Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’-Συγκίνηση κατά τις εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων [φωτογραφίες, βίντεο]

Με συγκέντρωση στο Άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου» και στη συνέχεια με λαμπαδηφορία και εκδηλώσεις στην πλατεία Ελευθερίας, οι Έλληνες του Πόντου «φώναξαν» για άλλη μια φορά για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Διεθνή Κοινότητα

Σε κλίμα συγκίνησης, ξεκίνησαν στην Καβάλα οι εκδηλώσεις για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Το απόγευμα της Παρασκευής 18 Μαΐου, οι Ποντιακοί Σύλλογοι του Νομού Καβάλας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου» και στη συνέχεια λαμπαδηφορία προς την πλατεία Ελευθερίας, έχοντας τη συμπαράσταση και Αρμενίων, οι οποίοι τιμούν την 103 επέτειο από τη Γενοκτονία των προγόνων τους.

Στο πλαίσιο των κεντρικών εκδηλώσεων, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως οι εκδηλώσεις Μνήμης δεν είναι ένα μανιφέστο μίσους, αλλά τουναντίον, είναι εκδηλώσεις οι οποίες προάγουν την ειρηνική συνύπαρξη με τους γειτονικούς λαούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα απεμποληθεί η ιστορική αλήθεια της επιχείρησης αφανισμού των Ελλήνων του Πόντου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, η οποία τόνισε ότι ο δήμος Καβάλας δεν ξεχνάει τον Ποντιακό Ελληνισμό, πολλώ δε μάλλον την αιματοβαμμένη ιστορία του, με τις εκδηλώσεις Μνήμης να είναι μια υπενθύμιση της σφαγής χιλιάδων ανθρώπων χωρίς αιτία.

Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τον καθηγητή του ΤΕΙ  Θεσσαλονίκης Σάββα Μαυρίδη, ο οποίος εστίασε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας από τη Διεθνή Κοινότητα, αφήνοντας αιχμές για χαμένες ευκαιρίες και για αδιαφορία από τις ελληνικές κυβερνήσεις, τη στιγμή, μάλιστα, που, όπως είπε, η Γερμανία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, κάτι το οποίο αναμένεται να πράξει τις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών από τις χορωδίες των Ποντιακών Συλλόγων της Καβάλας.

Οι εκδηλώσεις Μνήμης θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες και στους 4 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας (διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ).

Δείτε φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δείτε βίντεο από τη λαμπαδηφορία των Ποντιακών Συλλόγων