Εφημερίδα Νέα Εγνατία: «Ανοιχτή» υπέρ Παύλου επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα αποτυπώνει την επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ποιμνίου της Εκκλησίας των Φιλίππων ζητώντας να είναι ο Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος ο επόμενος Μητροπολίτης ΦΝΘ

Μετά τις χιλιάδες αυθόρμητες «φωνές» που «ακούστηκαν» στο διαδίκτυο (διαβάστε εδώ), μετά την πρώτη «ανοιχτή» επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο του δικηγόρου-συγγραφέα Δημήτρη Αποστολίδη και της τεράστιας αποδοχής που έτυχε (διαβάστε την εδώ), μετά και το ομόφωνο ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου (διαβάστε το εδώ), άλλη μια «ηχηρή» παρέμβαση έρχεται να προστεθεί στη συντριπτική πλειοψηφία των Καβαλιωτών που εγκάρδια και ένθερμα ζητούν από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να ορίσει νέο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσο.




Στο πρωτοσέλιδό της του φύλλου της Παρασκευής 1 Σεπτεμβρίου 2017, η Καθημερινή Εφημερίδα της Καβάλας Νέα Εγνατία φιλοξενεί μία ακόμη «ανοιχτή» επιστολή προς τον κ. Ιερώνυμο, στην οποία ζητείται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος να λάβει υπόψιν του την ανάγκη της τοπικής κοινωνίας «για έναν πνευματικό ηγέτη […] ικανό να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει την Εκκλησία, το ποίμνιό του και τον τόπο του με τον ιδανικότερο τρόπο», έναν πνευματικό ηγέτη που όλοι ήδη «βλέπουν» στο πρόσωπο του πατέρα Παύλου

Στην επιστολή που υπογράφει η εφημερίδα, γίνεται επίσης λόγος για πολλά και διάφορα που το τελευταίο διάστημα διαρρέουν «κύκλοι της Αρχιεπισκοπής» και τα οποία αφορούν σε… «συμμαχίες», «ανταλλαγές» και «προωθήσεις», γεγονότα και καταστάσεις που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το πνεύμα της διαδικασίας εκλογής ενός Μητροπολίτη όπως αυτό ορίζεται από τις ισχύουσες διαδικασίες…

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της «ανοιχτής» υπέρ Παύλου επιστολής της ΝΕ προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Ουχί επ’ ευκαιρία, αλλά επ’ ωφελεία…

«Μακαριώτατε,
Ο λόγος αυτής της ανοιχτής επιστολής είναι προφανής και αφορά στην εκλογή νέου ποιμενάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου. Γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά. Ίσως περισσότερα από όσα έπρεπε. Πιστέψτε με, δεν φταίμε εμείς γι’ αυτό. Αφορμή για τα δημοσιεύματα με θέμα την εκλογή του νέου ποιμενάρχη μας στάθηκαν τα όσα διαρρέουν αυτόκλητοι «κύκλοι της Αρχιεπισκοπής» και «αυλές μητροπολιτών» περί «βέβαιης εκλογής» του τάδε ή του δείνα «εκλεκτού».

Μαθαίνουμε για «συμμαχίες», «ανταλλαγές» και «προωθήσεις».

Δεν ευθυνόμαστε εμείς που τα ακούμε. Η ευθύνη ανήκει, ολόκληρη, σε εκείνους που τα διαρρέουν.

Για εμάς, η εκλογή νέου επισκόπου μόνο συναισθήματα χαράς και ψυχικής ειρήνης θα έπρεπε να φέρει. Η ταραχή δεν είναι δικό μας ζητούμενο, αλλά εκείνων που υποκρίνονται πως δεν ακούν ή αγνοούν τις φωνές.

Σε αυτόν τον τόπο φυλακίστηκε ο Απόστολος Παύλος. Σε αυτόν τον τόπο πορευόμαστε με τον «Ύμνο της Αγάπης». Πιστεύουμε πως «Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία, πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει. Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει».

Με αυτόν τον τρόπο, με τη δύναμη αυτής της Αγάπης θα υποδεχθούμε όποιον υποψήφιο κριθεί καταλληλότερος για ποιμενάρχης μας.

Όμως, με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια δύναμη Αγάπης θα θέλαμε να μας ακούσετε. Δεν είστε υποχρεωμένος να το κάνετε. Ούτε οι εκκλησιαστικοί κανόνες το επιβάλλουν. Παρ’ όλα αυτά, διατηρούμε την ελπίδα πως θα σεβαστείτε τη φωνή μας.

Σε αυτόν τον τόπο, τον «Ύμνο της Αγάπης» έχουμε την ευλογία να τον συναντούμε καθημερινά. Έχουμε τη χαρά να προστρέχουμε εκεί στις δυσκολίες μας και να κερδίζουμε την ανάπαυση της ψυχής. Σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ένας άνθρωπος που έχει κάνει βίωμα και καθημερινή διδασκαλία του τον «Ύμνο της Αγάπης».

Πρόκειται για τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσο. Η ταπεινότητά του είναι βέβαιο πως θα ενοχληθεί με αυτήν την επιστολή. Αν δεν υπήρχε η τεράστια ανάγκη μας για έναν πνευματικό ηγέτη που θα ξέραμε πως ενδιαφέρεται πραγματικά για εμάς, δεν θα αναφέραμε το όνομά του. Αν είχαμε έστω και την ελάχιστη αμφιβολία για την ικανότητά του να υπερασπιστεί και να υπηρετήσει την Εκκλησία, το ποίμνιό του και τον τόπο του με τον ιδανικότερο τρόπο, να είστε βέβαιος πως δεν θα προχωρούσαμε σε αυτήν την παρέμβαση.

Θέλουμε να πιστεύουμε πως η εκλογή του νέου ποιμενάρχη μας θα έχει τη σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος και θα διαψεύσει όσα ακούγονται περί «συμμαχιών», «ανταλλαγών» και «προωθήσεων». Θέλουμε να πιστεύουμε πως η εκλογή του νέου ποιμενάρχη μας θα κλείσει τα στόματα όσων επιμένουν να δηλώνουν πως αυτή θα έχει στοιχεία από camarilla.

Μέχρι το τέλος θα πιστεύουμε πως «Νυνί δε μένει πίστις, έλπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα μείζων δε τούτων η αγάπη». Από την ημέρα που γνωρίσαμε τον Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσο, δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Η ύπαρξή του είναι η βιωματική απόδειξη του «μείζων δε τούτων η Αγάπη».

Μετά βαθυτάτου σεβασμού
ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