Εγκαινιάστηκε η φωτογραφική «συμμαχία» Ελλάδας-Ρωσίας στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας (φωτογραφίες)

40 φωτογράφοι, Έλληνες και Ρώσοι, εκθέτουν συνολικά 100 έργα με θέμα τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τα Χριστιανικά ήθη και έθιμα, καθώς και κατανυκτικά στιγμιότυπα, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου 2017

Υπό την οργανωτική αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ (Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας), της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας και της Φωτογραφικής Εταιρείας Καβάλας, εγκαινιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 20 Μαΐου 2017 στο αρχαιολογικό μουσείο Καβάλας η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ορθοδοξία στην Ελλάδα και τη Ρωσία».

40 φωτογράφοι, Έλληνες και Ρώσοι, εκθέτουν συνολικά 100 έργα με θέμα τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, τα Χριστιανικά ήθη και έθιμα. καθώς και κατανυκτικά στιγμιότυπα, σε μια έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Μαΐου 2017, ενώ υπάρχουν σκέψεις η έκθεση να περιοδεύσει και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την πρόθεση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου, ο οποίος μαζί με τον διεθνή φωτογράφο και μέλος της ΕΦΕ Γιώργο Μυτιληνό εμπνεύστηκαν την εν λόγω έκθεση.

Μάλιστα, οι κ. κ. Μαρκόπουλος και Μυτιληνός ευχαρίστησαν το Ρωσικό Υπουργείο Πολιτισμού που συνεργάστηκε για την υλοποίηση της έκθεσης, ενώ ο κ. Μυτιληνός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Μαρκόπουλο για την αμέριστη συμπαράστασή του στην πραγματοποίηση του εικαστικού εγχειρήματος.

«Ο κόσμος χωρίς την Ορθοδοξία δε θα ήταν ο ίδιος, προς απάντηση σε όσους προσπαθούν να απαξιώσουν τον ρόλο της Ορθοδοξίας στην παγκόσμια Ιστορία», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ενώ με αφορμή την έκθεση, αναφέρθηκε και στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, οι οποίοι σφαγιάστηκαν (και) για την Πίστη τους.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο τέως πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη και ο πρόεδρος της ΕΦΕ Σπύρος Ιατρόπουλος.

Ο κ. Ιατρόπουλος, αφού έδωσε τα εύσημα στους εμπνευστές της έκθεσης, καθώς και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σ΄αυτήν, συνεχάρη και την ομάδα της Φωτογραφικής Εταιρείας Καβάλας για το έργο που επιδεικνύει.

Αμέσως μετά το πέρας του αγιασμού και τους χαιρετισμούς των ομιλητών, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν από τους κ. κ. Ιατρόπουλο και Μυτιληνό στην έκθεση, οι οποίοι έδιναν και τις απαραίτητες διευκρινίσεις, εικαστικές και γεωγραφικές, σε όσους το ζητούσαν.

Να σημειωθεί ότι τα έργα των Ελλήνων καλλιτεχνών θα κοσμούν μετά το πέρας της έκθεσης τους χώρους του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Δείτε παρακάτω ένα χαρακτηριστικό δείγμα από τη δουλειά των Ελλήνων και των Ρώσων φωτογράφων.