Μικροί… επιστήμονες στο ΙΝΑΛΕ της Νέας Περάμου

Μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης επισκέφτηκαν το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας

Την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) επίσκεψη μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελευθερούπολης, στο πλαίσιο διεθνούς προγράμματος ERASMUS+ με θέμα «Sustainable development goals 2030: Clean Water and Sanitation- Life below Water», με υπεύθυνη τη Διευθύντρια του Σχολείου Παγώνα Θεοδωρούδη.

Οι μικροί μαθητές (20 Έλληνες και 6 Φιλανδοί) συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια με σκοπό την απόκτηση γνώσης και δεξιοτήτων  στην «αξιολόγηση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των νερών κολύμβησης» και γενικότερα στο θαλάσσιο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύχθηκαν πρωτόκολλα προσαρμοσμένα στο επίπεδο γνώσεων των μαθητών και πραγματοποιήθηκαν οργανοληπτικές και με τη βοήθεια κατάλληλων οργάνων μετρήσεις.

Μετρήθηκαν βασικές αβιοτικές παράμετροι (π.χ. αγωγιμότητα, pH) δειγμάτων πόσιμου νερού που έφεραν οι μαθητές στο χημείο του Ινστιτούτου, ενώ αξιολογήθηκε η ποιότητα των νερών κολύμβησης σε ενυδρεία με ενδεικτική σύνθεση βενθικής βλάστησης (μακροφύκη).

Συντονιστές των εργαστηρίων ήταν οι Ερευνητές Δρ Ορφανίδης Σωτήριος και Δρ Σταμάτης Νικόλαος, σε συνεργασία με την Χημικό Πηγαδά Πελαγία και την Τεχνολόγο-Ιχθυολόγο Κωνσταντινιά Νάκου. Σύντομο καλωσόρισμα στους μαθητές απεύθυνε και ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ Ερευνητής Δρ Κρέη Γρηγόριος.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο ευρύτερο πλαίσιο συνεργασίας του ΙΝΑΛΕ με εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής με σκοπό τη διάδοση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους μικρούς μαθητές.