Διαμαρτυρία των εκπαιδευτών οδήγησης για να μην τους «κόψει» το νέο νομοσχέδιο

Οι εξεταστές διαμαρτύρονται γιατί το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τον περιορισμό από δυο σε έναν εξεταστή σε κάθε εξέταση υποψηφίου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου μηνιαίου επιδόματος των 178 ευρώ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας 5 Νοεμβρίου 2018 οι εκπαιδευτές οδήγησης των Νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Έβρου, Δράμας και Καβάλας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή, όπου βρισκόταν και η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Οι εκπαιδευτές οδήγησης της ΠΑΜ-Θ συμμετείχαν στην πανελλαδική κινητοποίηση διαμαρτυρίας η οποία αφορά στην αποχή των εξεταστών οδήγησης και ξεπερνάει πλέον τον ένα μήνα με αποτέλεσμα χιλιάδες υποψήφιοι οδηγοί να περιμένουν εδώ και καιρό στην ουρά και να έχει πέσει κατακόρυφα η κίνηση στις σχολές οδηγών.

Οι εξεταστές διαμαρτύρονται γιατί το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τον περιορισμό από δυο σε έναν εξεταστή σε κάθε εξέταση υποψηφίου οδηγού και παράλληλα την περικοπή του πρόσθετου επιδόματος των 178 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαίως για τις εξετάσεις. Οι εκπαιδευτές οδήγησης οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της Περιφέρειας ΑΜ-Θ παρέδωσαν ψήφισμα στον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστο Μέτιο από τον οποίο ζητούν την άμεση παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού κ. Σπίρτζη για να «δοθεί λύση ξεχωρίζοντας την αμοιβή των εξεταστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για τη συζήτησή του χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασίας των εξετάσεων».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της κινητοποίησης οι εκπαιδευτές οδήγησης είχαν φέρει συμβολικά και εκπαιδευτικά οχήματα τα οποία είχαν σταθμεύσει ακριβώς έξω από την είσοδο του κτιρίου.

«Νομίζω ότι μέσα στο 2018 δεν θα ξαναγίνουν πρακτικές εξετάσεις»

Μιλώντας για την κινητοποίηση στην Κομοτηνή ο πρόεδρος Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Καβάλας, Ανδρέας Κορδύλης σημείωσε: «Συγκεντρωθήκαμε έξω από την Περιφέρεια την Δευτέρα στην Κομοτηνή, είχαμε την τύχη και βρήκαμε και την κ. Νοτοπούλου την υφυπουργό εκεί, οπότε συναντηθήκαμε μαζί στο τραπέζι, καθίσαμε με τον κ. Μέτιο και την κ. Νοτοπούλου, δώσαμε γραμμένες τις ιδέες και τις απόψεις μας σε κάποιο ψήφισμα, γενικότερα δεν βλέπω λευκό καπνό, δεν βλέπω καν καπνό, είμαι πολύ απαισιόδοξος νομίζω ότι μέσα στο 2018 δεν θα ξαναγίνουν πρακτικές εξετάσεις έτσι όπως το βλέπω».

«Ταυτόχρονα με τη δική μας διαμαρτυρία έγινε και στην Αθήνα»

Στην συνέχεια ο κ. Κορδύλης υποστήριξε: «Υπάρχει πρόβλημα, δεν λύνεται το θέμα της αμοιβής τους, των εξεταστών δηλαδή, ταυτόχρονα με τη δική μας διαμαρτυρία έγινε και στην Αθήνα η Ομοσπονδία μας έκανε κάτι ανάλογο και στο υπουργείο, ωστόσο η στάση του υπουργού δεν αλλάζει, αυτό που θέλει να περάσει θα το περάσει, υπάρχει μία μετατόπιση ευθυνών, ο ένας τα ρίχνει στον άλλο και οι εξεταστές περιμένουν τα χρήματα που διεκδικούν. Μέχρι τώρα  φαίνεται τόσο απλό, τώρα το ποιος θα πληρώσει τι και αν είναι λογικό να πληρωθούν ή όχι αυτό κάποιος άλλος πρέπει να το ορίσει».

«Περίπου 1.000 άτομα περιμένουν να εξεταστούν σε όλες τις κατηγορίες»

Για το πόσοι περιμένουν στην… ουρά για να εξεταστούν πρακτικά για δίπλωμα οδήγησης ο κ. Κορδύλης απάντησε: «Υπολογίστε περίπου 120 με 150 άτομα στο σύνολο την εβδομάδα, πάμε έξι εβδομάδες πόσο βγαίνει το σύνολο, μπορεί να είναι 900 με 1.000 άτομα αυτή τη στιγμή αυτοί που θα θέλανε να δώσουνε εξετάσεις. Με αυτό το νούμερο μιλάμε για όλες τις κατηγορίες, δηλαδή και για τα επαγγελματικά, δίκυκλα, Ι.Χ , όλες οι κατηγορίες».

Αναλυτικά το ψήφισμα

ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ-ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Για 6η συνεχόμενη εβδομάδα συνεχίζεται η αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών με αποτέλεσμα, πέραν της συσσώρευσης και ταλαιπωρίας των μαθητών, να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα επιβίωσης στις σχολές μας. Δεν έχουμε τον μήνα Οκτωβριο σχεδόν καθόλου έσοδα και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στον ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, ΕΦΚΑ, και προσεχώς ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ. Το κράτος μας τα ζητάει όλα αυτά δικαίως, αδίκως όμως δεν μας αφήνει να δουλέψουμε ώστε να ανταπεξέλθουμε. Βέβαια σε αυτά πρέπει να προστεθούν τα λειτουργικά έξοδα των σχολών καθώς και οι ανάγκες των οικογενειών μας. Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΜΕΓΑΛΗ γι’ αυτό καλούμε άμεσα τον υπουργό κ. Σπίρτζη να δώσει λύση ξεχωρίζοντας την αμοιβή των εξεταστών από το υπόλοιπο νομοσχέδιο ώστε να δοθεί περαιτέρω χρόνος για την συζήτησή του, χωρίς να επηρεάζεται η διαδικασία των εξετάσεων και της δουλειάς μας, έως ότου ολοκληρωθεί αυτό (νέο νομοσχέδιο).