Οικονομική στήριξη των δήμων με Υπουργική Απόφαση για τη διαχείριση των αδέσποτων-Πόσα ξόδεψε ο δήμος Καβάλας το 2017

Σχετική ικανοποίηση στον δήμο Καβάλας για την κάλυψη μέρους του ποσού από τον κρατικό «κορβανά»-Σύντομα θα κατατεθεί ο φάκελος στα αρμόδια υπουργεία με τα έξοδα του δήμου για το τρέχον έτος

Καλά τα μαντάτα για όλους τους δήμους της χώρας, αλλά και για τα αδέσποτα που φροντίζουν, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα υπάρξει γενναία χρηματοδότηση για την κάλυψη των τετελεσμένων εξόδων που αφορούν τη διαχείριση των αδέσποτων.

Ειδικότερα, με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Τσιρώνη, εκδόθηκε η ΚΥΑ (3114Β 8/9/17) για τον καθορισμό των προϋποθέσεων και της διαδικασίας χρηματοδότησης των δήμων και των Συνδέσμων δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, για την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισής τους για το έτος 2017, όπως την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη σίτιση, την υιοθεσία ή την επανένταξη, ώστε να εξασφαλίζεται η συμμόρφωση με τις διατάξεις του ν.4039/2012, όπως αυτός ισχύει.

Η χρηματοδότηση ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 70% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει. Ειδικά η χρηματοδότηση για το κόστος σίτισης των ζώων ανέρχεται σε ποσοστό μέχρι 50% των δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει και εξοφλήσει οι φορείς για το σκοπό αυτό, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθούν οι αιτήσεις των δήμων και Συνδέσμων, ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη χρηματοδότηση.

Όπως δηλώνει στο KAVALA POST ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Φιλίππων και κοινοτήτων και υπεύθυνος για τα αδέσποτα Ζήσης Μπόνιας, ο δήμος Καβάλας ξόδεψε για τα αδέσποτα το 2017 περί τα 24.000 ευρώ, από τα οποία τα 9.500 ευρώ δόθηκαν για στειρώσεις, τα 6.500 ευρώ για έκτακτα περιστατικά και 7.000 ευρώ για φάρμακα.

Στον δήμο επικρατεί σχετική ικανοποίηση, καθώς όπως λέει ο αντιδήμαρχος «από το τίποτα καλό είναι κι αυτό», ωστόσο τονίζει ότι υπάρχουν κι άλλα έξοδα, τα οποία τα καλύπτει μόνος του ο δήμος Καβάλας.

«Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για το θέμα των αδέσποτων, όμως με τα μέσα που διαθέτουμε, κάνουμε το καλύτερο δυνατό», αναφέρει ο κ. Μπόνιας, ενώ σημειώνει ότι ήδη η αρμόδια υπηρεσία καταρτίζει τον φάκελο με τα έξοδα του δήμου για τα αδέσποτα από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα ώστε να σταλεί στα αρμόδια υπουργεία.