Εκπαιδευτικοί Καβάλας για σχολικά γεύματα: Η αποστολή μας δεν είναι ο ποιοτικός έλεγχος των γευμάτων

Τις ενστάσεις του για τον τρόπο που λειτουργεί το πρόγραμμα σίτισης των παιδιών καταθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης-Ρεκόρ συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση

Μεγάλη συμμετοχή είχε η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας η οποία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 23 Νοεμβρίου 2017.

Στη Συνέλευση συμμετείχαν πάνω από 1.200 άτομα και συζήτησαν σημαντικά θέματα και προβλήματα της διδασκαλικής κοινότητας με κορυφαίο το θέμα των σχολικών γευμάτων, ενώ έγινε κουβέντα για την αξιολόγηση, την επιμόρφωση των δασκάλων, τη δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή και κάποια άλλα ζητήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, για τα οποία πάρθηκαν αποφάσεις οι οποίες θα μεταφερθούν στην Αθήνα. 

Για τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν κατά τη Συνέλευση των δασκάλων μίλησε στον ALPHA Radio 88,6 ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Απόστολος Μουμτσάκης.

«Τελικά ποια είναι η αποστολή μας;»

Για το θέμα των σχολικών γευμάτων, ο κ. Μουμτσάκης είπε πως ήταν μια υπουργική απόφαση που «έχει γραφτεί στο πόδι» για μια ακόμα φορά και έφερε αναστάτωση στα σχολεία τα οποία θα σιτίζονται τα παιδιά. «Εμείς οι εκπαιδευτικοί είμαστε σαφώς υπέρ των σχολικών γευμάτων σε μια παρατεταμένη περίοδο κρίσης και πιστεύουμε ότι είναι μια καλή βοήθεια για όσες οικογένειες την έχουν ανάγκη, όχι όμως με τον τρόπο που προσπαθούν να μας τον επιβάλλουν την φετινή σχολική χρονιά.

»Η πρώτη αντίθεση έγκειται στο ότι εμείς οι εκπαιδευτικοί εκτός του ότι είμαστε υπεύθυνοι για την παραλαβή των γευμάτων και την καταμέτρηση των ποσοτήτων, είμαστε υπεύθυνοι και για τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων. Δεν είναι αυτή η αποστολή μας μέσα στο σχολείο, ούτε έχουμε και τις κατάλληλες γνώσεις για να μπορέσουμε να ελέγχουμε την ποιότητα των φαγητών  και να βάζουμε και την υπογραφή μας. Αυτό θα το ελέγξουν οι προμηθευτές, το υπουργείο Παιδείας που έκανε τις συμφωνίες μαζί τους. Είναι πολύ βασικό που πέρυσι γινόταν ο έλεγχος από τον ΕΦΕΤ και το υπουργείο με τους προμηθευτές και πάλι υπήρξαν κρούσματα. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την υγεία των μαθητών μας .

»Μια δεύτερη ένσταση που έχουμε πάνω στην υπουργική αυτή απόφαση, είναι πως όλα τα παιδιά θα πρέπει να σιτίζονται στον χώρο του σχολείου και θα μετατρέπουμε τις αίθουσες σε τραπεζαρίες, χωρίς την ύπαρξη τραπεζοκόμων και πολλές φορές χωρίς καθαρίστριες. Εμείς λέμε τα παιδιά να παίρνουν το φαγητό τους στο σπίτι και να μην έχουμε ευθύνη για την ποιότητα των γευμάτων.

»Σκοπός μας είναι τα παιδιά να τρέφονται υγιεινά και έτσι ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα και όχι ως μια βοήθεια ανάγκης. Από ‘κει και μετά βρέθηκαν κονδύλια και το πρόγραμμα επεκτάθηκε, χωρίς όμως να έχουμε τη δυνατότητα να σιτίσουμε όλα τα παιδιά μέσα στις τάξεις. Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα, αλλά μόνο όταν υπάρξει η υποδομή να δεχτούμε μια τέτοια δραστηριότητα. Τα σχολεία μας είναι γερασμένα και πάμε να κάνουμε αντιγραφές από το εξωτερικό, αλλά δεν γίνονται τόσο εύκολα οι αντιγραφές αυτές.

»Τα σχολεία που έχουν επιλεγεί να μπουν στο πρόγραμμα του υπουργείου είναι 12 για φέτος, αρχίζοντας από τον Δεκέμβριο. Η ουσία είναι επειδή δούλεψε καλά και θέλησαν και άλλα σχολεία να ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό. Επίσης, περιμένουμε να ξεκινήσει το πρόγραμμα με το Κολυμβητήριο και έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όμως ακόμα και γι’ αυτό είμαστε στην αναμονή», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας.