Μητροπολίτης Στέφανος: «Και την καρδιά μας να βγάλουν, Μακεδονία θα γράφει πάνω»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου μίλησε στον ΣΚΑΙ για το θέμα των Σκοπίων, τις αντιδράσεις στην Ελλάδα, αλλά και τον διχασμό σε «προδότες και πατριώτες»-Όλα όσα δήλωσε ο Μητροπολίτης Στέφανος

Σε ενότητα και αποφυγή των εντάσεων και των διαιρέσεων σε προδότες και πατριώτες κάλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ για το θέμα της συμφωνίας για το Σκοπιανό. Ο ίδιος, ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτός οποιοσδήποτε προσδιορισμός με το όνομα Μακεδονία, ενώ εκτίμησε πως η συμφωνία δε θα περάσει καν από τα Σκόπια και πως και εκεί θα πρυτανεύσει η λογική, «καθώς οι Έλληνες είμαστε οι μόνοι που στηρίζουν το γειτονικό μας κρατίδιο».

«Πιστεύω ότι ο προδότης θα είναι ένας, όπως πάντοτε ήταν στην ιστορία της Ελλάδος»

Αρχικά ο Μητροπολίτης ΦΝΘ υπογράμμισε: «Πιστεύω προσωπικά ότι οποιαδήποτε μορφή εντάσεων με αναφορά στους πολιτικούς μας, στην κυβέρνησή μας, είναι λάθος. Πρέπει οι εκδηλώσεις όλες όσων γνωρίζουν ιστορία που αγαπούν την πατρίδα, πρέπει αυτές οι εκδηλώσεις της αναφοράς μας στο συγκεκριμένο ζήτημα για το όνομα, το ελληνικό της Μακεδονίας, να είναι κατά αυτό τον τρόπο διαμορφωμένες που να μην αφήνουν περιθώρια προκλήσεων. Δεν είμαστε χωρισμένοι, δεν είμαστε διαλυμένοι, είμαστε ενωμένοι όλοι μας. Να μη χωριστούμε σε προδότες και σε πατριώτες, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι ο προδότης θα είναι ένας, όπως πάντοτε ήταν στην ιστορία της Ελλάδος μας. Αλλά πιστεύω ότι όλοι είμαστε πατριώτες, ίσως δεν έχουμε μάθει ακόμη τον τρόπο πώς να το λέμε προς τον άλλον και προπαντός προς τους ξένους. Διότι, βλέποντάς μας οι ξένοι, ξένοι-όλοι στο ίδιο σύμπαν ζούμε που είναι ντροπή να λέμε εμείς και εσείς, διότι οι συνθήκες της επιβίωσης του ανθρώπινου γένους είναι πολύ δύσκολες. Αντί λοιπόν να αισθανθούμε ότι πρέπει μαζί μας να επικοινωνήσουμε και να πούμε ποια είναι η αλήθεια, με όλα τα ιστορικά στοιχεία και δεδομένα, καθόμαστε πολλές φορές και είμαστε μεμψίμοιροι και άξιοι κατά κάποιο τρόπο των συμπεριφορών μας».

«Όλοι οι Έλληνες όταν ακούνε τον Εθνικό Ύμνο, ρίγη συγκινήσεως δονούν όλο τον εσωτερικό τους κόσμο»

Για το τι μπορεί να φέρει η συμφωνία στο μέλλον για την χώρα μας, τόνισε: «Αισθανθήκαμε όλοι οι κληρικοί ότι πρέπει να κατεβάσουμε τις σημαίες μας μεσίστιες. Τι εννοώ, όταν η ελληνική σημαία κάλυψε το λείψανο το τιμημένο του Παύλου του Μελά, πώς ακριβώς αυτή η ελληνική σημαία που θάφτηκε εδώ πάνω στην Μακεδονία, μπορεί να αντιμετωπιστεί από μας τους Έλληνες με διαφορετικό τρόπο; Εγώ πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες, όταν ακούνε τον Εθνικό Ύμνο, ρίγη συγκινήσεως δονούν όλο τον εσωτερικό τους κόσμο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τι χαρά κάνουμε όταν ακούγεται η ελληνική σημαία, ποσά δάκρυα δεν χύνουμε χαράς;».

