Ενημερωτική εκδήλωση για την Πρωτοβάθμια Υγεία με «επιμύθιο» τη διαπίστωση ότι στην Καβάλα πρέπει να γίνουν… 5 ΤΟΜΥ!

Ένας εφικτός στόχος για το υπουργείο Υγείας και την 4η ΥΠΕ, οι οποίοι φιλοδοξούν να άρουν τον νοσοκομειοκεντρικό δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας με διάχυτες δομές στην κοινωνία-Ενημέρωση των πολιτών και μέσω... ταχυδρομείου

Εκδήλωση για την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαΐου 2018 στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, με κεντρικό ομιλητή τον υποδιοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης, Ηλία Θεοδωρίδη και θέμα: «Από το παλαιό στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση (διαβάστε σχετικά εδώ) η 1η ΤΟΜΥ άρχισε να λειτουργεί στην Καβάλα (διαβάστε σχετικά εδώ), όμως, όπως διαπίστωσε και ο διοικητής του Νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου, υπάρχει κενό στην ενημέρωση των πολιτών κι ως εκ τούτου απαιτούνται ενέργειες διαφήμισής της.

Ο κ. Καρασαββόγλου χαρακτήρισε τις ΤΟΜΥ ως μια από τις καίριες τομές στο σύστημα παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών της Καβάλας που έλαβε το Νοσοκομείο. Όπως έγινε μάλιστα γνωστό, έχουν τυπωθεί και ενημερωτικά φυλλάδια, τα οποία θα μοιραστούν σε όλα τα σπίτια της Καβάλας από το Ταχυδρομείο. Την ίδια στιγμή, θα αναρτηθούν σχετικές αφίσες σε δημόσιους και άλλους χώρους. Αναφορά στην εκδήλωση έγινε και για το προσωπικό της ΤΟΜΥ Καβάλας όπου επισημάνθηκε πως η δομή της Καβάλας είναι πλήρως στελεχωμένη με ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, καθώς και με επαγγελματίες Υγείας.

«Οι γιατροί αυτοί είναι πλήρης απασχόλησης και δεν κοιτούν να πάρουν από το σύστημα Υγείας πελάτες για τα ιατρεία τους!»

Ο υποδιοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας-Θράκης, Ηλίας Θεοδωρίδης στις δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες για την οργάνωση των ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα, καθώς πρόκειται για καινοτόμα παρέμβαση στο σύστημα. Η Πρωτοβάθμια Υγεία και η πρόληψη δεν είχαν τύχη στην Ελλάδα και το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν νοσοκομειοκεντρικό.

»Όσα νοσοκομεία και να φτιάξουμε δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα της αρρώστιας που παράγεται μαζικά και άρα χρειάζεται δομές διάχυτες στην κοινωνία. Ως θεμέλιο λίθο στο σύστημα Υγείας βάζουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που θα αποτελέσει την καρδιά του συστήματος Υγείας.

»Όλοι οι πολίτες θα είναι εγγεγραμμένοι σε έναν προσωπικό γιατρό και αυτές οι ΤΟΜΥ δημιουργούνται 1 ανά 12.000 κατοίκους, αποτελούμενες από 4 γενικούς ιατρούς, έναν παιδίατρο και 7 άτομα παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό οι οποίοι αποτελούν μία ενιαία ομάδα Υγείας. Τον προσωπικό του γιατρό ο καθένας ανά έτος αν δεν είναι ευχαριστημένος μπορεί να τον αλλάξει και θα υπάρχει πλήρης φάκελος με το ιστορικό του ασθενούς με κάρτες υγείας.

»Οι γιατροί αυτοί είναι πλήρους απασχόλησης και δεν κοιτούν να πάρουν από το σύστημα Υγείας πελάτες για τα ιατρεία τους! Στο παρελθόν κάθε ταμείο είχε την δική του Πρωτοβάθμια Υγεία, όπως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, το ΤΕΒΕ και γινόταν κριτική ποιο ταμείο είχε καλύτερες παροχές! Αυτό τελειώνει σήμερα».

«Βάση πληθυσμού στην Καβάλα πρέπει να γίνουν… 5 ΤΟΜΥ!»

Ερωτώμενος πότε αναμένεται η δημιουργία της δεύτερης ΤΟΜΥ στην Καβάλα υποστήριξε πως θα υλοποιηθεί σύντομα, ενώ τόνισε πως «δεν είναι σε καμία περίπτωση δύο ΤΟΜΥ αρκετές για τις ανάγκες του αστικού κέντρου της Καβάλας, καθώς βάση πληθυσμού στην Καβάλα πρέπει να γίνουν 5 ΤΟΜΥ και προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε! Θέλουμε μία ΤΟΜΥ ανά 12.000 κατοίκους, γιατί το 60% των Ελλήνων κατοικεί στα αστικά κέντρα και εκεί υπάρχει η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».