Πανελλήνιο Συνέδριο Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος: Μύρισε… ναυτική Ιστορία στην Καβάλα [φωτογραφίες]

Το Συνέδριο είχε θέμα «Νεάπολις-Χριστούπολις-Καβάλα: Ψηφίδες της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας» και συνέπεσε με τη μεταφορά του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας στο νέο του σπίτι, στη Ραψάνη

Με μεγάλη επιτυχία κατά κοινή ομολογία των συνέδρων πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα στις 9 και 10 Ιουνίου 2018 το ΙΑ Πανελλήνιο Συνέδριο των Ναυτικών Μουσείων Ελλάδος με θέμα «Νεάπολις-Χριστούπολις-Καβάλα: Ψηφίδες της Ναυτικής Ιστορίας του τόπου μας».

Στόχος των συνεδρίων αυτών είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Ναυτικών Μουσείων για τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής στους τομείς της μελέτης, διάσωσης και προβολής της ναυτικής Ιστορίας και παράδοσης. Παράλληλα, έχει γίνει θεσμός στα συνέδρια αυτά, εκτός από την παρουσίαση των πεπραγμένων των φορέων που μετέχουν την τελευταία διετία, να αναπτύσσεται ένα ειδικό θέμα, πάντοτε σχετικό με τη ναυτική Ιστορία και πολιτιστική παράδοση της περιοχής που έχει την έδρα του το μουσείο που κάθε φορά έχει αναλάβει την διοργάνωσή του.

Η επιλεγείσα θεματική ενότητα αναλύθηκε με επιστημονικές εισηγήσεις, οι οποίες αναφέρθηκαν στις ιστορικές, αρχαιολογικές, κοινωνικές και λαογραφικές πτυχές της ναυτικής παράδοσης της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας διαχρονικά.

Στο τέλος των εργασιών οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το νέο Ναυτικό Μουσείο που στεγάζεται πλέον στη Ραψάνη (πρώην ΝΕΦΕΛΕΣ) όπου δήλωσαν την έκπληξη και τον θαυμασμό τους, όπως κατέγραψαν όσοι πρόλαβαν στο βιβλίο επισκεπτών για το θαυμάσιο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο της Καβάλας τόσο από πλευράς εκθεμάτων όσο και από πλευράς θεματικής ενότητας και λειτουργίας.

Ο Σύλλογος Φίλων του Ναυτικού Μουσείου Καβάλας ευχαριστεί τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και την Οργανωτική Επιτροπή με επί κεφαλής τις κ.κ. Μαρία Φραντζεσκάκη και Θεοδώρα Νάσου για τη άψογη διεξαγωγή, από κάθε άποψη, του Συνεδρίου και τον κ. Μάκη Δημητριάδη ο οποίος επωμίσθηκε όλη την ευθύνη της μεταφοράς και της επανεγκατάστασης των εκθεμάτων στον νέο τους χώρο.

Δείτε φωτογραφίες από το Συνέδριο