Η ενδοοικογενειακή βία ευθύνεται για περισσότερους θανάτους από ό,τι ο καρκίνος και ο πόλεμος!

Σοκαριστικά τα στοιχεία τα οποία αποκαλύφθηκαν κατά την επιτυχημένη εκδήλωση του «Βία Στοπ» για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών-Παρέμβαση του Μακάριου Λαζαρίδη και για τη βία στα πανεπιστήμια

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 η ημερίδα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πρόληψης και Θεραπείας της Βίας και Προώθησης της Ισότητας των Φύλων «Βία Στοπ» στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο του συνεδρίου Παιδαγωγικής και Εκπαιδευτικής, αλλά και του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών.

Αρχικά, ο ειδικός ψυχίατρος, Μιχάλης Σωτηρίου, ανέλυσε τους μύθους γύρω από την ενδοοικογενειακή βία και ο σύμβουλος επικοινωνίας του προέδρου της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, παρουσίασε τις αιτίες του φαινομένου.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο ειδικός ιατροδικαστής, Σπυρίδων Κουτσούκης, ο οποίος παρουσίασε τον συσχετισμό της προβληματικής σχέσης μεταξύ της βίας και των ναρκωτικών. Την ευθύνη συντονισμού είχε η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της ΜΚΟ «Βία Στοπ», Σέβη Χατζηφωτίου.

Παράλληλα, διεξήχθη επίδειξη αυτοάμυνας από τον εν αποστρατεία αξιωματικό και εκπαιδευτή πολεμικών τεχνών, Νικόλαο Καραγιαννίδη, με τη συμμετοχή αρκετών γυναικών προσφύγων. Στο τέλος, έγινε επίδειξη του τρόπου παροχής πρώτων βοηθειών από μέλη των Γιατρών του Κόσμου και τον εκπαιδευτή του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου οι Γιατροί του Κόσμου, οι Northern Lights Aid, η ΠΝΟΗ και το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Άγιος Νέστωρ» ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τις δράσεις τους.

Μακάριος Λαζαρίδης: Τα περιστατικά βίας δεν συμβαίνουν μακριά, αλλά δίπλα μας

«Η κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστήμια της πατρίδας μας είναι αδιανόητη. Τα πανεπιστήμια έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας, βίας και διακίνησης ναρκωτικών». Αυτό τόνισε ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην εκδήλωση.

«Τα πανεπιστήμια», συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης, «είναι απροστάτευτα από μια χούφτα κουκουλοφόρων οι οποίοι όποτε θέλουν μπαίνουν σε αυτά, τα καταστρέφουν, τα λεηλατούν και ταυτόχρονα ξυλοφορτώνουν ή και ληστεύουν φοιτητές και καθηγητές. Και όμως: Μπροστά σε όλα αυτά οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα και συνεχίζουν προκλητικά να στηρίζουν τον νόμο για το άσυλο της ανομίας. Ταυτόχρονα ακούμε και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Παιδείας να καλεί το “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” -όπως αναφέρει χαρακτηριστικά- σε αυτοδικία. Τους ζητά να αντιμετωπίσουν αυτοί, αντί της αστυνομίας, τους εμπόρους ναρκωτικών και τραμπούκους. Δεν υπάρχει δυστυχώς όριο στον παραλογισμό. Αυτή η κατάσταση όμως δεν πάει άλλο και πρέπει να μπει άμεσα ένα τέλος».

Για τις διαστάσεις που έχει πάρει η βία, ο κ. Λαζαρίδης σημείωσε: «Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16 έως 44 ετών και ευθύνεται για περισσότερους θανάτους και προβλήματα υγείας από ό,τι ο καρκίνος, τα τροχαία δυστυχήματα και ο πόλεμος μαζί».

Για τη βία που δέχονται τα παιδιά υπογράμμισε: «Υπολογίζεται ότι σήμερα, σε όλο τον κόσμο, περίπου 500.000.000 έως και 1,5 δισεκατομμύριο παιδιά υφίστανται κακοποίηση κάθε χρόνο, ενώ τουλάχιστον 275.000.000 παιδιά βιώνουν τη βία μέσα στα ίδια τους τα σπίτια. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας υπολογίζεται ότι το 10%-20% των παιδιών πέφτουν θύματα διαφορετικών μορφών κακοποίησης. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος και δυστυχώς αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς σχεδόν καθημερινά ακούμε ή διαβάζουμε για περιστατικά κακοποίησης παιδιών που μας συγκλονίζουν. Το χειρότερο όμως είναι ότι πολλά από αυτά τα περιστατικά γίνονται δίπλα μας και δυστυχώς, αρκετές φορές, οι ίδιοι προτιμούμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας».