Επίλογος για την Έκθεση Βιβλίου στην παραλία της Καβάλας και… πρόλογος διαμάχης με δήμο και ΟΛΚ

Μια αιχμηρή ανάρτηση στη σελίδα του Συλλόγου Βιβλιοπωλών-Χαρτοπωλών στο facebook στάθηκε η αφορμή για να απαντήσει στο ίδιο ύφος η Δημοτική Αρχή κάνοντας λόγο για «απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να βρίσκονται στην επικαιρότητα»

Ματαιώνεται η 20η Έκθεση Βιβλίου στην παραλία της Καβάλας, λόγω κωλύματος… χωροθέτησης, καθώς ο ΟΛΚ δεν επιτρέπει τη φιλοξενία της Έκθεσης -σύμφωνα με την προφορική του απάντηση στον δήμο Καβάλας- στον καθιερωμένο, πλέον, χώρο μπροστά από το άγαλμα του Κανάρη εξαιτίας τεχνικών θεμάτων, καθώς στο εν λόγω σημείο έχει τοποθετηθεί ένα ξύλινο παγκάκι και θα δημιουργούνταν πρόβλημα καταρχήν στους διοργανωτές και στους επισκέπτες της Έκθεσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό Λιμένα.

Ωστόσο, ορισμένοι εκ των βιβλιοχαρτοπωλών θεωρούν υπεύθυνο τον δήμο Καβάλας για την εν λόγω εξέλιξη, με τον Γιάννη Θεοχαρίδη να κάνει μια αιχμηρή ανάρτηση στη σελίδα του Συλλόγου στο facebook, γράφοντας τα εξής: «Καλημέρα Καβάλα <<πόλη του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ>>. Τίτλοι ΤΕΛΟΥΣ για την Έκθεση Βιβλίου Καβάλας. Χώρος υπάρχει για εκθέσεις αυτοκινήτων και άλλες δραστηριότητες αλλά ΟΧΙ για το βιβλίο. Η διοργάνωση υποτίθεται ήταν του Δήμου Καβάλας. Πήρε θέση μήπως η κ. Δήμαρχος;;; Δεν νομίζω …… Ίσως και να μή ήξερε ότι γινόταν εκθέσεις βιβλίου….».

Θέση για το θέμα πήρε και η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας, με τον επικεφαλής της Μάκη Παπαδόπουλο να ψέγει τη διοίκηση Τσανάκα για τη ματαίωση της Έκθεσης (διαβάστε σχετικά εδώ).

Δήμος Καβάλας: Μήπως πρόκειται για παζάρι βιβλίου και όχι για έκθεση βιβλίου;

Με τίτλο «η άγνοια εκθέτει» και… υπότιτλο την «απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να βρίσκονται στην επικαιρότητα» ο δήμος Καβάλας απαντάει σε όλους όσοι τον θεωρούν υπεύθυνο για τη ματαίωση της φετινής Έκθεσης Βιβλίου, επιρρίπτοντας ευθύνη καταρχήν στον ΟΛΚ, καθώς ο χώρος της πλατείας Κανάρη ανήκει διοικητικά σ’ αυτόν και κατόπιν στον Σύλλογο Βιβλιοπωλών-Χαρτοπωλών Καβάλας για την «άγνοια ορισμένων», θέτοντας, παράλληλα το ερώτημα «μήπως πρόκειται για παζάρι βιβλίου και όχι για έκθεση βιβλίου;».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση του δήμου Καβάλας.

«Καταρχήν θα πρέπει να γίνει κατανοητό, πως δεν είναι αντικείμενο ενός Δήμου και μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης να διοργανώνουν «εκθέσεις» βιβλίου. Είναι αντικείμενο κατεξοχήν των εκδοτικών οίκων και σε δεύτερο βαθμό των συλλόγων των βιβλιοχαρτοπωλών.

»Εδώ και 19 χρόνια πράγματι, λάμβανε χώρα έκθεση βιβλίου στην παραλία της Καβάλας σε συνεργασία με το σύλλογο βιβλιοχαρτοπωλών Καβάλας.

