Οι Δυτικομακεδόνες της Καβάλας και η Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα

Αλέξης Γούλας (πρόεδρος): «Αν υπάρχει μία και μόνη χαραμάδα ελπίδας, αυτή βρίσκεται αποτυπωμένη στις ψυχές των προγόνων μας»

Για άλλη μια χρονιά στην Καβάλα, ο ιδιαίτερα δραστήριος Σύλλογος των Δυτικομακεδόνων του νομού μας πρωτοστάτησε στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Το πρωί της Κυριακής 22 Οκτωβρίου στον Ναό του Αγίου Νικολάου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Δοξολογία της ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου, της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργου Γραμμένου, εκπροσώπου της Μεραρχίας, του διοικητή του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης κ. Χαρούση, του λιμενάρχη Καβάλας κ. Τσιαλού, εκπροσώπου της αστυνομίας, του τ. Αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαου Γρανά, του τ. δημάρχου Κωστή Σιμιτσή του πρ. βουλευτή Γιάννης Πασχαλίδη, δημοτικών συμβούλων, σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου και των παλιών προέδρων του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας, μελών και φίλων του Συλλόγου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο ταξιάρχος εα, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και μέλος του Συλλόγου Θεόδωρος Τζατζάρης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου πραγματοποιήθηκε ομιλία του Κωνσταντίνου Χιόνη για τα γεγονότα και τα πρόσωπα του Μακεδονικού Αγώνα. Την ομιλία, μεταξύ άλλων, παρακολούθησαν ο περιφερειακός σύμβουλος και εντεταλμένος σύμβουλος της ΠΑΜ-Θ Σωτήρης Παπαδόπουλος εκπροσωπώντας τον κ. Μαρκόπουλο, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, ο τ. δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής και ο τ. νομαρχιακός σύμβουλος Κίμων Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος των Δυτικομακεδόνων της Καβάλας Αλέξης Γούλας καλωσόρισε όσους παραβρέθηκαν αναφέροντας:

«Κυρίες και κύριοι, σεβαστές αρχές,
λόγοι που είχαν σχέση με όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετέφεραν τον εορτασμό της ημέρας μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα κατά μια εβδομάδα. Αυτό ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό μας με αποτέλεσμα μέρος των εκδηλώσεων να ματαιωθεί. Τα απρόοπτα δεν μας πτοούν όμως και μετά από την συνεργασία μας με τον αντιπεριφερειάρχη μας κ. Μαρκόπουλο τα καταφέραμε.

Κόντρα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα που προωθεί τη λήθη σε ότι έχει σχέση με ένδοξες μέρες του έθνους μας είμαστε εδώ. Αρνούμαστε να ξεχάσουμε, αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε όσα βρήκαμε από τους παλαιότερους, ψάχνουμε συνοδοιπόρους που δεν φοβούνται να δηλώσουν παρών σε εκδηλώσεις σαν τη σημερινή.
Η αξία του Μακεδονικού Αγώνα στην εξέλιξη της πορείας της Ελλάδας είναι γνωστή κι έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στις αιματοβαμμένες σελίδες της ιστορίας μας. Είμαστε απόγονοι ηρώων. Είμαστε κληρονόμοι μαρτύρων. Είμαστε φωτοδόχοι μορφών αγίων. Μας συντροφεύουν μνήμες ιερές. Βαρύτατος πλούτος κληρονομιάς αξιών που φοβάμαι πως είμαστε αδύναμοι να σηκώσουμε.

Αλήθεια, ποιος σήμερα είναι διατεθειμένος να αγωνιστεί γι’ αυτά που Μακεδονομάχοι κατέθεσαν το αποτύπωμα της ψυχής τους σε τούτα τα χώματα;

Αν κάναμε μια αντιμετάθεση στον χρόνο και φέρναμε τους Μακεδονομάχους στο σήμερα, είμαι βέβαιος πως δεν θα ένιωθαν περήφανοι για μας. Θ’ αγανακτούσαν καθώς θάβλεπαν τους τιποτένιους να διαρραμφίζονται για τη νομή της εφήμερης πολιτικής και οικονομικής ισχύος. Θα τρόμαζαν καθώς θἀβλεπαν τους ἀνθρώπους να καταρρέουν στην παλαίστρα της ματαιότητας. Οι Μακεδονομάχοι μας παρέδωσαν πατρίδα ελεύθερη και μεις την υποθηκεύσαμε και πάλι σ’ έναν αθέατο στρατό κατοχής. Αποδειχθήκαμε ανεπαρκείς στη διαχείριση της ελευθερίας μας. Και τώρα; Τώρα μοιάζουμε με τρομαγμένα πουλιά χαμένοι σε μια πλασματική ευδαιμονία, παρέλυσαν οι ηθικές μας αντιστάσεις και δεν έχουμε καμία διάθεση να αποδράσουμε από τη φυλακή του συμβιβασμού.
Αν υπάρχει μία και μόνη χαραμάδα ελπίδας, αυτή βρίσκεται αποτυπωμένη στις ψυχές των προγόνων μας. Αυτών που μέσα από συνθήκες ανέχειας, ευτελιστικής δουλείας, μας παρέδωσαν υψηλά ιδανικά που στα χέρια μας ξεθώριασαν, μαράθηκαν, έχασαν τη λάμψη τους και τα αρώματά τους.
Πολλοί από τους Μακεδονομάχους δεν ήταν καν Μακεδόνες. Ήλθαν από τις απόμακρες γωνιές της ελεύθερης Ελλάδας χωρίς ιδιοτέλεια, χωρίς διάθεση δημιουργίας στρατού κατοχής, χωρίς διάθεση διανομής αξιωμάτων και γης. Πολέμησαν για ένα αγνό, για ένα ιερό σκοπό. Τη λευτεριά της πατρίδας. Αν αυτοί αγωνίστηκαν για να μας δώσουν μια ελεύθερη πατρίδα, αν αυτοί αγωνίστηκαν να διαφυλάξουν θεσμούς και αξίες, οράματα και αρχές, ας αναλογιστούμε κι ας εκτιμήσουμε το μέγεθος και το βάρος της δικής μας ευθύνης.

Μόνον έτσι θάχουμε το θάρρος κατάματα να τους αντικρίσουμε σαν έρθει η σειρά μας ν’ αγκαλιαστούμε κι εμείς με την αιωνιότητα. Να σταθούμε με παρρησία μπροστά στον Παύλο Μελά και τους συναπελευθερωτές της πατρίδας μας και να δικαιώσουμε τον αγώνα τους, με ένα ισάξιο αγώνα τιμής κι ευγνωμοσύνης.

Για τον σημερινό ομιλητή δεν χρειάζεται να πω κάτι. Πάντα πρόθυμος να μοιραστεί τις γνώσεις του, ειδικά αν αυτές αφορούν τον Μακεδονικό Αγώνα, αποτελεί ένα ακριβό κόσμημα για όλους εμάς που είμαστε πολύ περήφανοι γιατί έχουμε την τιμή να αισθανόμαστε φίλοι του.
Κύριε Χιόνη, φίλε Κώστα ήρθε η ώρα να μας διδάξετε».

Στη συνέχεια ο κ Χιόνης αναφέρθηκε στον Μακεδονικό Αγώνα αναλυτικά φωτίζοντας άγνωστες πτυχές που εξελίχθηκαν στην ανατολική Μακεδονία στη διάρκεια του.

Στο τέλος της εκδήλωσης ο σύλλογος τίμησε με αναμνηστικές πλακέτες τους ομιλητές της ημέρας.