Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών: Τελετή λήξης με πρωταγωνιστές τους απόφοιτους [φωτογραφίες]

Εκατοντάδες απόφοιτοι πήραν τα πτυχία τους σε μια εκδήλωση-γιορτή, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ-Οι χαρές, η δικαίωση των κόπων και η... ανέλπιστη έκπληξη στη διδάσκουσα Δημιουργικής Γραφής Λυδία Ελιόγλου από τους μαθητές της

Το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών πραγματοποίησε την τελετή λήξης για τα τμήματα της Καβάλας, της Ξάνθης και της Δράμας την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Εκατοντάδες απόφοιτοι είδαν τους κόπους μιας ολόκληρης χρονιάς να δικαιώνονται, χάρη στην δική τους προσπάθεια, αλλά και στην προσπάθεια των διδασκόντων, σε μια εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στη μάθηση και στους ίδιους τους μαθητές, «οι οποίοι δικαίωσαν και τον τίτλο του Πανεπιστημίου, καθώς απέδειξαν ότι μπορούν να είναι ενεργοί», όπως παρατήρησε και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, εις εκ των επίσημων προσκεκλημένων οι οποίοι έδωσαν και τα πτυχία στους αποφοίτους.

Το «παρών» έδωσαν επίσης εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, ο αντιδήμαρχος Καβάλας Δημοσθένης Τουλκίδης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Κορίνα Χιώτη-Πρασά, ο τέως υπερνομάρχης Κώστας Τάτσης και ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας.

Το «ευχαριστώ» των μαθητών της Δημιουργικής Γραφής και η… «λυδία λίθος»

Έκπληξη της εκδήλωσης και συνάμα απτή απόδειξη της εκπαιδευτικής δουλειάς η οποία γίνεται στο Κοινωνικό Πανεπιστήμιο ήταν η… βράβευση της -για 2η χρονιά διδάσκουσας Δημιουργική Γραφή- Φιλολόγου ΑΠΘ MSc-Δημιουργική Γραφή και συγγραφέως Λυδίας Ελιόγλου από τους ίδιους τους μαθητές της.

Αρχικά ο μαθητής του Τμήματος Παναγιώτης Κυριακίδηςδιάβασε μια ιστορία η οποία επιλέχτηκε για να εκπροσωπήσει τη δουλειά όλων και γράφτηκε από τη μαθήτρια Βίκυ Γιαννοπούλου, η οποία, μάλιστα, πήγε στην εκδήλωση με… σπασμένο πόδι.

Το κείμενο βασίστηκε στο project γραφής με μια σειρά από παιδικές φωτογραφίες, έμπνευση, ιδέα και πρόταση της Λυδίας Ελιόγλου: ο καθένας εκ των μαθητών έφερε από μία παιδική του φωτογραφία και διάλεγε μία -εκτός της δικής του- χωρίς να ξέρει ποιος είναι ποιος και έγραφε μία φανταστική ιστορία από 500 μέχρι 1.000 λέξεις. Μάλιστα, οι ιστορίες αυτές θα κυκλοφορήσουν σύντομα και σε βιβλιαράκι.

Αμέσως μετά, όμως, ήρθε η έκπληξη και η… βράβευση της κ. Ελιόγλου από τους ίδιους τους 38 μαθητές της -παλιούς και νέους-, εν είδει «ευχαριστώ», οι οποίοι φέτος απάρτιζαν 2 τμήματα: ο κ. Κυριακίδης διάβασε μια ιστορία για τη «λυδία λίθο», με την κυριολεκτική της σημασία να αφορά τη σκληρή μαύρη πέτρα από πυρίτιο, με την οποία ελεγχόταν ο βαθμός γνησιότητας του χρυσού ή του αργύρου και τη μεταφορική να αφορά τη δασκάλα τους, με εύληπτους τους συνειρμούς για όσα αποκόμισαν φέτος από εκείνη και την ίδια να συγκινείται, καθώς δεν γνώριζε για την έκπληξη και το γεγονός ότι οι μαθητές της θα την… πλήρωναν με το ίδιο νόμισμα, τη δημιουργική γραφή.

Δείτε φωτογραφίες από την τελετή αποφοίτησης