Το 6ο Γυμνάσιο Καβάλας έστειλε ηχηρό μήνυμα συμφιλίωσης των λαών από τη Σικελία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ μαθητές και εκπαιδευτικοί του σχολείου συναντήθηκαν με μαθητές από 4 χώρες, ενισχύοντας μέσα από κοινές δράσεις τις αρχές της ανοχής στο διαφορετικό και της συνεργασίας

Από τις 13 ως τις 18 Μαρτίου 2019, δύο εκπαιδευτικοί και τέσσερις μαθητές του 6ου Γυμνασίου Καβάλας βρέθηκαν στη Σικελία της Ιταλίας και συγκεκριμένα στην πόλη Mazzarino, στη νότια Σικελία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, New people, new friends, new horizons.

Ήταν η τελευταία και πανηγυρική συνάντηση εκπαιδευτικών και μαθητών ενός προγράμματος το οποίο ξεκίνησε το ταξίδι του τον Νοέμβριο του 2017 από την Πάφο της Κύπρου. Στο σχολείο Istituto Comrensivo Mazzarino, οι μαθητές έπαιξαν παιχνίδια γνωριμίας και συνεργασίας και συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια, όπως εργαστήρια παρασκευής τοπικών εδεσμάτων. Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί έκαναν μία τελική αποτίμηση του προγράμματος, συνόψισαν όλες τις δραστηριότητες που εκπονήθηκαν στη διάρκεια του διετούς προγράμματος και συναποφάσισαν τους άξονες της τελικής έκθεσης η οποία θα πρέπει να κατατεθεί τους επόμενους μήνες.

Η κορυφαία στιγμή της συνάντησης ήταν η συνάντηση μαθητών από τις συνεργαζόμενες χώρες (Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρος, Σουηδία, Ολλανδία) στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου όπου τραγούδησαν τον ύμνο της Ευρώπης σε μία διαφορετική, δική τους εκδοχή. Μαθητές της κάθε χώρας τραγούδησαν τον ύμνο σε στίχους της δικής τους γλώσσας και όλοι μαζί τραγούδησαν το ρεφρέν στην αγγλική γλώσσα. Με το τραγούδι τους, που πλημμύρισε τους χώρους του σχολείου, έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα της συμφιλίωσης, της ανοχής στο διαφορετικό και της συνεργασίας, των αρχών και των αξιών δηλαδή οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν τις ευρωπαϊκές χώρες. Άλλωστε ο βασικός στόχος του προγράμματος ήταν εξαρχής η προώθηση της αξίας της ανεκτικότητας και η προσπάθεια ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και στα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα.

Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των σχολικών μονάδων είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και να περιηγηθούν στα αξιοθέατα και στον πολιτισμό του Mazzarino, του Παλέρμο, της Ταορμίνα και της Κεφαλού. Η Σικελία και η άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα χάρισαν ανεπανάληπτες στιγμές σε όλους τους συμμετέχοντες και το στοιχείο της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς ήταν πανταχού παρόν. Ιδιαίτερες στιγμές της συνάντησης αποτέλεσαν η ανάβαση στο χιονισμένο και ηφαιστειακό τοπίο της Αίτνα, η περιήγηση στο αρχαίο θέατρο της Ταορμίνα, η επίσκεψη στη Villa Romana del Casale, όπου υπάρχουν μερικά από τα καλύτερα ψηφιδωτά σε όλον τον κόσμο και η περιήγηση στο πανέμορφο Παλέρμο το οποίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο στοιχεία ανατολικού και δυτικού πολιτισμού.

Σε κλίμα συγκίνησης μαθητές και εκπαιδευτικοί είπαν το αντίο, γεμάτοι από πλούσιες εμπειρίες και με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν και να συνεργαστούν δημιουργικά.