Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους του Παληού για τα τροχαία: Πάρτε μέτρα τώρα για την ασφάλειά μας! [φωτογραφίες]

Παράσταση διαμαρτυρίας και εκτρατεία ενημέρωσης των διερχόμενων οδηγών μπροστά από την εκκλησία - Υπόσχεση Τσανάκα για τοποθέτηση σταθερού ραντάρ στην είσοδο του οικισμού

Χρόνια τώρα, το Παληό σχεδόν «μονοπωλεί» το βιβλίο συμβάντων της Τροχαίας Καβάλας με τα τροχαία ατυχήματα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, να είναι φαινόμενο σχεδόν… καθημερινό! Ο «κανόνας» αυτός επιβεβαιώθηκε περίτρανα τις τελευταίες μέρες οπότε σημειώθηκαν ουκ ολίγα περιστατικά (ευτυχώς, όλα τους αναίμακτα) με το που ξεκίνησε, δηλαδή, η καλοκαιρινή τουριστική κίνηση στην περιοχή.

Πάγιο αίτημα των κατοίκων του Παληού όλα αυτά τα χρόνια, η λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα περιορίσουν σημαντικά το πρόβλημα ή που, ακόμα καλύτερα, θα βάλουν ένα τέλος σε μια κατάσταση που «απειλεί» τις ζωές όχι μόνον των ίδιων και των παιδιών τους αλλά και των επισκεπτών του οικισμού.

Δυστυχώς, οι λύσεις που κατά καιρούς προτάθηκαν είτε από τους κατοίκους ως συλλογικότητα είτε από τους αρμόδιους ή ήταν ανεφάρμοστες (όπως, για παράδειγμα, η πρόταση να τοποθετηθούν «σαμαράκια» στις εισόδους του Παληού, στον κεντρικό δρόμο) ή δεν προχώρησαν (όπως η τοποθέτηση επιπλέον του ενός φωτεινού σηματοδότη που λειτουργεί κατά μήκος της οδού Μελίνας Μερκούρη) ή ήταν βραχείας «επίδρασης» (όπως η αποσπασματική παρουσία στελεχών της Τροχαίας).




Στις αρχές του τρέχοντος μήνα, η Διαδικτυακή Ομάδα «Παληό Καβάλας» (που εν πολλοίς οφείλει τη σύστασή της και στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του οικισμού) και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου (Δημοτικού και Νηπιαγωγείου) του Παληού αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μία παράσταση διαμαρτυρίας με σκοπό αυτήν τη φορά να πετύχουν κάτι καλύτερο και πιο ουσιαστικό σε επίπεδο δεσμεύσεων αλλά και δράσης από τους αρμόδιους.

Έτσι, λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας 24 Ιουνίου 2019 δεκάδες συμπολίτες μας κάτοικοι του Παληού συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Παναγίας Παληού που βρίσκεται στην «καρδιά» του οικισμού για να διαμαρτυρηθούν αλλά και για να ενημερώσουν.

Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Παληού έδωσαν η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη και οι νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι Καβάλας Γιάννης Ιακωβίδης (Σύγχρονος Δήμος) και Σωτήρης Λαζαρίδης (Ο Τόπος της Ζωής μας).

Μιλώντας στους κατοίκους η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είπε πως ό,τι μπορούσε να γίνει στο πλαίσιο της νομιμότητας έχει γίνει, αφού δυστυχώς ο δρόμος της Μελίνας Μερκούρη είναι χαρακτηρισμένος ως «Εθνικό Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο» και δεν μπορούν να τοποθετηθούν σαμαράκια ή άλλα μέσα προειδοποίησης των οδηγών.

Είπε επίσης ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα έρθει σε επαφή με τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Θόδωρο Μουριάδη για να του προτείνει να προχωρήσει ο Δήμος Καβάλας στην προμήθεια και τοποθέτηση ενός σταθερού ραντάρ στην είσοδο του οικισμού με σκοπό τον έλεγχο της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων.

Με κεντρικά συνθήματα «Αυτό το καλοκαίρι γνωρίζουμε νέους τόπους. Οδηγούμε υπεύθυνα. Απολαμβάνουμε τις διακοπές μας», μοιράστηκαν φυλλάδια στους διερχόμενους οδηγούς στο πλαίσιο μιας μίνι-εκστρατείας ενημέρωσης για την Οδική Ασφάλεια.

