Χρήστος Μέτιος από Καβάλα: Η πραγματική ισότητα των φύλων είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα [φωτογραφίες]

Ο Περιφερειάρχης βράβευσε γυναίκες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για την προσφορά τους - «Παρών» για την Καβάλα από Άννα Μισσιριάν-Τζούμα και Ευθυμία Πέγιου - Κεντρική ομιλήτρια η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 8 Μαρτίου 2018 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας η τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, «μια εκδήλωση που θέλουμε να γίνει θεσμός», όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ.

Η περυσινή εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή (διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες εδώ), ενώ η επόμενη, του 2019, θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη. Από την Καβάλα, φέτος, βραβεύτηκαν από τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο οι κυρίες Άννα Μισσιριάν-Τζούμα και Ευθυμία Πέγιου.

Η εκδήλωση άνοιξε με την τοποθέτηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ. κ. Στεφάνου, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της γυναίκας ανά τους αιώνες και κυρίως στον ιερό καθήκον της μητρότητας και στο πόσο σημαντικό είναι ιδιαίτερα την σημερινή εποχή της κρίσης και της απαξίωσης του θεσμού της οικογένειας.

«Η αποψινή μας εκδήλωση έχει διπλό σκοπό. Από τη μια μεριά, να τιμήσουμε και να επιβραβεύσουμε κάποιες εξαίρετες γυναίκες για το έργο και την προσφορά τους στον τόπο μας. Από την άλλη, να αναγνωρίσουμε πως για τις γυναίκες η επιτυχία έρχεται συχνά πιο δύσκολα από ό,τι για τους άνδρες. Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερα εμπόδια να αντιμετωπίσουν στο δρόμο τους» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης.

Ο Χρήστος Μέτιος επίσης ευχαρίστησε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου για τη φιλοξενία στην αίθουσα του Μουσείου, καθώς και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας που πλαισίωσε μουσικά την τιμητική εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το νεοσύστατο σύνολο του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας Bohemian Jazz Ensemble το οποίο αποτελείται από 7 αριστούχους μαθητές διαφόρων οργάνων, οι οποίοι φοιτούν στην Ανωτέρα Σχολή του ΔΩΚ. Το σύνολο αποτελούν οι: Έλλη Κανάκη (βιολί), Κωνσταντίνος Βραζάλης (βιολοντσέλο), Εύη Χρόνη (φλάουτο), Ευθύμης Παπαζωγράφος (κλαρινέτο), Βασίλης Λαμπράκης (πιάνο), Ανδρεάνα Ταμβάκη (κρουστά) και Αλέξανδρος Θεοφιλίδης (ντραμς). Διευθυντής του συνόλου είναι ο καθηγητής Κρουστών του ΔΩΚ Κρίστοφερ Μπάκα, ο οποίος ετοίμασε και τις διασκευές των έργων τα 4 κομματιών τα οποία έπαιξαν οι μαθητές του ΔΩΚ.

Ο κ. Μέτιος, απευθυνόμενος στις γυναίκες που βράβευσε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ, είπε: «Καταφέρατε, μέσα από προσωπική προσπάθεια, να ξεπεράσετε δυσκολίες, να καλλιεργήσετε τα ταλέντα σας και να προσφέρετε, εμπνέοντας ταυτόχρονα και άλλους ανθρώπους γύρω σας να κάνουν το ίδιο. Και με το παράδειγμά σας, μας δείξατε πως η πραγματική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες είναι μια κατάκτηση που επιτυγχάνεται κάθε μέρα. Και πως τελικά, τόσο η προσφορά στον τόπο και τον συνάνθρωπο όσο και το παράδειγμα που θέτει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς στην κοινωνία ξεπερνάει τη διάκριση ανδρών-γυναικών»!

Κεντρική ομιλήτρια της φετινής εκδήλωσης ήταν η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα η οποία και βραβεύτηκε από τον Χρήστο Μέτιο για την προσφορά της στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική, πολιτιστική και πνευματική ζωή του τόπου, μαζί με 10 ακόμη γυναίκες, δύο από κάθε Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜ-Θ.

