ΠΡΟΣΟΧΗ! Άγνωστοι «έσπειραν» φόλες με ποντικοφάρμακο στην περιοχή του Βύρωνα στην Καβάλα

Αν δείτε μπολάκια με ύποπτη τροφή, πετάξτε τα με προσοχή και χρήση γαντιών, αφού τα τοποθετήσετε σε καλά κλεισμένες σακούλες-Τι κάνουμε αν το ζώο, αδέσποτο ή δεσποζόμενο, φάει φόλα και δη ποντικοφάρμακο

Αρκετές είναι οι καταγγελίες τις τελευταίες μέρες για «διασπορά» μπολ με ποντικοφάρμακο σε διάφορα σημεία της περιοχής του Βύρωνα στην Καβάλα, συνοδεία, μάλιστα και φωτογραφίας (φώτο άρθρου).

Ο άγνωστος ή οι άγνωστοι οι οποίοι τοποθέτησαν τις αυτοσχέδιες φόλες δεν είναι γνωστό αν το έκαναν για να σκοτώσουν αδέσποτα ή για να περιορίσουν τα ποντίκια, (τα οποία, παρεμπιπτόντως, πλήθυναν λόγω του περιορισμού του πληθυσμού των γάτων από… φόλες το προηγούμενο διάστημα), ωστόσο το ποντικοφάρμακο είναι άκρως επικίνδυνο για όλα τα ζώα, αδέσποτα και δεσποζόμενα, αλλά και για τους ανθρώπους και δη για τα μικρά παιδιά.




Όποιος δει στην περιοχή ένα τέτοιο μπολάκι με ποντικοφάρμακο, σαν αυτό που φαίνεται στην φωτογραφία ή κάποια ύποπτη μορφή τροφής σε αλουμινόχαρτο ή κάποιο σκεύος, παρακαλείται με μεγάλη προσοχή και με τη χρήση γαντιών να την πετάξει στα σκουπίδια, αφού πρώτα την τοποθετήσει σε καλά κλεισμένη σακούλα.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά όπου άγνωστοι χρησιμοποιούν τέτοιες μεθόδους για να σκοτώσουν ζώα τόσο στην εν λόγο γειτονιά όσο και σε άλλες περιοχές της Καβάλας, οπότε τα παραπάνω ισχύουν σε κάθε περίπτωση που αντιληφθείτε κάτι ύποπτο και όχι μόνο για τον Βύρωνα.

Τα 3 βήματα βοήθειας σε ένα ζωάκι που έχει φάει φόλα

Βήμα 1ο: Εφόσον το ζώο διατηρεί τις αισθήσεις του, πρέπει να του προκαλέσουμε εμετό, εκτός εάν έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο, που τότε κάνουμε το 1ο και το 2ο βήμα μαζί. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο -αν και είναι δύσκολο- χορηγώντας του χλιαρό νερό και αλάτι ή μουστάρδα αραιωμένη με νερό. Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν εμετικά σε όλα τα κτηνιατρεία και δίνονται στους ιδιοκτήτες σκύλων για τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν την απομορφίνη (Filtalon) που προκαλεί μέσα σε 15 δευτερόλεπτα εμετό.

Αν το ζώο έχει δηλητηριαστεί με υγρά μπαταρίας ή οξέα, δηλαδή δηλητήρια που όταν επιστρέψουν στο στόμα του σκύλου, μπορεί να γίνει εισρόφηση στον πνεύμονα. Όταν καταλάβουμε ότι έχει καταπιεί κάτι τέτοιο το ζώο, είναι προτιμότερο να το αδρανοποιήσει ο κτηνίατρος μέσα στο στομάχι.

Βήμα 2ο: Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο, αν ξέρουμε τι είδους δηλητήριο έχει καταπιεί το ζωάκι. Τα πλέον διαδεδομένα αντίδοτα είναι η ατροπίνη για τα φυτοφάρμακα και η βιταμίνη Κ για τα ποντικοφάρμακα. Τα αντίδοτα κυκλοφορούν σε ενέσιμες μορφές και γίνονται ανάλογα με το βάρος του ζώου όποτε το ζώο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μια ένεση.

Βήμα 3ο: Δίνουμε στο ζώο που έχει ήδη κάνει εμετό και έχει σταματήσει να βγάζει ό,τι μπορεί να βγάλει, ενεργό άνθρακα (δηλαδή καρβουνάκι που το βρίσκουμε στο φαρμακείο) και τρέχουμε για να βρούμε ιατρείο.

Όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς το κτηνιατρείο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη ζωή του τετράποδου. Οι πρώτες βοήθειες είναι το 90% της σωτηρίας του ζώου και μόλις το υπόλοιπο 10% είναι η δουλειά του γιατρού. Αν δοθούν σωστά και έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες, το ζώο μπορεί πολύ πιο εύκολα να σωθεί.

Αφού κάνετε ό,τι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλον μάρτυρα στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα, αναφέρετε το γεγονός και στον δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα.

Ο νόμος (4039/2012 ΦΕΚ Α-15/02.02.2012) «για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» προβλέπει για:

  • Παράνομη εμπορία ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και πρόστιμο 5.000-15.000 ευρώ
  • Κακοποίηση ζώων: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτος και 5.000-15.000 ευρώ
  • Κλοπή ζώου: φυλάκιση 6 μήνες και 3.000 ευρώ