Ένας φωτογράφος από την Καβάλα κέρδισε το βραβείο Photo of the Month από την Olympus!

Ένα πορτρέτο του πιλότου David Bremner κατά τη διάρκεια του Kavala AirSea Show «έδωσε» στον «δικό μας» Stratos Agiani μια σημαντική διεθνή διάκριση

Κάθε μήνα, η Olympus, αυτή η κορυφαία εταιρία στον χώρο της φωτογραφίας, απονέμει σε ένα καρέ που η Κριτική Επιτροπή που έχει συστηθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό το βραβείο Photo of the Month (Η φωτογραφία του μήνα). Ο τελευταίος νικητής αυτής της διάκρισης δεν είναι άλλος από τον «δικό μας» Στράτο Αγιάνογλου ο οποίος «υπογράφει» τις δημιουργίες του ως Stratos Agiani.

Η φωτογραφία του Καβαλιώτη φωτογράφου που βραβεύτηκε από την Olympus είναι αυτή:

Η ιστορία πίσω από τη φωτογραφία από τον δημιουργό της

«To 2016 είχα την τιμή να γνωρίσω από κοντά έναν εξαιρετικό άνθρωπο και πιλότο, τον Davin Bremner, που έκανε το ακατόρθωτο: πέταξε πάνω από το νησί της Θάσου με ένα αεροπλάνο / ακριβές αντίγραφο του Bristol Scout, ενός πανάλαφρου αεροπλάνου του 1ου Παγκοσμίου πολέμου.

Το απίστευτό; Το αεροπλάνο το κατασκεύασε ο ίδιος και η ομάδα του με το χέρι, κομμάτι κομμάτι, με εξαίρεση τον κινητήρα!

Η πτήση είχε ιστορική σημασία μιας και έγινε ακριβώς 100 χρόνια από την επέτειο της πτήσης που έκανε ο προπάππους του David, από το ίδιο ακριβώς σημείο.

Εγώ είχα την τιμή να καταγράψω αυτό το ιστορικό γεγονός και πτήση, που έγινε στα πλαίσια του Kavala Air Sea Show, καθώς και να γνωρίσω από κοντά τον David που παρά την ηλικία του κατάφερε και πέταξε το συγκεκριμένο αεροπλάνο με εξαιρετική μαεστρία.

Το συγκεκριμένο εγχείρημα ήταν ιδιαίτερα δύσκολο μιας και συγκεκριμένο το αεροπλάνο είναι παναλαφρό, άρα και εξαιρετικά δύσκολο στον χειρισμό μιας και η παραμικρή ριπή ανέμου μπορεί να το επηρεάσει.

Να φανταστείτε πως κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης με την ΕΡΤ, ο αεροπλάνο κόντεψε να απογειωθεί … μόνο του λόγο του ισχυρού ανέμου που έπιασε για λίγο, με αποτέλεσμα να χρειαστούν 6 άτομα για να το κρατήσουν στο έδαφος και να το αλλάξουν θέση.

Επιπλέον μην ξεχνάτε πως χρησιμοποιεί αποκλειστικά «τεχνολογία» του….. 1ου Παγκοσμίου πολέμου!

Για να καταλάβετε τι εννοώ θα σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Το συγκεκριμένο αεροπλάνο δεν είχε φρένα παρά μόνο ένα γερό κομμάτι ξύλο στο πίσω μέρος της ουράς που λειτουργεί ως φρένα δια της τριβής με το …. Χώμα! Δεν έχει καμία προστασία για τον πιλότο, είναι φτιαγμένο από ύφασμα και ξύλο και τα όργανα πλοήγησης είναι απλά … σπαρτιάτικα!

Παρόλα αυτά ο Davin έκανε το ακατόρθωτο: απογείωσε, πέταξε αλλά και προσγείωσε το αεροπλάνο ( με δραματικό τρόπο ) ολοκληρώνοντας έναν άθλο που ξεκίνησε πριν από πολλά πολλά χρόνια.

Πρόσφατα λοιπόν έμαθα με μεγάλη μου χαρά πως το συγκεκριμένο πορτραίτο του David βραβεύθηκε ως η φωτογραφία του Μήνα από την Olympus, και ξεχώρισε ανάμεσα σε δεκάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο.

Αυτό εξασφαλίζει παγκόσμια προβολή όχι μόνο σε εμένα αλλά και στην προσπάθεια του David.

Για αυτό τον λόγο η χαρά είναι διπλή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Olympus Greece και την Zegetron για τον εξοπλισμό καθώς και τον κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη Διευθυντή και εμπνευστή του Kavala AirSea Show για την βοήθεια αλλά και την απεριόριστη πρόσβαση.

Πάνω από όλα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον David, που μας δέχθηκε στην ομάδα του σαν να είμασταν δικοί του άνθρωποι από την πρώτη μέρα και μας επέτρεψε να ζήσουμε και εμείς αυτό το μοναδικό για τα παγκόσμια δεδομένα γεγονός».

Ποιος είναι ο Καβαλιώτης Stratos Agiani

O Stratos Agiani είναι ένας βραβευμένος φωτογράφος, designer και educator. Η δουλειά του έχει εκτεθεί στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη αλλά και την Ελλάδα. Έχει εκπαιδεύσει πάνω από 600 άτομα στην τέχνη της φωτογραφίας και της επεξεργασίας τόσο μέσα από τα σεμινάρια του όσο και από την Online Ακαδημία της CraftiusPRO που έχει ιδρύσει.