Ο δρόμος «κλείστηκε» συμβολικά για λίγα μόνον λεπτά της ώρας.

Διαβάστε παρακάτω το περιεχόμενο του ενημερωτικού φυλλαδίου που μοίρασαν οι κάτοικοι του Παληού, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα:

ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ…
Οι χρήστες των δρόμων το καλοκαίρι είναι πιο χαλαροί και κατά συνέπεια πιο απρόσεκτοι. Συχνά οδηγούν κουρασμένοι, από τα μπάνια και τη νυχτερινή διασκέδαση, ενώ η προσοχή τους αποσπάται από το περιβάλλον, τη θορυβώδη συντροφιά και τα κινητά. Με υπευθυνότητα στην οδήγηση, παραχώρηση προτεραιότητας, προσοχή στα σήματα αποφυγή χρήσης του κινητού και ηρεμία στη καμπίνα του αυτοκίνητου, οι διακοπές σας θα είναι σίγουρα καλύτερες και ασφαλέστερες.
Η καλή ορατότητα είναι ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια σας. Επίσης προσέξτε αν νοικιάζετε αυτοκίνητο ή μηχανάκια η κακή συντήρηση τους αποτελεί εχθρό της ασφάλειας σας. Εσείς – ο οδηγός της παρέας – τοποθετήστε με πρακτικό τρόπο αντικείμενα στο αυτοκίνητο έτσι ώστε να εξασφαλίσετε καλή ορατότητα. Ελέγξτε προσεκτικά κατά την ενοικίαση οχήματος, πριν το παραλαβετε, αυτά που φαίνονται,(ελαστικά, φώτα κλπ).
Τα περισσότερα δυστυχήματα συμβαίνουν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο. Κινηθείτε με χαμηλή ταχύτητα και ελέγξτε το «οδικό περιβάλλον», προκειμένου να αντιμετωπίσετε τους κρυμμένους κινδύνους.
Όλοι στις διακοπές μας θέλουμε να χαλαρώσουμε να διασκεδάσουμε και γενικά να περάσουμε καλά. Αυτή η διάθεση – αρκετές φορές – περιλαμβάνει τη κατανάλωση αλκοόλ. Όλοι έχουμε ακούσει για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια του αλκοόλ. Κάποιοι έχουν ζήσει και τις συνέπειες. Αφεθείτε – χαλαρώστε και διασκεδάστε – άφοβα. Φυσικά αφού έχετε προβλέψει την ασφαλή επιστροφή σας με άλλο μέσο (ταξί, λεωφορείο κλπ) ή με τον οδηγό της παρέας που εκείνο το βράδυ δεν θα έχει πιει, για να σας γυρίσει πίσω με ασφάλεια.
Η περίοδος των διακοπών είναι ευκαιρία για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας, να χαρούμε στιγμές με ανθρώπους που αγαπάμε και να δημιουργήσουμε όμορφες εμπειρίες.

WELCOME TO GREECE
Get to know new places. Drive Responsibly.
ROAD SAFETY.
AWARENESS CAMPAIGN BUT DID YOU KNOW…

Street users in the summertime are more relaxed and consequently more careless. They often drive back tired from the beach. They are distracted by the landscape mobile phones or boyfriends in the car. Drive responsibly tries to give way to the other cars, pay attention to the road signs and maintain calmness in your car.
Good visibility is on the highest importance for your safety. Spend more time to put objects in good order in your car. If you rent a car or motorbike check it carefully before you rent it. You – the designated driver – should place the objects in the car in a way that does not hinder visibility. Before renting car check how it looks (tires, lights, flashes) and how it feels (brakes wheels etc.).
Most accidents happen on the provisional road network, especially when the number of visitors in a region increases during the summer months. Drive slowly and make sure you check carefully the road environment during your holidays.
We all like to relax while on holidays to have fun and to have good time. This may however include drinking alcohol. We have all heard the dangers of driving under the influence of alcohol. Relax and enjoy – you deserve that. Of course after having designated a driver who will remain sober so as to drive all his / her companions back safely. Or if you drink, choose another transportation go back home (taxi, bus, etc.).
Summer holidays are out chance to recharge batteries, to have enjoyable moments with the people we love.