Χρήστος Παπαδόπουλος για ιλαρά: Αν ήταν εμβολιασμένα όλα τα παιδιά δε θα είχαμε ούτε μισό κρούσμα

Ο νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας εξηγεί γιατί το αντιεμβολιαστικό κίνημα λειτουργεί καταλυτικά στη γιγάντωση της επιδημίας και για ποιο λόγο την «πατάνε» περισσότερο οι ηλικίες 25 έως 45 ετών

Μεγάλη ανησυχία σε ολόκληρη την Ελληνική αλλά και Ευρωπαϊκή ιατρική κοινότητα έχει προκαλέσει η έξαρση της ιλαράς σε διάφορες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Μόλις την τελευταία εβδομάδα είχαμε στη χώρα μας 30 νέα κρούσματα, που φτάνουν στο σύνολό τους τα 196, ενώ δύο παιδιά νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας των επιπλοκών. Από την άλλη πλευρά ο υφυπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι υπάρχει ραγδαία αύξηση του αντιεμβολιαστικού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που δημιουργεί κινδύνους, συμπληρώνοντας όμως ότι η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα κυμαίνεται στο 95%, ένα από υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

Πανευρωπαϊκό το φαινόμενο, με περιοδικότητα 5-10 ετών η εμφάνισή του

Για το θέμα ρωτήθηκε ο νομίατρος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε τα εξής: «Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά παρουσιάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως στη Ρουμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία. Εξάρσεις και υφέσεις της ιλαράς υπήρχαν ούτως ή άλλως, εμφανίζει μία περιοδικότητα γύρω στα 5 με 10 χρόνια. Υπήρχε μεγάλη επιδημία στις ΗΠΑ πριν από περίπου 10 χρόνια. Απλώς τώρα είμαστε σε φάση επιδημικής έξαρσης και γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα».

«Τα κρούσματα είναι 10πλάσια από όσα θα περιμέναμε σε μία φυσιολογική χρονιά»

Σχετικά με το ποιους «χτυπά» πρώτα η ασθένεια αλλά και πού εξελίσσεται γεωγραφικά ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «είχαμε και στο παρελθόν εστίες με ιλαρά κυρίως σε πληθυσμούς Ρομά, απλά τώρα γενικεύονται, είναι 10πλάσια από όσα θα περιμέναμε σε μία φυσιολογική χρονιά. Τα περισσότερα κρούσματα όντως είναι στη Νότια Ελλάδα αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, πιθανώς σιγά-σιγά να εξαπλωθούν σε όλη την Ελλάδα. Στην Καβάλα φέτος δεν είχαμε κάτι ιδιαίτερο, πέρσι είχαμε κάποια μεμονωμένα κρούσματα στους Ρομά, αλλά εδώ δεν έχει αναφερθεί κάποια ιδιαίτερη αύξηση κρουσμάτων».

«Αν όλα τα παιδιά στην Ελλάδα ήταν εμβολιασμένα, δε θα είχαμε ούτε μισό κρούσμα»

Για το αν ρόλο στην έξαρση της ασθένειας έχει παίξει το αντιεμβολιαστικό κίνημα με όλο και περισσότερους γονείς να αφήνουν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους υποστήριξε πως «ναι υπάρχει και είναι κι αυτό μέσα στις αιτίες γιατί και στην Αμερική όταν είχαν έξαρση κρουσμάτων τότε ενέτειναν πολύ τον εμβολιασμό των παιδιών, γιατί ζητάνε να υπάρχει μία μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη τουλάχιστον 90% για να προστατευθεί όλος ο πληθυσμός και όμως καταφέραμε και ρίξαμε την επιδημία, την περιορίσαμε, αυξάνοντας το ποσοστό του εμβολιασμού.

»Άρα όταν υπάρχει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και δεν εμβολιάζονται τα παιδιά στο σύνολό τους ή στην πλειοψηφία τους ενέχεται ο κίνδυνος να μείνει απροστάτευτος ο πληθυσμός, να μην έχουμε ανοσία στον γενικό πληθυσμό και να αρχίσουν να ανεβαίνουν τα κρούσματα. Είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο πρέπει να το δούμε. Αν υποθέσουμε ότι όλα τα παιδιά μας στην Ελλάδα ήταν εμβολιασμένα και όλος ο πληθυσμός, δε θα είχαμε ούτε μισό κρούσμα».

