Συγκλονίζει η αυτοθυσία των πυροσβεστών: Ζητούν συγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών

Λύγισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Σταθόπουλος, όταν σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6 και στον Νίκο Χαζαρίδη περιέγραφε το πώς βίωσε την πύρινη λαίλαπα στην Αττική

«Έσπασε» η φωνή του προέδρου της Ομοσπονδίας του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρη Σταθόπουλου, όταν σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6, μιλώντας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική η οποία στοίχισε δεκάδες ανθρώπινες ζωές, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των νεκρών για το ότι αν και προσπάθησαν με όλες τους τις δυνάμεις, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις ανθρώπινες.



Βάζουν φωτιές, βγαίνουν από τη φυλακή και ξαναβάζουν φωτιές

«Δεν μπορώ να πω με σιγουριά πως πρόκειται για εμπρησμό. Πολλές φορές ο εμπρησμός οφείλεται σε άγνοια και άλλες πάλι οφείλεται σε διάφορους τύπους που τους έχουμε καταγεγραμμένους, από ανθρώπους δηλαδή που δεν είναι καλά στα μυαλά τους και δυστυχώς αυτούς τους πιάνουνε, καταδικάζονται, βγαίνουν έξω και ξαναβάζουν φωτιές. Τις τελευταίες ώρες δεν έχουν γίνει συλλήψεις, όμως το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και η υπηρεσία που αντιμετωπίζει αυτές τις περιπτώσεις θα βρει την άκρη. Οι συνέπειες γι’ αυτούς τους ανθρώπους, με βάση τη νομοθεσία, είναι η φυλάκιση που φτάνει μέχρι και τα 12 χρόνια και ανάλογα την καταστροφή που θα προκληθεί», είπε αρχικά.

Θα ήταν μια συνηθισμένη δασική πυρκαγιά, αλλά…

Ο κ. Σταθόπουλος συνέχισε λέγοντας: «Πολλοί συνάδελφοί μου που σχολιάζουν την κατάσταση μιλάνε και για την περίπτωση της Ηλείας, όμως αυτή ήταν μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Στη μνήμη μας βέβαια έρχονται αυτές οι στιγμές, όμως τώρα μιλάμε για φωτιές που ξέσπασαν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες και ήταν αναμενόμενες τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, όπως αναμενόμενοι ήταν και οι δυνατοί άνεμο που επικρατούσαν. Δυστυχώς, εάν δεν είχαμε αυτά τα τραγικά αποτελέσματα, θα ήταν μια συνηθισμένη πυρκαγιά. Το λέω αυτό γιατί επικράτησαν κάποιες συνθήκες με παραλήψεις και λάθη που δημιούργησαν αυτό το φαινόμενο. Ο άνεμος, δε, που έφτανε τα 9 μποφόρ έφερε την φωτιά μέσα στον αστικό ιστό που είναι ταυτόχρονα και δασικός. Αυτό που είναι σημαντικό και συντέλεσε στο να μην απεγκλωβιστούν έγκαιρα οι άνθρωποι ήταν η αντίθετη φορά του ανέμου, ενώ σε εκείνη την περιοχή της Καλλιτεχνούπολης δεν υπήρχε έντονη βλάστηση. Υπήρχε χαμηλή βλάστηση που δεν μπορούσε να συγκρατήσει τη φωτιά, με αποτέλεσμα να αλλάξει η ροή του αέρα. Παράλληλα, αυξήθηκαν τα μποφόρ και έτσι η φωτιά κατέβηκε προς Νέο Βουτζά και το Μάτι».

«Δεν καταφέραμε να σώσουμε τους συνανθρώπους μας»

Προς το τέλος της συνομιλίας του με τον Νίκο Χαζαρίδη ο κ. Σταθόπουλος συγκλόνισε και τον ίδιο τον δημοσιογράφο με τα λόγια του. Είπε με σπασμένη φωνή: «Δυστυχώς δε μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Κι εμείς, ως πυροσβέστες, ζητάμε συγνώμη για ό,τι συνέβη. Γιατί έστω και μια ανθρώπινη ζωή να χαθεί, το θεωρούμε ανεπίτρεπτο να είμαστε εκεί και να μην μπορούμε να βοηθήσουμε. Πρώτο μέλημά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, μετά τα σπίτια και οι περιουσίες. Δεν έχουμε καμία ευθύνη για ό,τι συνέβη, αυτό πρέπει να το τονίσουμε, όμως οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη γιατί δεν καταφέραμε να σώσουμε τους συνανθρώπους μας τη στιγμή που το χρειαζόταν. Αυτός είναι και ο όρκος που δώσαμε, να σώζουμε ανθρώπους».