Κι όμως ο Πλάτωνας «πουλάει»! Το αδιαχώρητο στην ομιλία του Βασίλη Κάλφα

Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΑΠΘ μίλησε για τον Έλληνα φιλόσοφο και τις επιστήμες της εποχής του

Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 ο Βασίλης Κάλφας για να μιλήσει στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός» με θέμα «Ο Πλάτων και οι επιστήμες της εποχής του». Ο Καθηγητής Φιλοσοφίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ήταν καλεσμένος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας, του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, του Μεταπτυχιακού του ΤΕΙ ΑΜ-Θ «Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών» και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας Βίκυ Γιαρίμπαμπα, τονίζοντας ότι ο ομιλητής είναι «δάσκαλός» της (όπως και πολλών άλλων μέσα στην αίθουσα) και ευχήθηκε σε όλους τους παριστάμενους να «χαρούνε το φιλοσοφικό ταξίδι στην «Ιθάκη» μέσα από τα λόγια του εξαίρετου ομιλητή».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Βασίλης Τσιάντος, καθηγητής Μαθηματικών του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πλάτων, αλλά και ο Πυθαγόρας, έλκουν τους μαθηματικούς. Στη φιλοσοφία των μαθηματικών κυριαρχεί ο Πλατωνισμός ακόμη και σήμερα, όπως λέει ο Πώλ Μπέρναϋς στο έργο του “On Platonism in Mathematics”». Επίσης, ο κ. Τσιάντος τόνισε ότι ο Πλάτων ήταν ιδιοφυΐα, όπως λέει ο WW Tait στο άρθρο του «Noesis: Plato on Exact Sciences», 2002». Για τον ομιλητή κ. Κάλφα σημείωσε ότι «τον θεωρούμε το «το νούμερο ένα στην ελληνική φιλοσοφία και ειδικά στον Πλάτωνα από όλους τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς στον χώρο της φιλοσοφίας».

Ο Βασίλης Κάλφας, μεταξύ άλλων, τόνισε την αξία των μαθηματικών και μάλιστα τα τοποθέτησε στο ίδιος ύψος/επίπεδο με τη φιλοσοφία. Χαρακτηριστικά είπε ότι τα μαθηματικά ξεκινούν από αξιώματα και αιτήματα και πάνω σε αυτά θεμελιώνεται όλη η μαθηματική επιστήμη, η οποία αναγνωριζόταν σαν μία από τις λίγες επιστήμες την εποχή του Πλάτωνα.

Ο Καθηγητής σημείωσε ότι ο Πλάτων στην «Πολιτεία» αναφέρει ότι η μελέτη των μαθηματικών για τους φύλακες θα διαρκούσε δέκα χρόνια, και στην συνέχεια οι φύλακες θα προχωρούσαν στη μελέτη της φιλοσοφίας (διαλεκτική). Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον διάλογο του Πλάτωνα «Μένων» για να συνδέσει την άποψή του Πλάτωνα περί γνώσης-ανάμνησης. Εν συντομία, ανέλυσε το πείραμα του Σωκράτη με τον δούλο του Μένωνα (διπλασιασμός εμβαδού του τετραγώνου με δεδομένη πλευρά). Τόνισε ότι η λέξη υπόθεση (λέξη που αναφέρεται συχνά στον Πλάτωνα, «Φαίδων», «Μένων», κτλ.) δεν έχει την έννοια που δίνουμε στην καθομιλουμένη, αλλά ότι θεωρούμε κάτι σαν δεδομένο και από αυτό χτίζουμε τα επόμενα βήματα (θεωρήματα, κ.λπ.). Για τη θεωρία του Πλάτωνος περί Ιδεών τόνισε ότι είναι από σημεία τα οποία κάποιος τα αποδέχεται ή όχι και ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η ύπαρξή τους.

Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος της Διοικούσας του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας Γιώργος Τρικκαλιωτης.

Όπως σημειώθηκε παραπάνω, η αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «γέμισε» ασφυκτικά, αναγκάζοντας τους διοργανωτές να «επιστρατεύσουν» καρέκλες! Μεταξύ άλλων, το «παρών» έδωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας Αλέξης Γούλας, η Πρόερος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών Ματούλα Σιδηροπούλου, η Πρόεδρος του Φιλοσοφικού Συλλόγου «Συν Αθηνά» Κατερίνα Χατζοπούλου και ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Δυτικής Καβάλας Βασίλης Μακρής.