Υποβάθμιση, ανάπλαση, εγκατάλειψη, υποβάθμιση: Η ιστορία της «πλατείας» Πιπίνου [φωτογραφίες]

Ένα όχι και τόσο κολακευτικό σκηνικό «κρύβεται» πίσω από τις «καλλωπισμένες» Καμάρες-Σπασμένοι κάδοι, ξηλωμένα παγκάκια και χόρτα στο ύψος... δέντρων συνθέτουν μια εικόνα η οποία δεν συνάδει με το τουριστικό προφίλ της πόλης

Υποβάθμιση, ανάπλαση, εγκατάλειψη και ξανά υποβάθμιση… Αυτή θα μπορούσε να είναι με λίγα λόγια η ιστορία για τα τελευταία έτη του πεζοδρόμου ή «πλατείας» Πιπίνου, πίσω ακριβώς από τις Καμάρες της Καβάλας. Διότι δεν πέρασαν πολλά χρόνια που η υποβαθμισμένη περιοχή άλλαξε όψη, με αφορμή την ανάπλαση στο πλαίσιο της ανακατασκευής του Μεντρεσέ ακριβώς απέναντι, αλλά ήδη η αδιαφορία και η «καφρίλα» πολλών Καβαλιωτών τείνουν να επαναφέρουν στην πρότερη θλιβερή κατάσταση μία προσφάτως αναβαθμισμένη πλατεία!

Η εικόνα η οποία παρουσιάζει η γύρω περιοχή δεν είναι η πρέπουσα, κυρίως όταν μιλάμε για μέρος ενός εμβληματικού μνημείου της πόλης, της Καμάρας. Στην πρόσοψη της Καμάρας όλα καλώς καμωμένα, με τα χόρτα κομμένα και μία σχετική τάξη. Περνώντας κάτω από τις Καμάρες όμως, αντικρίζεις τα χόρτα που έχουν γίνει δάση, αλλά και πλήθος άλλων άσχημων εικόνων.

Όπως του σπασμένου κάδου στην είσοδο της μικρής πλατείας ή τα πεζούλια που έμειναν γυμνά,  με τα καρφιά να εξέχουν, καθώς βάνδαλοι ξήλωσαν τα παγκάκια ή της παιδικής χαράς η οποία πότε λειτουργεί και πότε όχι, καθώς συνήθως στην είσοδό της υπάρχει μία μεταλλική πόρτα που αποτρέπει την είσοδο.

Οι δύο όψεις της Καμάρας μάς θυμίζουν το περίφημο… «όσα βλέπει η πεθερά», αλλά η περιοχή είναι ιδιαιτέρως επισκέψιμη και από ξένους τουρίστες κι αποτελεί ένα πανέμορφο πλην όμως… ασκούπιστο «μπαλκόνι» της Καβάλας.

Δείτε φωτογραφίες από την περιοχή