Ξεκίνησε η επιχείρηση «καταπολέμηση κουνουπιών» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Χρήσιμες συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να υποβοηθηθεί το έργο των διευθύνσεων της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας για τον περιορισμό του πληθυσμού των ενοχλητικών εντόμων

Ξεκίνησαν οι δράσεις του έργου καταπολέμησης κουνουπιών από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα εντομολογικά και κλιματολογικά δεδομένα της Περιφέρειας και δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κινδύνου, πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις όπως έλεγχος των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών, εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών, παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας και ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σε μεγάλες εκτάσεις από αέρος θα πραγματοποιηθεί όταν απαιτηθεί, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών προνυμφών. Το τακτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των δράσεων καταπολέμησης θα αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας εδώ.

Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, συνιστάται η εφαρμογή από τους πολίτες ατομικών μέτρων προστασίας από τα κουνούπια όπως:

  1. Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα
  2. Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σήτες) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού
  3. Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. (Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών αλλά δεν τα σκοτώνει)
  4. Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια)
  5. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια)
  6. Πότισμα κατά τις πρωινές ώρες
  7. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές, και άλλα μέρη του κήπου ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους

Οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ θα είναιστη διάθεση των πολιτών για οποιαδήποτε πληροφορία.