«Άνθρωπος και Θάλασσα» με άρωμα Καβάλας!

Τα αποτελέσματα του 4ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας ΔΝΜΚ-ΕΦΕ και οι προοπτικές οι οποίες ανοίγονται σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, με «όχημα» τη θάλασσα και τη βαριά Ιστορία την οποία κουβαλάει

Μια ιδέα του Χρήστου Τζανάκου το 2014 για τη διοργάνωση πανελλήνιου διαγωνισμού φωτογραφίας με θέμα τη «Θάλασσα και τον Άνθρωπο» έδειχνε να φαντάζει τότε εκ θεμελίων ουτοπιστική. Ο καπετάνιος όμως είχε τον άσσο στο μανίκι του. Προσέγγισε για συνεργασιμότητα και τεχνογνωσία τον επίσημο φορέα της χώρας στον τομέα της καλλιτεχνικής φωτογραφίας, την Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία (ΕΦΕ), ενώ παράλληλα ίδρυσε στη πόλη έναν νέο φωτογραφικό φορέα με εξωστρεφείς αντιλήψεις, την Φωτογραφική Εταιρεία Καβάλας, ως παράρτημα της ΕΦΕ.

Μάλιστα, για να την θεμελιώσει κατάλληλα, φρόντισε να την ενισχύσει με «άστεγα» στελέχη του τοπικού καλλιτεχνικού φωτογραφικού δυναμικού. Σήμερα, μετά από 5 χρόνια οργάνωσης, ο Χρήστος Τζανάκος μπορεί να είναι πλέον υπερήφανος για το δημιούργημά του. Τα μέλη της ΦΕ Καβάλας εκθέτουν και διαγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, κατακτώντας μετάλλια, επαίνους και αναρτήσεις. Ο θεσμός, μάλιστα, των κατά καιρούς άκρως εντυπωσιακών διακρατικών εκθέσεων φωτογραφίας στην Καβάλα, αποτελεί αδιαμφισβήτητο επίτευγμα αυτής της νεοσύστατης φωτογραφικής ομάδας.

Το 2017, η Ελλάδα με «όχημα» το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, την ΦΕ Καβάλας και την ΕΦΕ Αθηνών διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο παγκόσμιο Διαγωνισμό Καλλιτεχνικής Τυπωμένης Φωτογραφίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 χωρών μελών του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Η πόλη της Καβάλας απετέλεσε τον έναν από τους 5 κόμβους κρίσεων μαζί με την Αθήνα, το Ηράκλειο, την Πρέβεζα και τη Μυτιλήνη. Όμως ο Χρήστος Τζανάκος δεν αγνόησε τη συνέχιση του φωτογραφικού θεσμού «Άνθρωπος και Θάλασσα» και φέτος, πάντα σε συνεργασία με την ΕΦΕ Αθηνών, διοργάνωσε με απόλυτη επιτυχία και τον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φωτογραφίας, με σκοπό την προβολή του θαλάσσιου στοιχείου ως θεμελιώδους συστατικού της ελληνικής οικονομίας, της ναυτοσύνης μας, της ναυτικής μας κατασκευαστικής παράδοσης κα.

Τα αποτελέσματα το συγκεκριμένου διαγωνισμού δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα και παρουσιάζουν έντονο Καβαλιώτικο ενδιαφέρον.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

  1. Γιώργος Μυτιληνός: 2 μετάλλια-χρυσό και χάλκινο, 1 Α΄ Έπαινος και 4 αναρτήσεις
  2. Παναγιώτης Σαμαράς: 1 Έπαινος κριτού και 1 ανάρτηση
  3. Κωνσταντίνος Χρυσοχόου: 1 Α΄ Έπαινος
  4. Αχιλλέας Ηλιάδης: 1 ανάρτηση
  5. Μακρίνα Μπελετσέλη: 1 ανάρτηση

Διεθνοποίηση το διαγωνισμού

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η διεθνοποίηση του 5ου Διαγωνισμού ΔΝΜΚ-ΕΦΕ, για τον οποίον οι άνθρωποι της ΕΦΕ ήδη προετοιμάζονται εντατικά. Με τη διοργάνωση ενός τέτοιου εγχειρήματος οι διοργανωτές αποβλέπουν στην προβολή της θάλασσας σε σχέση με την ιστορία μας και τη δυνατότητα που αυτή μας δίνει ως χώρα σε πολλαπλά επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά, χωρίς να παραβλέπεται και το όφελος το οποίο πιθανώς θα υπάρξει και σε τοπικό επίπεδο.