Θάνατος εναερίτη στο Ποδοχώρι: Καταγγελία για καθυστέρηση του ασθενοφόρου-Τι απαντάει η Διεύθυνση του ΕΚΑΒ Καβάλας

Το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης διαθέτει ασθενοφόρα αλλά δεν διαθέτει οδηγούς σε μόνιμη βάση

Συγκλόνισε την κοινωνία της Καβάλας ο θάνατος του 58χρονου τεχνίτη του ΔΕΔΔΗΕ εν ώρα εργασίας το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ). Για το εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή στον άτυχο Καβαλιώτη εναερίτη εξέδωσε ανακοίνωση τόσο η Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ (διαβάστε την εδώ) όσο και το Σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ (εδώ), ωστόσο σήμερα το KAVALA POST φέρνει στο «φως» μία καταγγελία ενός κατοίκου του Ποδοχωρίου ο οποίος ήταν «παρών» στο συμβάν.

Ο κ. Γρηγόρης διαμένει ακριβώς απέναντι από τον στύλο της ΔΕΗ όπου εργαζόταν ο εναερίτης το μοιραίο εκείνο μεσημέρι και ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν σε βοήθεια όταν σημειώθηκε το ατύχημα. Ο ίδιος έτρεξε σε βοήθεια μαζί με άλλους κατοίκους του χωριού. Αφού κατέβασαν από το «καλάθι» τον εναερίτη, του προσέφεραν πρώτες βοήθειες υπό τις οδηγίες μιας νοσηλεύτριας και ενός κτηνιάτρου, ωστόσο ο καταγγέλλων αναφέρει ότι το ασθενοφόρο κατέφθασε στο σημείο… 45 λεπτά αφότου έγινε η κλήση!

Ασθενοφόρα υπάρχουν, οδηγός δεν υπάρχει!

Ο κ. Γρηγόρης αναφέρει ότι ασθενοφόρο θα μπορούσε να έχει έρθει αρκετά νωρίτερα, από το Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης, ωστόσο, παρόλο που εκεί υπήρχαν όχι ένα αλλά δύο οχήματα, δεν υπήρχε… οδηγός (!) και έτσι «έφυγε» ασθενοφόρο από την Καβάλα.

Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, ο 58χρονος ήταν εν ζωή όταν οι διασώστες του ΕΚΑΒ τον απομάκρυναν από το σημείο…

Τι απαντά το ΕΚΑΒ

Μιλώντας στο KAVALA POST, ο Διευθυντής του 6ου Παραρτήματος ΕΚΑΒ Καβάλας Θωμάς Αγγελόπουλος επιβεβαιώνει το «κομμάτι» της καταγγελίας του κ. Γρηγόρη που αφορά στο Κέντρο Υγείας Ελευθερούπολης. Το ΚΥ διαθέτει δύο ασθενοφόρα, αλλά όχι αρκετό προσωπικό έτσι ώστε να εφημερεύει καθημερινά. Τη Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 οπότε και σημειώθηκε το ατύχημα στο Ποδοχώρι δεν υπήρχε οδηγός σε υπηρεσία, οπότε αναγκαστικά δρομολογήθηκε όχημα από την έδρα του Παραρτήματος του ΕΚΑΒ στην Καβάλα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του κ. Αγγελόπουλου όπως αυτά καταγράφονται στην καρτέλα του ΕΚΑΒ για το συγκεκριμένο περιστατικό, το ασθενοφόρο χρειάστηκε όχι 45, αλλά μόλις 29 λεπτά για να φτάσει στο σημείο, χρόνος ιδιαίτερα ικανοποιητικός, δεδομένου ότι διένυσε μία απόσταση περίπου 46 χιλιομέτρων.

Όλα έγιναν σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρει ακόμα ότι ο τεχνίτης ήταν κλινικά νεκρός όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο του ατυχήματος. Είχε προηγηθεί η εφαρμογή τεχνικών ΚΑΡΠΑ (Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης) για περίπου 15 λεπτά από τη νοσηλεύτρια, εφαρμογή που συνέχισαν οι διασώστες του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με απινιδώσεις για ακόμη περίπου 25 λεπτά, όπως ορίζει το πρωτόκολλο σε αυτές τις περιπτώσεις, προτού ξεκινήσει η διαδικασία της διακομιδής του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας και αφού ο ασθενής δεν ανταποκρίνονταν…

Ερωτηματικά για τις συνθήκες του δυστυχήματος

Εντωμεταξύ, οι συνάδελφοι του αδικοχαμένου εναερίτη αδυνατούν να κατανοήσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ατύχημα που του στοίχισε τη ζωή. Οι εργασίες που εκτελούσε το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Μαΐου 2017 ανεβασμένος επάνω στον μονωμένο κουβά («καλάθι») χαρακτηρίζονται ως «ρουτίνας» και ιδιαίτερα απλές, ειδικά για έναν τεχνίτη με 31 χρόνια εμπειρίας.

Εικάζεται ότι προφανώς ο άτυχος εναερίτης είτε γλίστρησε κατά λάθος είτε για κάποιον λόγο αισθάνθηκε αδιαθεσία και «αγκάλιασε» τα καλώδια, με αποτέλεσμα να «χτυπηθεί» από τη χαμηλή τάση (400 Volt).

Σύμφωνα πάντως με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατός του επήλθε από ηλεκτροπληξία, αφού διαπιστώθηκε «είσοδος» και «έξοδος» ηλεκτρικού ρεύματος από τα χέρια του…