«Δεν είναι δυνατόν το όνομα αυτό να παραχωρηθεί και να παραδοθεί»

Για το ότι με συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις παραχωρείται το όνομα, η ταυτότητα και η εθνικότητα, όπως λένε οι επικριτές της κυβερνήσεως, σημείωσε: «Εμείς σαν Εκκλησία και εγώ προσωπικά δεν μπορώ να πω στον πρωθυπουργό ή στο υπουργικό συμβούλιο ή σε οποιαδήποτε ανώτατη αρχή του Κράτους μας  τι να κάνει, αισθάνομαι όμως ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, έτσι ακριβώς όπως υπάρχουμε και ζούμε τα γεγονότα που είναι κρίσιμα και σημαντικά, αισθάνομαι ότι εγώ σαν ένας, μία μονάδα, σαν εκπρόσωπος κατά κάποιο τρόπο εδώ της τοπικής μας εκκλησίας, αισθάνομαι ότι αυτό που συμβαίνει δεν είναι σωστό. Ο κόσμος μας λέγει και μας πληροφορεί, ακριβώς αυτό το οποίο αισθάνεστε και εσείς, δεν υπάρχει περίπτωση ένας άνθρωπος, εδώ πέρα στην Καβάλα, στην πόλη δηλαδή, που να μου είπε το αντίθετο. Δέχομαι τηλεφωνήματα, με σταματούν στο δρόμο, αντιδρά ο κόσμος, δίνει κατά κάποιο τρόπο το έναυσμα και λέει καλά κάνετε και το είπατε, καλά κάνετε και μιλάτε και εσείς και όλη η εκκλησία μας και ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος μέσω της Συνόδου ήδη έχει δηλώσει προ πολλού ότι δεν είναι δυνατόν το όνομα αυτό να παραχωρηθεί και να παραδοθεί. Αγαπάτε και αλλήλους, αγαπάτε και τους εχθρούς σας, είπε ο Κύριος».

«Η μόνη χώρα που τους στηρίζει, είμαστε εμείς»

Εκτίμησε δε ότι η συμφωνία δε θα περάσει ούτε από τα Σκόπια, λέγοντας: «Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα συμβεί τελικά και λυπάμαι που το λέω αυτό. Διότι οι συνθήκες, όπως εξελίσσονται γενικότερα και από τον εξωτερικό παράγοντα της γείτονος χώρας των Σκοπίων, δημιουργούν μεγάλες εντάσεις. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική, το να υπάρξει μία συμφωνία και να συγκρούονται άνθρωποι και από ‘κει και από δω είναι μεγάλο λάθος! Ποια είναι η έννοια να αντιδρώ εγώ για την Μακεδονία και από την άλλη μεριά να υπάρχει οποιασδήποτε μορφής αντίδραση που δεν ξέρουμε από πού προέρχεται και για ποιο λόγο στο μνημείο των Εβραίων; Βεβαίως και να λυθεί το θέμα, αλλά για ποιο λόγο να συμβεί κατά αυτό τον τρόπο και να λυθεί; Εμείς είμαστε σε πολεμική κατάσταση με τα Σκόπια; Οι Έλληνες τους συντηρούν, οι Έλληνες πηγαίνουν και αφήνουν εκεί τα χρήματά τους, τις επιχειρήσεις τους, εργαζόμενους, δηλαδή η μόνη χώρα που τους στηρίζει είμαστε εμείς! Για ποιο λόγο να βιαστούμε, λένε ότι καθυστερήσαμε πάρα πολύ, εδώ για να απελευθερωθεί το ελληνικό κράτος 400 χρόνια πέρασαν!».

«Και την καρδιά μας να βγάλουν, Μακεδονία θα γράφει πάνω, μαζί με τον Χριστό»

Ο Σεβασμιώτατος καταλήγοντας είπε: «Ο προσδιορισμός, ο οποιοσδήποτε προσδιορισμός σε σχέση το όνομα Μακεδονία προσβάλλει την δική μας ζωή και ύπαρξη. Δηλαδή αν υποτεθεί ότι θα ονομαστούν κατά αυτό τον τρόπο, εμείς ποιοι Μακεδόνες θα είμαστε; Σε ποια Μακεδονία θα ζούμε, στη νότια; Σας λέω ότι η δικιά μου προσευχή που ψάλλεται σε κάθε Θεία Λειτουργία, υπέρ τίμιου και εξάρχου Ανατολικής Μακεδονίας είναι το όνομα μου! Και την καρδιά μας να βγάλουν, Μακεδονία θα γράφει πάνω, μαζί με τον Χριστό!».