Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας: Απόλυτα «καθαρές» οι ανασκαφές στους Φιλίππους

Η Υπηρεσία «αδειάζει» τη Συντονιστική κατά της όδευσης του TAP και όσους υποστηρίζουν ότι οι εργασίες στις «Καρυδιές» δεν εκτελούνται σύμφωνα με το πρωτόκολλο

Ως παραπλανητικά και δυσφημιστικά χαρακτηρίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας τα δημοσιεύματα που είδαν το «φως» της δημοσιότητας σχετικά με τις ανασκαφές που εκτελούνται τον τελευταίο καιρό στους Φιλίππους, στη θέση «Καρυδιές», με αφορμή το «πέρασμα» από το σημείο του αγωγού TAP.

Υπενθυμίζεται ότι η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών Ενάντια στην Όδευση του Αγωγού έχει ευθέως κατηγορήσει την Εφορεία ότι κάνει τα… στραβά μάτια μπροστά στις με «ακατάλληλες» (sic) συνθήκες ανασκαφές που εκτελούν «συνεργεία του TAP» στην περιοχή (διαβάστε σχετικά εδώ).

Στην απάντησή της η Υπηρεσία αντιτείνεται ότι όλα γίνονται σύμφωνα με τα όσα ορίζει η Αρχαιολογική Νομοθεσία, υπογραμμίζοντας με… νόημα ότι «Οι αγώνες γίνονται σεβαστοί, όταν βασίζονται σε αληθινά επιχειρήματα και όχι σε παραπλανητικά έως και δυσφημιστικά δημοσιεύματα».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.

«Καρυδιές»: Όλα γίνονται υπό την άμεση επίβλεψή μας…

«Με αφορμή δημοσιεύματα που παρουσιάζουν με ανακριβή τρόπο, τον τρόπο εκτέλεσης των αρχαιολογικών εργασιών,  που γίνονται αυτή την περίοδο στο πλαίσιο του έργου του διαδριατικού αγωγού (ΤΑP) στην περιοχή των Φιλίππων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας ενημερώνει ότι:

Όλες οι εργασίες εκτελούνται υπό την άμεση και καθημερινή παρουσία εξειδικευμένου προσωπικού (αρχαιολόγοι, εργάτες, σχεδιαστές) που προσελήφθηκε από τον ΤΑP για τον σκοπό αυτό, μετά από έγκριση της Υπηρεσίας μας και υπό την άμεση επίβλεψή μας.

Οι εργασίες με μηχανικά μέσα, αφορούν στην απομάκρυνση της χωρίς ευρήματα φυτικής γης μέχρι την εμφάνιση του αρχαιολογικού ορίζοντα. Αυτή άλλωστε είναι η συνήθης ανασκαφική μέθοδος, εκτός και εάν το αρχαιολογικό στρώμα βρίσκεται επιφανειακά, οπότε στην περίπτωση αυτή οι εργασίες ξεκινούν απ’ ευθείας με χειρωνακτικό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που στα αγροτεμάχια της περιοχής επιτρέπονται οι αρόσεις με μηχανικό τρόπο.

Ο αρχαιολογικός ορίζοντας στη θέση «Καρυδιές» ελέγχθηκε με  δοκιμαστικές τομές,  που προηγήθηκαν το 2016 και γνωρίζουμε το βάθος εύρεσής των, ώστε να μπορεί να προηγηθεί η μηχανική αφαίρεση χωρίς καταστροφή.

Τα ευρήματα μεταφέρονται στο αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, όπου και θα ακολουθήσει  το πλύσιμο, η καταγραφή, η ταξινόμηση και η συντήρησή τους.

H τύχη των αρχαιοτήτων που ανευρίσκονται σε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά έργα, βασίζεται στην επιστημονική τεκμηρίωση και σε διαδικασία που προβλέπεται από την Αρχαιολογική Νομοθεσία.

Οι αγώνες γίνονται σεβαστοί, όταν βασίζονται σε αληθινά επιχειρήματα και όχι σε παραπλανητικά έως και δυσφημιστικά δημοσιεύματα».

Στην κεντρική φωτό η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη