Η Καβάλα «μίλησε» και μάλιστα δυνατά: Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι μία και ελληνική [φωτογραφίες]

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στην πλατεία Ελευθερίας, μεμονωμένα ή οργανωμένα, με την «ισχυρή» υποστήριξη και όμορων δήμων-«Πύρινος» λόγος από Μητροπολίτες, δημάρχους, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας και την Αριάδνη Νούκα

Περισσότεροι από 4.000, με ψύχραιμους υπολογισμούς, ήταν οι πολίτες από την Καβάλα, την Ελευθερούπολη, τη Χρυσούπολη, την Ξάνθη και την Κομοτηνή οι οποίοι συνέρρευσαν το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου 2018 στην πλατεία Ελευθερίας της Καβάλας για να διαδηλώσουν ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι μια και ελληνική.




Τρεις Μητροπολίτες, ο Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων και Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, απέστειλαν το μήνυμα ότι η Εκκλησία της Ελλάδας αφουγκράζεται τη λαϊκή βούληση και απαίτηση, εκφέροντας φλογερούς, πατριωτικούς  λόγους. Παρόντες εκπρόσωποι από δεκάδες συλλόγους, αλλά και οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Σίγουρα η Ξάνθη έδωσε ένα δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, αφού 17 σύλλογοι με αντιπροσωπεία μελών τους, αλλά και μεμονωμένοι πολίτες με λεωφορεία ή ΙΧ αυτοκίνητα κατέφτασαν στην Καβάλα. Ο Αλέξης Γούλας συντόνιζε τη ροή των χαιρετισμών, αφού προηγουμένως ανέγνωσε μήνυμα συμπαράστασης από τους Έλληνες ομογενείς της Νέας Υόρκης.

Φλογεροί λόγοι από τους Μητροπολίτες

Ο Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική, γιατί είναι ένα ηρωικό κομμάτι της Ελλάδας με ιστορία 3.000 χρόνων, μιας Ελλάδας των Γραμμάτων και των Τεχνών, των Επιστημών. Αυτή η Μακεδονία χαρακτηρίζει τη ζωή μας, την αναπνοή μας, τη θυσία μας. Όσοι δεν πιστεύουν σε αυτά που είπα, δεν είναι σε θέση να ομολογήσουν ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Αποστέλλουμε εμείς εδώ μήνυμα ενότητας και ειρήνης προς τους γειτονικούς λαούς, δε θέλουμε το κακό των κρατών και των λαών που βρίσκονται γύρω μας, αλλά δεν μπορούν άνθρωποι να παραποιούν την ιστορία και να μην έχουν τη δύναμη να ομολογήσουν την αλήθεια. Το όνομα Μακεδονία γράφτηκε για πρώτη φορά με ελληνικά γράμματα, είναι ιερό και δεν μπορεί κανένας να το καπηλεύεται. Δεν μπορεί κάποιος, κάπου, κάποτε να πει ότι η Μακεδονία δεν είναι ελληνική. Η Μακεδονία είναι μια και είναι ελληνική».

Ο Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, τόνισε: «Σήμερα στην όμορφη πόλη της Καβάλας διατρανώνουμε με κοσμιότητα, αλλά και στεντόρεια φωνή, ότι η Μακεδονία είναι μια, το όνομά της είναι συνώνυμο της Ελλάδας, είναι ο τόπος μας, το παρόν και το μέλλον μας. Αν σήμερα παραδώσουμε το όνομα στους γείτονές μας, τότε αυτό το όνομα της Μακεδονίας θα γίνει κτήμα των Σκοπιανών και η Μακεδονία θα μπει άλλη μια φορά στο στόχαστρο του Σλαβικού αλυτρωτισμού που δεν προέρχεται μόνον από τα Σκόπια. Δεν εκχωρούμε το όνομα σε κανέναν, δε νομιμοποιούμε κανέναν να διαπραγματεύεται την ιστορία μας και την ταυτότητά μας. Έχουμε ένα ιερό χρέος προς τους Μακεδονομάχους. Η λύση δεν μπορεί να είναι εθνομηδενιστική, σα να λέμε άνω και κάτω μαχαλάς! Λύση που δεν σέβεται την ιστορία, δεν είναι λύση».

Ο Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε στον χαιρετισμό του: «Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική σας και αυτή τη στιγμή τη στέλνουμε επί πτερύγων ανέμων να φτάσει στα αυτιά εκείνων στα χέρια των οποίων βρίσκεται η πατρίδα μας αυτό τον καιρό και είμαι βέβαιος ότι η φωνή αυτή που βγαίνει μέσα από την καρδιά σας είναι αδύνατο να μη φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει. Πιστεύουμε ότι το λάθος το οποίο διεπράχθη από ηγέτες της πατρίδας μας πριν από μερικές δεκαετίες θα διορθωθεί, αυτό ελπίζω μέσα από την καρδιά μου και εκφράζω την ελπίδα ότι η φωνή μας θα φτάσει εκεί που πρέπει».

Οι χαιρετισμοί των αυτοδιοικητικών

«16 χιλιόμετρα από εδώ βρίσκονται οι Φίλιπποι. 400 μέτρα ανατολικά από εδώ, βρίσκεται το σημείο που αποβιβάστηκε ο Απόστολος Παύλος υπακούοντας την εντολή να έρθει στη Μακεδονία. Η Μακεδονία είναι εδώ, η Μακεδονία είμαστε εμείς. Η Μακεδονία είναι η πατρίδα του Νικόλαου Μάρτη και οφείλουμε να απευθυνθούμε και στον πρωθυπουργό που η μητέρα του κατάγεται από εδώ να ακούσει τους Μακεδόνες», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα τόνισε με έμφαση τη παραχάραξη της ιστορίας που επιχειρείται, λέγοντας: «Η συγκλονιστική παρουσία σας στέλνει  ένα ηχηρό μήνυμα. Εμείς αποφασίσαμε, τελεία και παύλα, καμία αναγνώριση. Ο δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Συμβούλιο είχαν την υποχρέωση να πάρουν θέση δημόσια και ξεκάθαρα. Οι Μακεδόνες ήταν Έλληνες, με κοινή γλώσσα, κοινά ιερά, κοινούς θεσμούς, συμμετείχαν στις Αμφικτιονίες, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ζήτημα της ονομασίας έχει θεμελιώδη σημασία για την Ελλάδα. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση με την παραχάραξη της ιστορίας. Σήμερα στέλνουμε ένα ηχηρό τελεσίγραφο ή θα υπάρξει λύση χωρίς τον όρο Μακεδονία ή χίλια χρόνια να μην υπάρξει καμία λύση».

«Η αλήθεια είναι μια και ακούστηκε παντού, η Μακεδονία είναι Ελλάς, το λένε όλοι οι Έλληνες, το μαρτυρά η ιστορία μας. Θέλουμε να ξέρουμε τι συζητάμε σήμερα, την ιστορία μας, τους προγόνους μας; Είναι αδιαπραγμάτευτο,μπορούν οι γείτονές μας να ονομάζονται όπως θέλουν, αλλά όχι Μακεδονία. Μακεδονία είναι εδώ, δεν χρειάζεται να αποφασίσουμε τίποτα» είπε κατά τον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος.

«Το όνομά μου είναι Φίλιππος και είμαι περήφανος που είμαι Μακεδόνας. Το Σλαβομακεδονικό έθνος και η σλαβομακεδονική γλώσσα δεν υπάρχουν, είναι το περιτύλιγμα όσων είναι έτοιμοι να υποχωρήσουν», δήλωσε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης.

Η παθιασμένη ομιλία της Αριάδνης Νούκα

Η εκ των βασικών συντελεστών της Πανελλαδικής Οργανωτικής Επιτροπής για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, δικηγόρος Θεσσαλονίκης Αριάδνη Νούκα είπε στους ίδιους υψηλούς τόνους και με εμφανή τη συγκινησιακή φόρτιση: «Πλημμυρίσατε σήμερα την πλατεία σας. Ο δικός μας Έλληνας πατέρας, ο Παύλος Μελάς θα δάκρυζε από τον παράδεισο που βρίσκεται. Δε συζητάμε τα αυτονόητα, δε θα δώσουμε ποτέ την Μακεδονία μας. Πατάμε στο ίδιο χώμα που πατούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, μιλάμε την πιο πλούσια γλώσσα του κόσμου, αυτήν που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες. Οι Σκοπιανοί παραχάραξαν την ιστορία για να αποκτήσουν εθνική ταυτότητα με μια ευφυή προπαγάνδα και κατάφεραν να πείσουν 140 κράτη της διεθνούς κοινότητας. Εκπαιδεύουν τα παιδιά τους 25 χρόνια ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πλαστογράφησαν την ιστορία μας. Σε αυτούς τους παραχαράκτες δίνουν τη Μακεδονία μας».

Από την Καβάλα, επίσης μίλησε και ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Κουγιουμτζόγλου.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με το πλήθος να ψάλλει τον Εθνικό Ύμνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξαν ακρότητες και συνθήματα με κομματικό περιεχόμενο, αν και υπήρχαν κομματικά στελέχη, εκτός από μια γενικότερη αποδοκιμασία για τα κόμματα και τους πολιτικούς που εκφράστηκε, όμως, συγκρατημένα.

Δείτε φωτογραφίες από το συλλαλητήριο

*Η φωτογραφία εξωφύλλου είναι του Tetracopterakia (μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του στο facebook εδώ)