«Σε όποιες ασθένειες πέφτει η ανοσία του πληθυσμού, θα αυξάνονται τα κρούσματα»

Εν συνεχεία ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει τη σημασία της πρόληψης μέσω του εμβολιασμού: «Αυτό ισχύει για όλες τις ασθένειες οι οποίες προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Βεβαίως σε κάποιες ασθένειες τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά. Στις περισσότερες όμως είναι, στην ιλαρά είναι πολύ αποτελεσματικό το εμβόλιο, όπως και στην Ηπατίτιδα Α. Σε όποια από αυτές τις ασθένειες βλέπουμε να πέφτει η ανοσία του πληθυσμού, θα αυξάνονται τα κρούσματα. Σαν την ζυγαριά είναι…».

«Ισχύει ότι έχουμε ελλείψεις εμβολίων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια»

Για το αν όντως παρατηρείται έλλειψη εμβολίων για την ιλαρά το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία της χώρας, ο νομίατρος εξήγησε: «Μία χώρα με βάση κάθε χρόνο τις ανάγκες που έχει, προμηθεύεται εμβόλια. Καταρχάς τα εμβόλια θα έπρεπε να καλύπτουν όλο τον παιδικό πληθυσμό. Όταν τώρα λέμε όμως ότι πρέπει να εμβολιαστούν και ενήλικες, τότε έχουμε περισσότερες ανάγκες και λογικά θα υπάρχει έλλειψη. Τα παιδιά όμως αυτό το εμβόλιο το κάνουν, οπότε ούτως ή άλλως θα έπρεπε να υπάρχουν οι ποσότητες αυτές των εμβολίων.

»Ότι έχουμε ελλείψεις εμβολίων στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ισχύει. Το βλέπουμε με την Ηπατίτιδα Α, το είδαμε με τον αντιτετανικό και μάλιστα ακούμε ότι αυτό είναι τεχνητό, ότι δημιουργείται από παράλληλες εξαγωγές. Είναι κάτι που ως υπηρεσία της Καβάλας δεν μπορώ να έχω εικόνα σε όλη τη χώρα τι γίνεται αλλά μόνο για την ιλαρά που πρέπει πλέον να εμβολιαστούν και ενήλικες και το εμβόλιο είναι κοινό για όλους, οπότε τότε προφανώς και θα υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση και έλλειψη, γιατί οι παρτίδες που φέρνει κάθε εταιρία στη χώρα είναι συγκεκριμένες, άρα θα πρέπει να αυξήσει την εισαγωγή της εδώ και δεν ξέρουμε και αν οι εταιρίες όταν έχουν αυξημένη ζήτηση και από άλλες χώρες, πόσο μπορούν να ανταποκριθούν».

Γιατί κινδυνεύουν άμεσα όσοι είναι από 25 έως 45 ετών

Τέλος, για τα κρούσματα ιλαράς σε επαγγελματίες υγείας και ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου, σχολίασε: «Όταν συμβαίνει έξαρση ιλαράς ή παρωτίτιδας ή ανεμοβλογιάς, οι πρώτοι που την  “πατάνε” είναι οι επαγγελματίες υγείας γιατί αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Αυτοί οι άνθρωποι θα είναι σίγουρα σε ηλικία μεταξύ 25 και 45 ετών. Είναι οι ηλικίες που πιθανόν να μην πέρασαν ιλαρά, γιατί τότε είχε πέσει σαν ασθένεια και δεν εμφανιζόταν, αλλά και γιατί μπορεί να μην κάνανε το εμβόλιο MMR σε δύο δόσεις. Οι πιο μεγάλες ηλικίες είναι αυτοί που την πέρασαν μικροί, οι πιο μικρές ηλικίες είναι τα νέα και μικρά παιδιά που εμβολιάζονται, άρα μένουν ακάλυπτες αυτές οι δεκαετίες 30-40-50 που μπορεί να μην πέρασαν μικροί και να μην έχουν κάνει το εμβόλιο».