Οι Δυτικομακεδόνες της Καβάλας υποδέχονται τη Νέα Χρονιά με ήχους… χάλκινους

Ο δραστήριος Σύλλογος «φέρνει» για δεύτερη χρονιά στην Καβάλα την ιστορική Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη

Οι Δυτικομακεδόνες της Καβάλας ετοιμάζονται να το…  «κάψουν» το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 με ένα γλέντι που «φέρνει» μαζί του για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα όνομα «βαρύ» σαν… Ιστορία, με σκοπό να υποδεχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το Νέο Έτος και να ανταλλάξουν ευχές εν μέσω ξέφρενου γλεντιού (στην κεντρική φωτό ο πρόεδρος των Δυτικομακεδόνων της Καβάλας Αλέξης Γούλας από την περυσινή αντίστοιχη εκδήλωση).

Η Μπάντα της Φλώρινας των Αδελφών Βαλκάνη, η πλέον ιστορική μπάντα χάλκινων πνευστών, θα βρεθεί στην Καβάλα για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση-χορό του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων του νομού μας και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία όχι μόνο για τους Δυτικομακεδόνες αλλά και για όποιον θα ήθελε να δει και να ακούσει από κοντά τους καλύτερους εκπροσώπους του μακεδονικού «ήχου» των χάλκινων.

Ο χορός του Συλλόγου θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο «Μιχάλης», στο Περιγιάλι, στις 20:30. Η τιμή πρόσκλησης ανέρχεται στα 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού και ποτό.

Η Μπάντα της Φλώρινας

Τα χάλκινα πνευστά έφτασαν στις Βαλκανικές χώρες τον περασμένο αιώνα από τις στρατιωτικές μπάντες της εποχής. Δεν άργησαν να περάσουν από τα στρατόπεδα στα αστικά κέντρα και αργότερα στην ύπαιθρο, δημιουργώντας ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στην παραδοσιακή μουσική των Βαλκανίων.

Στην Ελλάδα τα σχήματα χάλκινων πνευστών είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της Μουσικής παράδοσης της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Η Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη είναι εδώ και πάνω από 30 χρόνια ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους αυτού του σημαντικού τμήματος της Ελληνικής μουσικής παράδοσης.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1960 από τον Τάσο Βαλκάνη, διευθυντή τότε της Φιλαρμονικής της Φλώρινας και μουσικό της λαϊκής παράδοσης. Έχουν συνεργαστεί κατά καιρούς με τους Χειμερινούς Κολυμβητές, τον Φλώρο Φλωρίδη και με τον Χρήστο Νικολόπουλο με τους οποίους έχουν κυκλοφορήσει CD.

Πάνω απ’ όλα έχουν πραγματοποιήσει χιλιάδες εμφανίσεις πάντα με ορμητήριο την Φλώρινα, από τις πόλεις και τα χωριά της Μακεδονίας μέχρι την Διαβαλκανική Συνάντηση της Θεσσαλονίκης και Φεστιβάλ στη Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Πορτογαλία και Αυστραλία. Ο ήχος του συγκροτήματος και οι χοροί που παίζονται είναι μοναδικοί στην Ελληνική παραδοσιακή μουσική και υπάρχουν κυρίως στη Δυτική πλευρά της Μακεδονίας.

Η Μπάντα των αδερφών Βαλκάνη έχει κυκλοφορήσει 2 CD και αποτελείται από τους: Βαλκάνη Λάζαρο (Κλαρίνο-Σαξόφωνο), , Βαλκάνη Λ. Αναστάσιο(Τρομπέτα), Βαλκάνη Γ. Αναστάσιο (Τρομπέτα), Αθανασίου Αθανάσιο(Σαξόφωνο-Τρομπέτα) και Σαμαρά Αθανάσιο (Τύμπανα).

Θλιβερή στιγμή για την μπάντα ήταν η απώλεια του Βαλκάνη Γεώργιου (Ακορντεόν-αρμόνιο) ο οποίος απεβίωσε το 2015.