Ομάδα Φιλοσόφων σχεδιάζει «να φυλάττει και να συντηρεί» εξοχικές κατοικίες στην Καβάλα

Με απώτερο στόχο την αναβίωση των αρχαίων Φιλοσοφικών Σχολών, η ομάδα θα συντηρεί τα σπίτια και παράλληλα θα πραγματοποιεί πειράματα Οικολογικής Γεωργίας, Εναλλακτικής Ιατρικής και Διατροφής

Μια Ομάδα Φιλοσόφων -όπως αυτοαποκαλούνται- σχεδιάζει να εγκατασταθεί στην Καβάλα και συγκεκριμένα στην παραλία μεταξύ της Νέας Περάμου και της Τούζλας για «να φυλάττει και να συντηρεί μικρό αριθμό κατοικιών που μένουν άδειες κατά τους χειμερινούς μήνες», με τη διευκρίνιση ότι «μόνο για την πρώτη χρονιά (2018-19) η υπηρεσία αυτή θα διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ».

Ποια είναι η Ομάδα Φιλοσόφων και ποιοι οι στόχοι της

Ποια είναι, όμως, αυτή η ομάδα και τι σκοπούς έχει; Σύμφωνα με τους ίδιους, πρώτο μέλημα είναι η αναβίωση των αρχαίων Φιλοσοφικών Σχολών, καθώς και η πραγματοποίηση πειραμάτων Οικολογικής Γεωργίας, Εναλλακτικής Ιατρικής και Εναλλακτικής Διατροφής, με το κέρδος για τον ιδιοκτήτη του σπιτιού που τους φιλοξενεί να είναι η φύλαξη της εξοχικής κατοικίας κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς και η περιποίηση του κήπου.

Αναλυτικά η «ταυτότητα» της Ομάδας, σύμφωνα με τα μέλη της

«Είμαστε μια ομάδα συνταξιούχων που δεν μπορούμε να καθόμαστε στο καφενείο ούτε στην  τηλεόραση. Το όνειρό μας είναι να αναστήσουμε τις αρχαίες Φιλοσοφικές Σχολές. Οι Φιλοσοφικές Σχολές παρήγαγαν οτιδήποτε έκανε την Ελλάδα πρωτοπόρο του πνεύματος. Στα πρώτα χρόνια του Μεσαίωνα οι Φιλοσοφικές Σχολές έκλεισαν δια της βίας και από τότε δεν ξανάνοιξαν.

»Τώρα όμως ήρθε η ώρα. 

»Στην αρχή επιχειρούμε να λειτουργήσουμε τις Φιλοσοφικές Σχολές σε περιοχές εξοχικών  κατοικιών (την παραλιακή ζώνη του Νομού Καβάλας). Κατά τους χειμερινούς μήνες ένας  Φιλόσοφος θα διαμένει σε κάθε σπίτι (σε κάποια αποθηκούλα) και θα χρησιμοποιεί δική του, οικολογική, τουαλέτα. Εκτός από φύλακας θα είναι και κηπουρός και θα περιποιείται τον κήπο με  τις τελευταίες μεθόδους της οικολογικής γεωργίας. Όταν θα έρχονται οι ιδιοκτήτες ο Φιλόσοφος θα φεύγει.

»Η προσφορά μας φαίνεται υπερβολικά καλή και μερικοί θα την δουν με δυσπιστία. Διευκρινίζουμε ότι στον κήπο του εξοχικού θα γίνουν κάποια σημαντικά πειράματα Οικολογικής Γεωργίας, Εναλλακτικής Ιατρικής και Εναλλακτικής Διατροφής. Οπότε αυτό που μας δίνει ο ιδιοκτήτης (τον κήπο) είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Απλώς τυχαίνει για τον ιδιοκτήτη να μην έχει κόστος σε χρήμα.

»Αργότερα, όταν τα οικονομικά μάς το επιτρέψουν, θα αποκτήσουμε δική μας γη για μόνιμη έδρα των Φιλοσοφικών Σχολών».