Περίπτερα στην Καβάλα: Μια… θυσία στον βωμό του ελεύθερου δημόσιου χώρου [φωτογραφίες]

Ποια αποτελούν εδώ και καιρό μια... γλυκιά ανάμνηση, ποια έκλεισαν πρόσφατα και ποια θα απομακρυνθούν σύντομα-Ο αντιδήμαρχος Καβάλας, Δημοσθένης Τουλκίδης απαντάει στο αν υπάρχει περίπτωση να ξαναστηθούν

Μία μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης περιπτέρων ξεκίνησε μέσα στο 2018 στην πόλη της Καβάλας, αφού η Δημοτική Αρχή και η αρμόδια αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών θέλουν να «ελευθερώσουν» τον δημόσιο χώρο από τα πολλά κλειστά πλέον περίπτερα που εμποδίζουν στους δρόμους της πόλης πεζούς και ΑμεΑ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, Δημοσθένη Τουλκίδη γίνεται «απομάκρυνση περιπτέρων αυτές τις μέρες για την εξυπηρέτηση των δημοτών και την ελεύθερη πρόσβαση στον κοινόχρηστο χώρο. Χαρακτηριστική περίπτωση το περίπτερο στην οδό Κουντουριώτου. Σίγουρα πολλοί δεν ήξεραν καν ότι υπάρχουν σκαλάκια από πίσω!».

Αργότερα μετακινήθηκε και άλλο ένα «ιστορικό» περίπτερο, αυτό της οδού Ομονοίας 88, που εδώ και καιρό ήταν κλειστό. Η προσπάθεια αυτή ξαναξεκίνησε ωστόσο πριν λίγες ημέρες, αφού άλλο ένα «ιστορικό» περίπτερο δεν υπάρχει πια. Ο λόγος για το περίπτερο μπροστά από τη Μυροβόλο Άνοιξη το οποίο εδώ και καιρό ήταν κλειστό μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη του. Ωστόσο πολλοί ρωτούν τι γίνεται με τα υπόλοιπα κλειστά, τουλάχιστον για 1 χρόνο, περίπτερα του κέντρου της Καβάλας και γιατί δεν μετακινούνται. Τα 3 κυριότερα περίπτερα που παραμένουν κλειστά, αλλά δεν έχουν μετακινηθεί, είναι αυτό μπροστά από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το περίπτερο απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο, όπου δίπλα πωλούνται και εισιτήρια, αλλά και το περίπτερο λίγο παρακάτω στην οδό Βενιζέλου δίπλα από τον Καραγιάννη.

Η λίστα με τα περίπτερα που μετακινούνται

Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Τουλκίδη, μετακινήθηκαν ή αναμένεται να μετακινηθούν συνολικά 8 περίπτερα τα οποία είναι:

  • 25ης Μαρτίου και Λαρίσης
  • Είσοδος ΤΕΙ
  • Σαππαίων στο Σούγιελο
  • Πάρκινγκ Αγ. Γεωργίου
  • Τέρμα Καλαμίτσας
  • Χρυσοστόμου Σμύρνης
  • Είσοδος ΕΛΤΑ
  • Ομονοίας 88

Μέσα σε αυτά είναι το περίπτερο των ΕΛΤΑ το οποίο ακόμη παραμένει, ενώ στη λίστα δεν βρίσκονται τα δύο αντικριστά της οδού Βενιζέλου. Όσο για το που καταλήγουν τα περίπτερα αυτά, ο κ. Τουλκίδης είπε: «Τα πάμε στις αποθήκες του δήμου. Δεν έχουν καταργηθεί άδειες, μπορεί μέσα στη χρονιά να έχουμε αιτήσεις για περίπτερο, οπότε ορίζουμε νέο χώρο και ξαναφέρνουμε τα κουβούκλια εκεί».

Τα περίπτερα τα οποία έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης

Περίπτερα έχουν κλείσει ήδη τα τελευταία 2-3 χρόνια και σε κεντρικότατες οδούς και σημεία που κάποτε σύχναζε πολύς κόσμος, όπως στην περίπτωση της οδού Κουντουριώτου, όπου έκλεισαν δύο περίπτερα. Τα δύο αυτά περίπτερα λειτουργούσαν για πάρα πολλά χρόνια και μάλιστα το ένα εκ των δύο εξυπηρετούσε και δεκάδες ηλικιωμένους καθημερινά οι οποίοι αγόραζαν από εκεί τα εισιτήριά τους για το αστικό λεωφορείο και τώρα είναι αναγκασμένοι να ζητούν βοήθεια για να βγάλουν εισιτήριο μέσω του αυτόματου πωλητή που βρίσκεται δίπλα. Μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, έκλεισε και το περίπτερο στην οδό Ερυθρού Σταυρού, μπροστά από τη Μυροβόλο, ενώ «κλασσικό» περίπτερο το οποίο έβαλε οριστικά λουκέτο ήταν και αυτό της οδού Βενιζέλου απέναντι από τον Κήπο και έμπροσθεν της Λέσχης Αξιωματικών. Οριστικό λουκέτο έβαλε μετά από χρόνια και το έτερο περίπτερο της οδού Βενιζέλου στην κάτω είσοδο του Δημοτικού Κήπου. Υπάρχουν και άλλα περίπτερα τα οποία έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης, όπως αυτά μπροστά από το Εργατικό Κέντρο ή στο Παλλάδιο και τα οποία πλέον αποτελούν… γλυκιά ανάμνηση, αφού ήδη έχουν ξηλωθεί και απομακρυνθεί από τον χώρο.

«Αν ενδιαφερθεί κάποιος, ανά πάσα στιγμή το ξαναστήνουμε το περίπτερο»

Η αντιδήμαρχος τόνιζε πως ο δήμος είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή να δώσει για χρήση τα περίπτερα, αν υπάρξει ενδιαφερόμενος, που όπως φαίνεται όμως δεν υπάρχει: «Αν βρεθεί κάποιος ανά πάσα στιγμή και μας πει ότι θέλει να αξιοποιήσει τα περίπτερα αυτά, εμείς είμαστε σε θέση να τα ξαναστήσουμε. Τα περίπτερα φέρνουν έσοδα, αφού υπάρχει κανονισμός, υπάρχουν τέλη για τον δήμο Καβάλας, άρα εμείς, ως δήμος, θέλουμε τα περίπτερα». Απαντώντας, δε, στο ερώτημα για το αν τελικά τα ενοίκια των περιπτέρων είναι υψηλά ή ίδια σχολιάζει: «Η τιμή εκκίνησης είναι το τελευταίο ενοίκιο. Η πρώτη δημοπρασία έτσι γίνεται. Αν δεν βρεθεί άτομο, τότε πάμε σε χαμήλωμα της τιμής».