»Ο Δήμος συνέδραμε πάντοτε υποστηρικτικά στην προσπάθεια αυτή, με εξοπλισμό, προσωπικό, διάφορες δράσεις κλπ και γενικά ήταν αρωγός σε ότι του είχε ζητηθεί. Έτσι και φέτος. Παρά το γεγονός, πως ουδέποτε τα τελευταία χρόνια μας κατατέθηκε μία έστω πρόταση.

»Για 17 έτη ο χώρος της έκθεσης ήταν στην παραλία στο άγαλμα Κανάρη, εκτός από δύο έτη που χρησιμοποιήθηκε άλλος χώρος (πάρκο Φαλήρου και Δημοτικός Κήπος).

»Φέτος, έπειτα από αίτημά μας στον ΟΛΚ, για το οποίο ακόμη ΔΕΝ λάβαμε έγγραφη απάντηση, ωστόσο μας μεταφέρθηκε προφορικά -και θα ακολουθήσει και το έγγραφο, εικάζουμε- πως η έκθεση ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πραγματοποιηθεί στον χώρο πλησίον του αγάλματος Κανάρη, διότι τοποθετήθηκε ένα παγκάκι στον εν λόγω χώρο ανάμεσα από τις καφετέριες.

»Ως εκ τούτου με την τοποθέτηση των πάγκων των βιβλιοπωλών και των βιβλίων τους προς πώληση, θα επρόκειτο να δημιουργηθεί συμφόρηση. Αυτή ήταν η προφορική αιτιολογία  του ΟΛΚ.

»Δέον να σημειωθεί πως ο ΟΛΚ μας δήλωσε εξίσου προφορικά, πως μας παραχωρεί ή το Πάρκο Φαλήρου ή τον πεζοδρόμο έναντι του καταστήματος Παλλάδιο.

»Πλην όμως, τα λιγοστά μέλη από τον σύλλογο βιβλιοχαρτοπωλών Καβάλας, που επιθυμούν συμμετοχή, εξέφρασαν την αντίρρησή τους για τους συγκεκριμένους χώρους. Γίνεται αντιληπτό, πως ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να υποχρεώσει τους ενδιαφερόμενους να τοποθετηθούν σε μέρος που δεν επιθυμούν.

  • Τι σημαίνει όμως έκθεση βιβλίου; Σε όλες τις σοβαρές εκθέσεις ανά την Ελλάδα, συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι, ελληνικοί και ξένοι με ΝΕΕΣ εκδόσεις βιβλίων. Πραγματοποιείται πλήθος εκδηλώσεων σε περίπτερα που έχουν τοποθετηθεί για την περίσταση, με καλεσμένους δεκάδες συγγραφείς από τους εκδότες, με μέριμνα των εκδοτών και των συλλόγων.
  • Πόσοι είναι εγγεγραμμένοι στο σύλλογο βιβλιοχαρτοπωλών και πόσοι συμμετείχαν  τα τελευταία 3 χρόνια από αυτούς στην κατά τα άλλα «έκθεση» βιβλίου; (ελάχιστοι).
  • Περιέχουν οι πάγκοι των ελάχιστων βιβλιοχαρτοπωλών που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία νέες εκδόσεις ή όχι;
  • Μήπως πρόκειται για παζάρι βιβλίου και όχι για έκθεση βιβλίου;

»Ο Δήμος Καβάλας είναι θετικός να συνδράμει σε οποιαδήποτε αξιόλογη πρόταση κατατεθεί από τον αρμόδιο φορέα. Δυστυχώς έως τώρα δεν υπήρξε.

»Παρά ταύτα, είναι προφανές, πως το πρόβλημα φέτος είναι στον χώρο που έχει υποδειχθεί.

»Καλό θα ήταν λοιπόν, πριν ο οποιοσδήποτε εκφέρει άποψη για θέματα που αγνοεί παντελώς, να ζητά πληροφόρηση. Κατανοητή η απέλπιδα προσπάθεια κάποιων να βρίσκονται στην επικαιρότητα, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος εξαιτίας της άγνοιας και της πλήρους διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, να εκτεθούν ανεπανόρθωτα. Όπως και τελικά έγινε».