Ο φόρος τιμής του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας στους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα [φωτογραφίες]

Ο πύρινος και συνάμα συγκινητικός λόγος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στεφάνου για τη «Μακεδονία μας, τη χώρα των Ελλήνων», καθήλωσε το πολυπληθές κοινό το οποίο παρακολούθησε την εκδήλωση

Τον δικό του φόρο τιμής απότισε ο Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας στους ήρωδες του Μακεδονικού Αγώνα, με μια εκδήλωσε η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 13 Οκτωβρίου 2018 στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Γεώργιος Παυλίδης», στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η Μακεδονία μας, η χώρα των Ελλήνων».

Την εκδήλωση άνοιξαν το παιδικό χορευτικό τμήμα του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας και η χορωδία της Θρακικής Εστίας Καβάλας, με χορούς και παραδοσιακά τραγούδια αντίστοιχα, συγκινώντας το πολυπληθές κοινό το οποίο γέμισε το αμφιθέατρο, ενώ στο φουαγιέ λειτουργούσε έκθεση ζωγραφικής από τα μέλη του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων.

«Αποτελεί τιμή μας, ως Σύλλογος Δυτικομακεδόνων Νομού Καβάλας, να διοργανώνουμε κάθε χρόνο την ημέρα μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα. Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας μάς έχει αναθέσει αυτήν τη διοργάνωση και σε συνεργασία μαζί της και με τον δήμο Καβάλας  βρισκόμαστε απόψε εδώ για να τιμήσουμε αυτούς που με τη θυσία τους έδειξαν τον δρόμο για το πώς κερδίζεται η ελευθερία. Κανείς μας δεν μπορούσε να φανταστεί λίγα χρόνια πριν, πως τόσο σύντομα θα χρειαστεί να βρεθούμε σε δρόμους και πλατείες για να αποτρέψουμε παραχωρήσεις που έρχονται κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Τα παραδείγματα του Παύλου Μελά, του Ίωνα Δραγούμη, του καπετάν Κώττα, του μητροπολίτη Γρεβενών Αιμιλιανού, του Βαγγέλη Στρεμπενιώτη, του Μητροπολίτη Καστοριάς Γερμανού Καραβαγγέλη πρέπει να ξαναγίνουν οδηγός μας. Τότε η αντίδραση προϋπόθετε αντίσταση και μάχες σε λάσπες και χιόνια. Σήμερα η αντίδραση απαιτεί απλή συμμετοχή και διαμαρτυρία. Τότε ο ξεσηκωμός έγινε απέναντι σε υπερδυνάμεις κάτι που και σήμερα ισχύει στο ακέραιο. Είμαστε μαθημένοι και η ιστορία μας είναι γεμάτη από παρόμοια παραδείγματα», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Αλέξης Γούλας.

«Είμαστε όλοι αποφασισμένοι, εμείς οι Έλληνες, οι οποίοι μπορούμε να δώσουμε με τη φωνή, τη δύναμη και την ψήφο μας, όποτε χρειαστεί, την απάντηση ότι η Μακεδονία είναι μια, είναι Ελλάδα και δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει ποτέ καμία άλλη Μακεδονία», δήλωσε κατά τον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Μητροπολίτης Στέφανος: Οι Μακεδόνες διέδωσαν τη Μακεδονική γλώσσα, όχι τη Σλαβική

Με έναν πύρινο και συνάμα συγκινητικό λόγο και επικαλούμενος ιστορικές πηγές, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ΦΝΘ κ. Στέφανος τόνισε ότι «οι Μακεδόνες διέδωσαν τη Μακεδονική γλώσσα και τον Μακεδονικό πολιτισμό, όχι κάποια Σλαβική γλώσσα και Σλαβικό πολιτισμό, ενώ ποτέ και πουθενά κανείς Μακεδόνας δεν αρνήθηκε την αυτονόητη ιδιότητα της Ελληνικής καταγωγής του. Η Βεργίνα και οι Φίλιπποι, όπως και όλες οι άλλες Μακεδονικές πόλεις, βρίσκονται εντός του Ελληνικού κράτους. Η Θεσσαλονίκη έλαβε το όνομά της από την αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Για τους δε Σλάβους, το όνομα Αλέξανδρος δε σημαίνει απολύτως τίποτα, για εμάς τους Έλληνες όμως σημαίνει πολλά».

Όσον αφορά τον Μακεδονικό Αγώνα, ο Μητροπολίτης Στέφανος μίλησε για «ένα έπος με χιλιάδες νεκρούς αγωνιστές», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Παύλο Μελά, με την εκδήλωση να συμπίπτει με τη συμπλήρωση 114 ετών από τον θάνατό του, ενώ για το θέμα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων, σε ιστορικό επίπεδο, ο Σεβασμιώτατος δήλωσε ότι «φταίμε εμείς, οι πατέρες μας και οι πρόγονοί μας, που δεν ασχοληθήκαμε με το θέμα και φτάσαμε στην πλαστογράφηση της Ιστορίας μας».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση για τη Μακεδονία