλήματα στις υποδομές, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, στην πίεση των γονέων προς τους εκπαιδευτικούς, στην έλλειψη συνεργασίας πολιτείας-εκπαιδευτικών-γονέων-κοινωνίας, κ.λπ.). Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ζωντανή και η διάρκεια της στρογγυλής τράπεζα ξεπέρασε τις τρεις ώρες.

Οι συζητήσεις κατά την διάρκεια των προσκεκλημένων ομιλιών, των στρογγυλών τραπεζών και των εισηγήσεων ήταν εμβριθείς και πέρα από κάθε προσδοκία. Δημιούργησαν μία επιστημονική, φιλική και υψηλό διανοητική ατμόσφαιρα. Η προβολή των συνεδριών γινόταν ταυτόχρονα από το κανάλι του συνεδρίου στο YouTube και την σελίδα του στο Facebook. Τα πρακτικά του Συνεδρίου θα εκδοθούν την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2024.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά όλους/ες τους/τις εισηγητές, οι οποίοι/ες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης, αλλά και όλους/ες όσοι/ες παρακολούθησαν το συνέδριο και έδωσαν αφορμή για περαιτέρω σκέψη και αναστοχασμό με τις ερωτήσεις και τις παρατηρήσεις τους.