Παληό Καβάλας: Τι «δίδαξε» στους αρμόδιους η τραγωδία στο Μάτι και ποιες παρεμβάσεις (δεν) έγιναν;

O κάτοικος του Παληού Αλέξης Γούλας επιβεβαίωσε ότι ο οικισμός είναι χωρίς αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση-«Πήγαν να καθαρίσουν τα ρέματα και έπεσαν πάνω σε αποθήκες»

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από την τραγωδία στο Μάτι Αττικής. Το καλοκαίρι του 2018 οι κάτοικοι του Παληού Καβάλας συγκάλεσαν σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Όμως εκτός από την κοπή κάποιων δέντρων, παραμένουν δρόμοι μη προσπελάσιμοι για την παραλία και βέβαια δε σημειώθηκε καμία κατεδάφιση αυθαίρετης κατασκευής στην εν λόγω περιοχή.




Σε παρέμβασή του στον ALPHA Radio 88,6 ο κάτοικος του Παληού Αλέξης Γούλας, με πολλαπλή κοινωνική και πολιτιστική δράση, έκανε μια ακόμη αποκάλυψη. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους δημοσιογράφους να ερευνήσουν τι έγινε, όταν ζητήθηκε από τους κατοίκους να καθαριστούν τα ρέματα, προκειμένου να μη σημειωθεί, μετά από ισχυρή βροχόπτωση, κάποια καταστροφική πλημμύρα. Είπε συγκεκριμένα: «Ζητήσαμε καθαρισμό των ρεμάτων. Ψάξτε να δείτε τι έγινε! Πήγαν να καθαρίσουν τα ρέματα και πέσανε πάνω σε αποθήκες!».

«Να βάλει ο νέος δήμαρχος βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο»

Ο κ. Γούλας ανέφερε συγκεκριμένα: «Σαν διαδικτυακή ομάδα κάναμε σύσκεψη πέρυσι μέσα στο καλοκαίρι, ήρθε η Πολιτική Προστασία, η αρμόδια αντιδήμαρχος και γύρω στους 80 κάτοικοι του οικισμού. Ζητήσαμε τον καθαρισμό του δάσους που έχει πουρνάρια, χαμηλή βλάστηση δηλαδή, που καταλαβαίνετε ότι αν πάρουν φωτιά τα πουρνάρια, υπάρχουν και πεύκα και κυπαρίσσια.

»Στο Παληό υπάρχουν 5-6 δίοδοι ανοιχτές προς την παραλία, όπου μπορεί να κινηθεί κανείς, αλλά υπάρχουν και δρόμοι με παράνομες κατασκευές, όπως είπε η κ. αντιδήμαρχος. Θα πρέπει η επόμενη Δημοτική Αρχή να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να καθαρίσει τις αυθαίρετες κατασκευές, να γίνει δουλειά από την αρχή. Αυτές οι επίπονες αποφάσεις παίρνονται στον πρώτο χρόνο, δεν τις αφήνεις πριν τις εκλογές.

»Η κ. Δρακονάκη μάς είπε τότε ότι οι κρουνοί είναι εντάξει, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Αν και επανασυστάθηκε η ΜΟΜΑ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πριν από λίγα χρόνια, αυτά τα έργα δεν τα ξεκίνησε. Θα έπρεπε να μπει μια μπουλντόζα και αυτά τα σημεία που είναι χαραγμένος ο παραλιακός πεζόδρομος να τα ανοίξει και να κατεδαφίσει όλες τις κατασκευές που είναι παράνομες. Αν υπάρχει στα σχέδια αυτός ο δρόμος, να ανοίξει.

»Ζητήσαμε καθαρισμό των ρεμάτων. Ψάξτε να δείτε τι έγινε! Πήγαν να καθαρίσουν τα ρέματα και πέσανε πάνω σε αποθήκες!

»Όσον αφορά την περιορισμένη ορατότητα των οδηγών από τα κλαδιά δέντρων, κόπηκαν δέντρα από τη ρίζα φέτος, μετά από πολλά χρόνια προσπάθειας. Φταίμε όμως και εμείς. Όταν από την αυλή μας βγαίνουν κλαδιά και κλείνουν την ορατότητα, δεν μπορούμε να πάρουμε ένα ψαλίδι να τα κόψουμε; Δεν μπορούμε να τα περιμένουμε όλα από τον δήμο».

*Κεντρική φωτογραφία: Βασίλης Τουνουσίδης