ΚΕΘΕΑ «Κιβωτός»: Ακόμη πιο κοντά στην κοινωνία της Καβάλας μέσα από μια μουσικοθεατρική παράσταση

Οι υπεύθυνοι και οι εθελοντές του ΚΕΘΕΑ καλούν το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας όλους τους καβαλιώτες να γνωρίσουν και να «απομυθοποιήσουν» τα προγράμματα απεξάρτησης

Εορταστική εκδήλωση γνωριμίας με το πρόγραμμα απεξάρτησης ετοιμάζει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας το Συμβουλευτικό Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων Καβάλας «Κιβωτός». Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ-Κιβωτός Γιώργος Μαύρος: «Θέλουμε να μάθει ο κόσμος της Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής, πως υπάρχει ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά και κάθε άλλου είδους εθισμό, όπως το ποτό, τον τζόγο ή το ιντερνέτ. Καλούμε όλους τους καβαλιώτες για να μάθουν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημά τους. Το ευτύχημα είναι πως έχουμε αμέριστη συμπαράσταση από τις Αρχές και τον κόσμο. Θέλουμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας, να  μας βοηθήσει και να βοηθηθεί από το Συμβουλευτικό μας Κέντρο».

Αυτό που θα παρουσιαστεί είναι ένα μονόπρακτο του Στέλιου Καράμπελα και της Λένας Πασχαλίδου από τον Παύλο Λεμοντζή το οποίο διασκεύασε και σκηνοθέτησε η Λίλα Μπρουκάκη. Μετά το θεατρικό και αφού προηγηθούν ομιλίες εκπροσώπων των Αρχών της πόλης και της υπεύθυνης του προγράμματος Ντέλιας Τζιονγκίδου. Παράλληλα θα υπάρχουν τρία  χορευτικά από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων, των Προυσαλιωτών και των Λημνιών Νομού Καβάλας.

Υπάρχει ελπίδα…

Ο Άγγελος Σμυρλόγλου, ο οποίος προσφέρει εθελοντικές υπηρεσίες στο Συμβουλευτικό Κέντρο, είπε πως πρέπει να γίνει γνωστό σε όλες τις οικογένειες, ότι υπάρχει ελπίδα «και είμαστε ευτυχείς γιατί η Καβάλα έχει ένα καταξιωμένο, πιστοποιημένο από τον ΟΗΕ πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ που κάνει απίστευτη δουλειά. Εκτός από τα παιδιά, παρακολουθούν συμβουλευτικά προγράμματα και οι οικογένειες κάθε Δευτέρα. Για όσους έχουν πρόβλημα λέμε πως υπάρχει ελπίδα, να μην κρύβονται, να έρθουν σε επαφή με το ΚΕΘΕΑ και ο Σύλλογός μας είναι αρωγός στην προσπάθεια με το υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό. Πρόσφατα έχω έρθει στο Σύλλογο γιατί με εντυπωσίασε η δουλειά που γίνεται. Οι εγκαταστάσεις του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι εξαιρετικές, όπως επίσης και του άλλου Κέντρου, του Μεγάρου Βασιλειάδη στην οδό Γαληνού που διαχειρίζονται τα μέλη της κοινότητας. Όλα μπορούν να γίνουν αρκεί να το θελήσουν οι γονείς. Μεγάλη βοήθεια προσφέρουν και πολλοί καταστηματάρχες και επιχειρηματίες της πόλης μας. Μάλιστα, στην εκδήλωση τα εδέσματα θα είναι προσφορά των καβαλιωτών καταστηματαρχών, καθώς και των οικογενειών των παιδιών του προγράμματος».

«Δουλεύουμε όλοι μαζί, παιδιά από το πρόγραμμα απεξάρτησης, επιστημονικό προσωπικό, γονείς και εθελοντές»

Η υπεύθυνη του Συμβουλευτικού Κέντρου ΚΕΘΕΑ-ΚΙΒΩΤΟΣ, δήλωσε πως «όλοι οι επιστημονικοί φορείς του προγράμματος στηρίζουμε τον Σύλλογο Οικογένειας, ο οποίος μας στηρίζει με την σειρά του και αυτός από το 2002. Χαρήκαμε αφάνταστα όταν μας ανακοίνωσαν τα μέλη του Συλλόγου πως θα ετοιμαστεί αυτή η εκδήλωση. Το θεατρικό έργο είναι εξαιρετικό με πολύ ενδιαφέρον και απευθύνεται στον πόνο της μάνας και ταυτόχρονα στην ελπίδα που υπάρχει πάντα. Η εκδήλωσή μας θα κλείσει με μουσική, τραγούδια και χορό ενόψει των ημερών που ακολουθούν.

»Το πρόγραμμα είναι εθελοντικό και ο καθένας έρχεται με βάση το δικό του κίνητρο και πάνω σ’ αυτό δουλεύουμε ώστε να το ενισχύσουμε και να προχωρήσουμε στον δρόμο της απεξάρτησης. Έχουμε ένα ανοικτό πρόγραμμα 20-30 ατόμων συνολικά και αν δούμε πως υπάρχουν ανάγκες να αυξήσουμε τις ομάδες, μπορούμε να το κάνουμε, αφού διαθέτουμε αυτή την ευελιξία. Η προσέλευση γίνεται πολύ απλά με ένα μόνο τηλεφώνημα στο 2510 223131 και κλείνουμε ένα ραντεβού άμεσα. Δεν υπάρχουν λίστες και αξιολογούμε κάθε περίπτωση με τα δικά της χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε ότι εθελοντής μπορεί να γίνει κάθε καβαλιώτης και να προσφέρει τη βοήθειά του στην υλοποίηση του προγράμματος».

«Το πρώτο που μαθαίνουμε είναι να κρατάμε εχεμύθεια»

Ο ταμίας του Συλλόγου Οικογένειας Βαγγέλης Κοκκόλης, επεσήμανε ότι η Καβάλα έχει σοβαρό πρόβλημα από ανθρώπους εξαρτημένους από κάθε είδους εξάρτηση, κυρίως από ουσίες. «Όμως οι γονείς των παιδιών φοβούνται να το βγάλουν προς τα έξω. Όλοι στον κοινωνικό μας περιβάλλον έχουμε ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι. Όσοι το κρατάνε κρυφό, το πρόβλημα διογκώνεται και γίνεται χειρότερο. Αντίθετα, πρέπει να το βγάλουμε έξω. Καιρός να ασχοληθούμε με κάτι πιο ουσιαστικό και ζωτικό. Προέχει να μάθουμε πώς θα σώσουμε τα παιδιά μας παρά ποιος ποδοσφαιριστής πήρε μεταγραφή. Πολλοί γονείς δεν ξέρουν που να απευθυνθούν για να βρουν λύση, παρά το ότι είναι γνωστό το έργο του ΚΕΘΕΑ. Εκείνο που προέχει στο πρόγραμμα που κάνουν τα παιδιά μας είναι η εχεμύθεια και είναι το πρώτο που μαθαίνουμε. Ποτέ δε βγαίνει προς τα έξω. Ένας λόγος που δεν έρχονται εδώ, είναι για να μη το μάθει η κοινωνία. Όμως από αυτή την άποψη είναι εξασφαλισμένοι», δήλωσε ο ίδιος.