Ένας Microsoft Office Specialist από την Καβάλα ετών 14!

Ο μαθητής του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, Χρήστος Κιοφτετζής, παίρνει τη σκυτάλη από την επίσης Καβαλιώτισσα, Έφη Ζιώτα, καθώς ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft

Είναι μόλις 14 χρόνων, η ωριμότητα όμως που τον διακρίνει, στον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί, είναι σχεδόν αφοπλιστική. Δείχνει ένα παιδί ιδιαίτερα χαλαρό. Οι σύγχρονοι αγχωτικοί ρυθμοί που ζει κάθε παιδί στην ηλικία του φαίνεται ότι δεν τον αγγίζουν.

Ίσως για όλους αυτούς τους λόγους κατάφερε να αναδειχθεί Πανελλήνιος Πρωταθλητής στον διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist στην εφαρμογή Excel με καθηγητή τον Παναγιώτη Ασλανίδη και να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist ο οποίος θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούλιο στη Νέα Υόρκη.

Ο λόγος για τον Χρήστο Κιοφτετζή, μαθητή της Γ’ τάξης του 6ου Γυμνασίου Καβάλας, που μαζί με άλλα 41 παιδιά από την πόλη συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist και κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η αντιπροσωπεία της Καβάλας κατάφερε να κερδίσει τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλίων που προκρίθηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό (Ιωάννης Χρόνης, 15 ετών, χάλκινο στο Word, Χριστοδούλη Τοραμανίδου, 15 ετών, χάλκινο στο PowerPoint, Ευθυμία Μελίδου, 15 ετών, αργυρό στο PowerPoint και Ευθυμία Κούντουρα, 16 ετών, χάλκινο στο Εxcel).

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι και στον περσινό διαγωνισμό της Microsoft Office Specialist η 16χρονη Έφη Ζιώτα από την Καβάλα αναδείχθηκε Πανελλήνια Πρωταθλήτρια στην κατηγορία PowerPoint εκπροσωπώντας επάξια τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό της Microsoft ο οποίος πραγματοποιήθηκε πέρυσι στον Ορλάντο των ΗΠΑ, όπου κατέλαβε τη 10η θέση παγκοσμίως και την 3η στην Ευρώπη.

«Η αλήθεια είναι», σημειώνει ο Χρήστος Κιοφτετζής μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ότι δεν πίστευα πως έγραψα καλά και βγήκα μάλλον απογοητευμένος από την αίθουσα. Ωστόσο, η εμπειρία που έζησα μαζί με όλα τα παιδιά από την Καβάλα που συμμετείχαμε στο διαγωνισμό ήταν όμορφη και σημαντική. Λίγες εβδομάδες πριν από το διαγωνισμό περάσαμε αρκετές ώρες στη σχολή, όπου μαζί με τον καθηγητή μου κάναμε διάφορες ασκήσεις, είδαμε βιντεάκια, συζητήσαμε πάνω στον διαγωνισμό. Ωστόσο πρέπει να πω ότι δε διάβασα πάρα πολύ για τις ανάγκες του διαγωνισμού».

Ο 14χρονος Χρήστος ξεκίνησε ν’ ασχολείται με τους υπολογιστές στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, κυρίως όπως λέει ο ίδιος για να κάνει κάποιες ασκήσεις που του έβαζαν στο σχολείο. Στις Ε’ τάξη πήγε για πρώτη φορά στη σχολή κι έκτοτε συνεχίζει να αποκομίζει γνώσεις και εμπειρίες μέσα από τα μαθήματα που παρακολουθεί.

Η άλλη μεγάλη του αγάπη πέρα από τους υπολογιστές είναι η μουσική, καθώς παίζει κιθάρα και μπουζούκι, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του κάνει ποδήλατο, ασχολείται με τη μουσική και βγαίνει βόλτες με την παρέα του. Η ενασχόληση του πατέρα του με τους υπολογιστές ήταν ίσως γι’ αυτόν το κίνητρο να ασχοληθεί και ο ίδιος. Οι γονείς του τον στήριζαν πάντα στις επιλογές του, χωρίς όμως να νιώθει, όπως λέει, κάποια πίεση από αυτούς.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια δηλώνει λάτρης της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε σημειώνοντας πως «αν μπορούσα να σπουδάσω στην Καβάλα θα το έκανα, μου αρέσει πολύ εδώ, είναι όμορφη η Καβάλα και δεν θέλω να φύγω. Μετά τις σπουδές μου βλέπω τη ζωή μου εδώ επιλέγοντας να κάνω κάτι που θα μου αρέσει και θα με εκφράζει».

Το επικείμενο ταξίδι στη Νέα Υόρκη είναι για τον Χρήστο Κιοφτετζή μια μεγάλη πρόκληση και συνάμα εμπειρία. «Δεν κρύβω», σημειώνει, «ότι είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που θα εκπροσωπήσω τη χώρα μου, μαζί με τα άλλα δυο παιδιά, σε αυτόν τον μεγάλο παγκόσμιο διαγωνισμό της Microsoft. Φέτος πάντως χάρη και σε άλλα προγράμματα όπου συμμετείχα ταξίδεψα πρώτη φορά στο εξωτερικό, αλλά νομίζω το ταξίδι στη Νέα Υόρκη θα είναι κάτι σημαντικό».

*Πηγή: Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων-Βασίλης Λωλίδης