WWF: «Μαγειρεύοντας» στην Καβάλα έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά και το περιβάλλον [φωτογραφίες]

Μια... «νόστιμη» συνάντηση για μικρούς και μεγάλους στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας μέσα από τη νέα πανελλήνια εκστρατεία για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης»

Η WWF ΕΛΛΑΣ στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2017 κατά τις ώρες 18:00-20:00 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, υποδέχτηκε τους μικρούς Καβαλιώτες με τους γονείς τους για να γνωρίσουν από κοντά τι θα πρέπει να έχει το τραπέζι, δείχνοντας παράλληλα εντελώς διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος.

«Νόστιμη» συνάντηση με υγιεινά μαγειρέματα

Γονείς και παιδιά έπαιξαν και ανακάλυψαν μαζί τα μυστικά της βιώσιμης διατροφής και της προστασίας του πλανήτη με τη βοήθεια της κινητής βιωματικής έκθεσης της WWF η οποία μαγείρεψε μαζί με ενήλικες και παιδιά της Καβάλας μια διαφορετική συνταγή για την προστασία της υγείας μας και του πλανήτη.

Όπως λένε οι έρευνες που έχει κάνει η διατροφική ομάδα της WWF, 1 στα 2 Ελληνόπουλα ηλικίας 5-17 ετών πάσχει από παχυσαρκία, με την Ελλάδα να κατέχει θλιβερή πρωτιά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή η κατανάλωση τροφίμων στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 20-30% του συνόλου του αποτυπώματος των νοικοκυριών στον πλανήτη, ενώ το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε όλο τον κόσμο πετιέται στα σκουπίδια. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η διατροφή μας-αν δεν είναι σωστή-κοστίζει στην υγεία μας αλλά και στον πλανήτη. Γι’ αυτόν τον λόγο, η WWF ΕΛΛΑΣ εγκαινίασε τη νέα πανελλήνια εκστρατεία της για τη βιώσιμη διατροφή με τίτλο «Υγιή παιδιά, υγιής πλανήτης».

Συνομιλία και γνωριμία με τους εκπροσώπους της WWF στην Καβάλα

Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης Βίκυ Μπαρμπόκα και Κωνσταντίνος Τσουκαλάς μίλησαν για την πρωτοβουλία αυτή η οποία στηρίζεται στην ανάγκη για τη σωστή διατροφή που σχετίζεται με το περιβάλλον. Πολλά, δε, παιδιά δε γνωρίζουν από πού προέρχεται το γάλα, πού φυτρώνουν οι πατάτες κλπ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα γνώσης για τα πόσα μάς δίνει ο πλανήτης και για το ό,τι επιλέγουμε να έρθει στο πιάτο μας, έρχεται από τον πλανήτη γη.

«Θέλουμε να γνωρίσουμε την τροφή σε επίπεδο περιβάλλοντος, ποιο είναι το αποτύπωμα που έχει ο καθένας από ‘μας ως καταναλωτής και ως δέκτης της τροφής. Θέλουμε επίσης να καταλάβει ο κόσμος την κρυμμένη ενέργεια που έχει η τροφή για ‘μας, την ενέργεια του αγρότη, τα μεταφορικά της τροφής και όλο αυτό το ταξίδι που οι πιο πολλοί το αγνοούμε και θέλουμε να το περάσουμε στον κόσμο ως οργάνωση απευθυνόμενοι κυρίως στα παιδιά για να κάνουμε πιο συνειδητοποιημένους μελλοντικούς καταναλωτές και να ξέρουν ότι έχουμε έναν πλανήτη με λίγους πόρους και οι επιλογές που κάνουμε ή τον βοηθάνε η τον επιβαρύνουν.

»Όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλύτερη Ζωή» που τρέχει εδώ και 4 χρόνια και χρηματοδοτείται από τα ιδρύματα Νιάρχου και Λάτση που μας στηρίζουν πολύ. Φέτος αποφασίσαμε να πάμε σε 20 πόλεις της Ελλάδας και η στήριξη αυτή είναι θαυμάσια. Κάθε πρωί μάς επισκέπτονται σχολεία της περιοχής και το απόγευμα μάς επισκέπτεται το κοινό. Θέλουμε να εστιάσουμε σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς, για να έχουμε αυτήν την τρίγωνη συμμαχία. Είχαμε μεγάλη συμμετοχή από πολλά σχολεία της Καβάλας και η ξενάγηση πήγε πάρα πολύ καλά.

»Βασικοί πυλώνες μας είναι το ψάρεμα και τι ψάρια τρώμε, ενώ στην Καβάλα έχουμε τον πρώτο πιστοποιημένο στόλο με ψαράδες που έχουν μικρά καΐκια. Μας ενδιαφέρει να μιλήσουμε για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων στο σπίτι, ποια φρούτα και λαχανικά τρώμε κάθε εποχή και τι αγοράζουμε από τα σούπερ μάρκετ.

»Τα παιδιά της επαρχίας είναι πιο συνειδητοποιημένα από τα παιδιά των μεγάλων πόλεων, αφού είναι πιο τυχερά, γιατί δε χάνουν τη σύνδεση με τη γη και τις εποχές και έχουν την ευκαιρία να τα γνωρίζουν όλα αυτά μαζί με τους γονείς σε μπακάλικα και ψαράδικα και όχι μόνο στα σούπερ μάρκετ. Ακόμη, το παιδί στην επαρχία έχει τον χρόνο να απολαμβάνει το οικογενειακό τραπέζι», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της WWF.

Βιωματικές δραστηριότητες

Παράλληλα με την έκθεση υπήρξαν βιωματικές δραστηριότητες για παιδιά, σεμινάρια σε γονείς και εκπαιδευτικούς, πρακτικές συμβουλές για την υγιεινή διατροφή των παιδιών, έξυπνοι τρόποι για να προστατεύσουμε μέσα από το πιάτο μας την υγεία μας αλλά και τον πλανήτη. Με αυτά τα «συστατικά» λοιπόν, η νέα εκστρατεία του WWF ΕΛΛΑΣ  ήρθε στην Καβάλα για να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε το φαγητό και μας καλεί να «μαγειρέψουμε» έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας. Τα κύρια στοιχεία της νέας αυτής εκστρατείας μπορεί ο καθένας να τα βρει στη νέα ιστοσελίδα εδώ.

Πόσα δε γνωρίζαμε και πόσα είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε;

Πόσοι γνωρίζουν άλλωστε ότι ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος εκλύει 30,4 κιλά CO2 στην ατμόσφαιρα ή ότι μια τετραμελής ελληνική οικογένεια πετάει κάθε χρόνο στα σκουπίδια 120 κιλά φαγητού; Όλοι έχουν ακούσει για τη μεσογειακή διατροφή, αλλά πόσο γνωστό είναι ότι το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο διατροφής ωφελεί και το περιβάλλον, μειώνοντας κατά 72% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και κατά 33% την κατανάλωση νερού;

«Βιώνουμε μια τεράστια πρόκληση τόσο για την υγεία μας όσο και για το περιβάλλον, αλλά ακόμη δεν την έχουμε αντιληφθεί ως κοινωνία τη διατροφή μας. Όσο κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει, όλες οι μεγάλες περιβαλλοντικές προκλήσεις σχετίζονται άμεσα με το… πιάτο μας: η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, ενέργειας και νερού, η αποψίλωση των δασών, η υποβάθμιση των εδαφών και η ρύπανση των υδάτων και η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής. Μέσα από τη νέα μας εκστρατεία, έχουμε σκοπό να αναδείξουμε αυτήν ακριβώς τη σύνδεση και με βιωματικό τρόπο να μοιραστούμε με παιδιά και ενήλικες σε όλη τη χώρα αυτό που πλέον είναι σαφές σε όλον τον κόσμο: πως ό,τι είναι καλό για την υγεία μας είναι και για το περιβάλλον», σημείωσε η Βίκυ Μπαρμπόκα, υπεύθυνη του προγράμματος «WWF Καλύτερη Ζωή», στο πλαίσιο του οποίου διενεργείται η εκστρατεία.

Γνωριμία με τις μαθητικές κοινότητες

Το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία της χώρας. Παιδιά και ενήλικες θα μάθουν με ποιον τρόπο η επιλογή τοπικών και εποχικών φρούτων και λαχανικών, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά, καθώς και η σωστή κατανάλωση ψαρικών σε συνδυασμό με την αποφυγή της σπατάλης φαγητού, προστατεύουν την υγεία μας και περιορίζουν ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον.