ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2018: Έναρξη με το βλέμμα στραμμένο στη θάλασσα [φωτογραφίες]

Οικοδεσπότες και προσκεκλημένοι μίλησαν για το πώς η φράση του Περικλή «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος» επηρέασε ιστορικά την Καβάλα-Άνοιξε η αυλαία και του Συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων της χώρας το οποίο φιλοξενείται στην πόλη

Ξεκίνησαν στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας το βράδυ της Παρασκευής 8 Ιουνίου 2018 οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο των ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ 2018 (διαβάστε εδώ όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων), με τη θάλασσα να έχει την… τιμητική της, ενώ παράλληλα κηρύχθηκε η έναρξη του Συνεδρίου των Ναυτικών Μουσείων της χώρας το οποίο φιλοξενείται στην πόλη.

«Ο δήμος Καβάλας και η Καβάλα, η οποία μετράει 105 χρόνια ελεύθερης ζωής, τιμάει τη ναυτοσύνη των Καβαλιωτών, τη ναυτοσύνη των Ελλήνων και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να είμαστε διοργανωτές της πανελλήνιας συνάντησης των Ναυτικών Μουσείων. Παράλληλα, αποτίουμε ελάχιστο φόρο τιμής στον πνευματικό μας Πατέρα, τον Απόστολο Παύλο», δήλωσε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους.

«Η θάλασσα είναι αυτή που μας οδηγεί σε οράματα και αγώνες, αλλά και σε περιόδους ειρήνης, η οποία είναι και το θέλημα όλων των Χριστιανών, αλλά και των Ελλήνων. Είμαστε διάκονοι αυτού του τόπου…», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

«Το Πολεμικό μας Ναυτικό συνέβαλλε καθοριστικά στην απελευθέρωση της πόλης μας κι όλοι οι Καβαλιώτες εκφράζουμε τον σεβασμό μας τόσο στο Ναυτικό, όσο και στον Στρατό και στην Αεροπορία», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

«Θέλω να δηλώσω αληθινά τη χαρά μου γιατί βρίσκομαι στην Καβάλα, ένας τόπος ο οποίος έχει ομοιότητες με τη Θράκη. 105 χρόνια είστε ελεύθεροι εσείς, 98 εμείς. Είμαστε δεμένοι ιστορικά, έχουμε θάλασσα κι έχουμε την ίδια εξέλιξη, λίγο περισσότερη εσείς, λίγο λιγότερη εμείς. Θα πρέπει να σταματήσουμε τις τριβές και τις ανόητες συμπεριφορές, γιατί δεν έχουμε περιθώρια για τέτοιες καταστάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της ΑΜ-Θ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης.

Για πρώτη φορά «συναντιούνται» οι ναύαρχοι του τρινήσιου Στόλου

«Υπόσχομαι να σας συγκλονίσω, για να συναισθανθούμε την αξία της θάλασσας, του Εμπορικού και του Πολεμικού Ναυτικού. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία του Πολεμικού μας Ναυτικού, νιώσαμε όλοι το βάρος της ευθύνης μας. Μετά από 2 αιώνες, οι ναύαρχοι του τρινήσιου Στόλου, ήτοι ο Κωνσταντής Κανάρης από τα Ψαρά, ο ναυμάχος Ανδρέας Μιαούλης από την Ύδρα και η καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα από τις Σπέτσες, “συναντήθηκαν” στο Αρχηγείο Στόλου στη Σαλαμίνα, επιβιβάστηκαν στη φρεγάτα “Ψαρά” και τέθηκαν επικεφαλής του Στόλου, δείχνοντας στα πληρώματά μας την οδό του χρέους.

»Για μια εβδομάδα η λήκυθος με την καρδιά του Κανάρη, το οστεοφυλάκιο με τα οστά της Μπουμπουλίνας και η λήκυθος με την καρδιά του Μιαούλη, μάς συντροφεύουν στο πλοίο, όπως και τα 4.500 μέλη, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι συμμετείχαν στην άσκηση “Καταιγίδα 2018”. Και να θυμάστε: Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία», δήλωσε ο Αρχηγός του Στόλου, Αντιναύαρχος Ιωάννης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι καλύτερο παράδειγμα εξωστρέφειας από το Πολεμικό Ναυτικό, δεν υπάρχει, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της Ιστορίας και της ομορφιάς της Καβάλας.

Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε η πρόεδρος των Ναυτικών Μουσείων της Ελλάδας Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη, η οποία, με μια σύντομη ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στην καθοριστική συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στην απελευθέρωση της Καβάλας.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη δήμαρχο Καβάλας να δίνει συμβολικά δώρα στους προσκεκλημένους, ενώ ο Αρχηγός του Στόλου της δώρησε τη μικρογραφία μιας άγκυρας, με εύληπτους τους θαλασσινούς συμβολισμούς.

Δείτε φωτογραφίες από την έναρξη των εκδηλώσεων για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2018