Δήμητρα Τσανάκα: Είναι τιμή μου να είμαι σήμερα κεντρική ομιλήτρια

Από την πλευρά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ξεκινώντας την ομιλία της σημείωσε: «Θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ Χρήστο Μέτιο για τη διοργάνωση αυτής της εξαιρετικής εκδήλωσης αλλά και να τον ευχαριστήσω θερμά για την τιμή που μου έκανε να είμαι σήμερα κεντρική ομιλήτρια. H αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα και ιδίως από την μέρα που ο Καβαλιώτικος λαός με προτίμησε με την ψήφο του είχα την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τις γυναίκες σε διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις.

»Κάθε φορά όμως είναι ξεχωριστή γιατί είναι τόσο ανεξάντλητες οι πηγές έμπνευσης της συμβολή τους στην κοινωνία. Αλήθεια όμως γιατί σήμερα εν έτει 2018 χρειάζεται φορείς, σύλλογοι και οργανώσεις να βρουν τρόπους στις 8 Μαρτίου να μιλήσουν για την γυναίκα; Γιατί δε μιλάμε για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, δεν είμαστε ίδιοι αλλά είμαστε ίσοι. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει διαχωρισμός γιατί η ισότητα θεμελιώνεται αποκλειστικά στην φύση του ανθρώπου. Γιατί κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αναμφισβήτητος ο ρόλος του και η προσφορά του στην κοινωνία».

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι βραβεύσεις των γυναικών, εκπροσώπων των τεχνών, των γραμμάτων, της επιχειρηματικότητας, της εργασίας, της αγροτιάς και κυρίως, των γυναικών-μανάδων. Μάλιστα, η ηθοποιός Μελίνα Μποτέληχωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τα δάκρυά τηςαφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη της μητέρας της και τραγούδησε μια δικιά της «επικαιροποιημένη» διασκευή του τραγουδιού των Μίμη Τραϊφόρου και Μιχάλη Σουγιούλ το οποίο είχε ερμηνεύσει η Σοφία Βέμπο «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά».

Αναλυτικά, ανά Περιφερειακή Ενότητα της ΠΑΜ-Θ βραβεύτηκαν οι εξής γυναίκες:

Δράμα

  1. Μελίνα Μποτέλη // Καλλιτέχνις του Θεάτρου
  2. Ευγενία Σαραφίδου // Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας

Καβάλα

  1. Άννα Μισσιριάν-Τζούμα // Επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ
  2. Ευθυμία Πέγιου // Συγγραφέας

Ξάνθη

  1. Αναστασία Αμανατίδου // Πρόεδρος Συνεταιρισμού Γενισέας
  2. Δήμητρα Πυργελή // Συγγραφέας

Ροδόπη

  1. Αλεξάνδρα Παναγιωτίδου // τ. Διευθύντρια Καρδιολογικής Κλινικής Σισμανόγλειου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής
  2. Φισούν Σουκά // Ζωγράφος, ποιήτρια

Έβρος

  1. Αγάπη Πετροπούλου // Πρόεδρος Συλλόγου Πολυτέκνων Έβρου ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡ
  2. Λουκία Σαράντη // Πρόεδρος ΑΚΡΙΤΑΣ ΑΕ

Οι παρουσίες

Το «παρών» στην εκδήλωση της ΠΑΜ-Θ έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, οι Αντιπεριφερειάρχες Καβάλας και Έβρου Θόδωρος Μαρκόπουλος και Δημήτρης Πέτροβιτς, ο περιφερειακός σύμβουλος Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο τ. δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Καβάλας Ευαγγελία Δρακονάκη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασσά, ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Γιώργος Γκράνας, ο Διοικητής του Αεροπορικού Αποσπάσματος Χρυσούπολης Σμήναρχος (Ι) Χαρίτων Χαρούσης, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μακάριος Λαζαρίδης, ο πρώην βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πασχαλίδης, η πολιτεύτρια της ΝΔ Βάσω Παπουτσή-Μήττα, ο πρώην Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Παπακοσμάς, ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νομού Καβάλας Νίκος Τσουμπάκης κ.ά.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση