Συνέντευξη Τύπου δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Νοεμβρίου 2017 από την δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, τον Ιστορικό Κωνσταντίνο Χιόνη και την πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας Σταυρούλας Γκουλούση, σχετικά με τη διοργάνωση του Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας «Η Καβάλα από το 1835 έως το 1918: Από τη σύσταση του Ελληνικού Προξενικού Πρακτορείου στην Καβάλα έως τη λήξη της Β’ Βουλγαρικής Κατοχής της πόλης», το οποίο θα διεξαχθεί στην Καβάλα 24, 25 και 26 Νοεμβρίου 2017, ενώ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο ξενοδοχείο LUCY στη μνήμη του ιστορικού-λαογράφου, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και προέδρου του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας Νικόλαου Β’ Ρουδομέτωφ, ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή στις 21 Οκτωβρίου 2017.
Η κ. Τσανάκα είπε ότι στο Συνέδριο θα παρουσιαστούν οι εργασίες των ανθρώπων που ασχολούνται με την ιστορία της πόλης και αποτελεί συνέχεια των συνεδρίων που έχει κάνει ο δήμος Καβάλας σε συνεργασία με το Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας και τη Μητρόπολη ΦΝΘ, με σκοπό να αναδειχτεί η ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας. Τόνισε επίσης ότι σκοπός του Συνεδρίου είναι να γίνει κτήμα όλων των Καβαλιωτών η τοπική Ιστορία, μέσω των πρακτικών που θα εκδοθούν.
Κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν ανακοινώσεις από την προαναφερόμενη ιστορική περίοδο και παράλληλα θα τιμηθεί η μνήμη του προσφάτως εκλιπόντος ιστορικού Νικολάου Β’ Ρουδομέτωφ ο οποίος κατέγραψε την λεπτομερώς την ιστορία της Καβάλας. Το βραβείο θα παραλάβει ο γιος του Νικόλαου Ρουδομέτωφ, Βίκτωρας.
«Το 1977 ξεκίνησαν να διοργανώνονται ιστορικά Συνέδρια στην Καβάλα τα οποία αρχικά ανέλαβε ο Μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος και είχαν τη μορφή Συμποσίων. Το δεύτερο έγινε το 1985 σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και το επόμενο το 1989 από τον δήμο Καβάλας. Ακολούθως τα Συνέδρια τα ανέλαβε ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ, το 2001, το 2004 και το 2010 και τα ονόμασε Διεθνούς, Τοπικής και Βαλκανικής Ιστορίας.
»Εξέδωσε 8 τόμους από τα Συνέδρια, έφερε στο φως σπάνιες λογοτεχνικές εκδόσεις και τις επανεξέδωσε, ενώ δημοσίευσε και δικά του έργα, συγκεντρώνοντας πολλές παλιές φωτογραφίες, καρτ ποστάλ κ.λ.π. Το 2014 δεν μπόρεσε να διοργανώσει το επόμενό του Συνέδριο, καθώς δεν είχε χρήματα, αλλά παρ’ όλα αυτά το έργο του Νικολάου Ρουδομέτωφ είναι πολύ σημαντικό και θα αποτελέσει ιστορική κληρονομιά για τις νεότερες γενιές των Καβαλιωτών», ανέφερε ο κ. Χιόνης.
Τέλος η κ. Γκουλούση δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για την διοργάνωση αυτού του Συνεδρίου, κυρίως για το γεγονός ότι θα συντελέσει στο να αναδειχτεί η τοπική Ιστορία της Καβάλας.
Να σημειωθεί ότι το κόστος του Συνεδρίου ανέρχεται περίπου στα 10.000 ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου [εδώ]