Φίλιπποι: Το χρονικό μιας μεγάλης σφαγής

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Φιλίππων διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941, το πρωί της Κυριακής (7/10)

Εκδήλωση στη μνήμη των σφαγιασθέντων της 4ης Οκτωβρίου 1941 στους Φιλίππους, από τα Βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής, διοργανώνει την Κυριακή 7/10 ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Φιλίππων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο μνημείο πεσόντων στους Φιλίππους στις 10.00 και κατά την διάρκεια της θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια επιγραφής πεσόντα του Β’ παγκοσμίου πολέμου με καταγωγή από τους Φιλίππους, ενώ θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Στρατιωτική θητεία Φιλιππισίων» καθώς και έκθεση παιδικής ζωγραφικής με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη».

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Φιλίππων.

10:00: -Παρέλαση των μαθητών του δημοτικού σχολείου Φιλίππων και πολιτιστικών συλλόγων της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

10:15: -Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων.  – “Προσευχή” από την Φιλαρμονική Κρηνίδων. – Προσκλητήριο Νεκρών. – Κατάθεση στεφάνων από την πολιτική ηγεσία και εκπροσώπους των οικογενειών  των θυμάτων.

10:30: -Το χρονικό της σφαγής – Ομιλία από την πρόεδρο του Συλλόγου Σογαντζή Βασιλική. -Αποκαλυπτήρια επιγραφής πεσόντα Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με καταγωγή από τους Φιλίππους. -Ενός λεπτού σιγή. – Εθνικός  Ύμνος. -Λήξη τελετής. Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική Κρηνίδων .

11:00: -Έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Στρατιωτική Θητεία Φιλιππισίων»  (Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από το ιστορικό αρχείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων και από την ανάρτηση φωτογραφιών στην ομάδα του συλλόγου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. -Έκθεση παιδικής ζωγραφιάς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Φιλίππων με θέμα «Πόλεμος και Ειρήνη» στο ΚΠΕ Φιλίππων (παλιό σχολείο). Τα παιδιά του χωριού στις 30 Σεπτεμβρίου 2018  προσκλήθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου και αποτύπωσαν στο χαρτί τα συναισθήματά τους για τις δυο       αντίθετες έννοιες.

11:30: -Δεξίωση στον χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Φιλίππων (παλιό σχολείο).